StoryEditorOCM
RegionalNESTANAK TURISTA

Prije dvije godine izašao je iz apartmana i - nestao! Krije li se iza svega puno mračnija priča? Sestra: ‘Mislim da sve ima veze s jednim čovjekom...‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
13. listopada 2022. - 07:07

- U cijeloj priči koja traje, evo već više od dvije godine, jedino što ima smisla jest da je moj brat žrtva kaznenog djela odnosno da je ubijen! Mislim da njegov nestanak ima veze s čovjekom koji ga je zadnji vidio, a apsolutno mi je nejasno, čudno i pomalo nemarno od dijela policije i tužiteljstva da taj čovjek nije detaljnije ispitan. Kao da nekome nije bilo u interesu da se to obavi - govori za Slobodnu Dalmaciju Gabriele Kuhn, sestra 49-godišnjeg turista Arkadya Kuhna koji je početkom kolovoza 2020. godine misteriozno "ispario" iz unajmljenog apartmana u centru Splita i koji do dana današnjeg nije pronađen niti o njemu ima ikakvih tragova.

Njegovo lice već je dobro poznato većini građana Splita, ali i mnogim turistima i to sa stotina plakata polijepljenih po zidovima, autobusnim postajama i rasvjetnim stupovima u svim dijelovima grada s informacijama o nestalom Nijemcu. Iako je policija službeno objavila da je Kuhn rođen 1973. godine u Rigi u Latviji, njegova sestra kaže da to nije točno i da se on rodio u Njemačkoj.

Službeno, 11. kolovoza 2020. godine oko 21 sat Kuhn je izašao iz apartmana odjeven u bijelu majicu, jeans hlače i bijele Lacosta natikače na nogama. Nikad se nije vratio i tada je zadnji put viđen odnosno snimljen je nadzornim kamerama jednog obližnjeg objekta. Iako se o nestanku rođenog Nijemca s prebivalištem u Zürichu u Švicarskoj gdje je živio više od dva desetljeća te je imao i njemačko i švicarsko državljanstvo, dosta opširno izvještavalo u domaćim medijima, sve je nekako bilo obavijeno "velom tajne" i puno se toga nije znalo.

Pa tako niti da je Kuhnov nestanak zapravo prijavio njegov izvanbračni partner, 46-godišnjak podrijetlom iz okolice Šibenika koji već dugi niz godina živi u Hannoveru u Njemačkoj, a koji je s Arkadyem imao, po riječima sestre nestalog, "dobru vezu prepunu ljubavi". Baš su njih dvojica došli u apartman u Rokovoj ulici 8. kolovoza 2020. godine nakon što su prije toga desetak dana proboravili na otoku Visu. Dan poslije Arkadyev je partner otišao zrakoplovom natrag u Njemačku iz splitske zračne luke dok je nekadašnji školovani baletan koji je tada bio i šef odjela prodaje poznate švicarske modne kuće Akris, planirao ostati u Splitu još nekoliko dana do 15. kolovoza za kada je i bukirao zrakoplovnu kartu.

- Moj je brat bio sretan i u svom poslu i u svojoj vezi i nema ni govora da bi počinio samoubojstvo. Svaki drugi tjedan vikendom je putovao u Hannover da bi bio sa svojim partnerom, a i on je putovao kod Arkadya u Zurich. To je bila veza na daljinu, ali vrlo intenzivna - sa suzama u očima priča nam Gabriele.

Sestra nestalog Latvijca ne odustaje od potrage: splitska raskrižja oblijepljena lecima o turistu koji je u večernjim satima izašao iz apartmana i nestao

Upravo je njegov partner bio taj koji je prvi shvatio da se nešto dogodilo njegovom životnom partneru. Arkady i njegov partner su, kako je ovaj poslije ispričao policiji, razgovarali tog 11. kolovoza navečer oko 21 sat, a prije toga i 9. kolovoza kad se partner vratio u Njemačku. Tada mu je Kuhn rekao da je na plaži Kašjuni upoznao dvojicu muškaraca, jednog "Miloša" starog dvadesetak godina iz Srbije te jednog muškarca iz Hrvatske kojem nije znao ime, ali je rekao da je u srednjim tridesetim godinama. Obojica su se Arkadyu činila drogirana, a "Hrvat je dosta pričao o povijesti" pa je Kuhnu njihovo društvo brzo dosadilo te se vratio u apartman.

Partner je naknadno policiji dao i fotografiju koju mu je Arkady poslao s Kašjuna, a na kojoj se vide stijene na kojima se nalaze crne kupaće gaćice s crvenim rubom te bijele natikače marke "Lacoste". Zbog toga su se, nakon prijave nestanka, "češljale" i to vrlo detaljno sve marjanske plaže, no Arkadyu nije bilo ni traga.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dan poslije, Arkadyev partner nije ga mogao dobiti na mobitel, a zvao ga je i 13. kolovoza, no mobitel je bio nedostupan, a poruke se nisu mogle isporučiti. Negdje oko 14 sati toga dana njegov mobitel počeo davati signal da je isključen. Uzrujan, nazvao je ženu koja je vodila apartmane i rekao joj da pogleda je li sve u redu s obzirom da mu se Arkady ne javlja. Ona je odmah otišla u apartman, upalila video poziv i pokazala mu što je u apartmanu. Nijemca nije bilo, ali je vidjela da su njegova odjeća i novac te druge osobne stvari u apartmanu. Dan poslije u jutarnjim je satima otišla na policiju i prijavila nestanak svog gosta.

Policija je vrlo ozbiljno shvatila slučaj te su, doznajemo, preko telekomunikacijskih operatera dobili podatke o pozivima koje je Kuhn primao i upućivao mobitelom dok je boravio u Hrvatskoj.

Tako su došli i do broja mobitela osobe s kojom je Kuhn tog 11. kolovoza vodio nekoliko razgovora i izmjenjivao desetke poruka od kojih su neke imale, najblaže rečeno, nastrani sadržaj. Upravo je to muškarac za kojeg Khunova sestra smatra da je na neki način povezan s nestankom njenog brata, a radi se o 53-godišnjaku s kaštelanskog područja koji je u svom iskazu policiji danom prilikom obavijesnog razgovora sedam dana nakon Arkadyevog nestanka rekao da je točno da je s Kuhnom imao kontakt, no da nije znao kako se on zove već ga je u mobitelu memorirao kao "seksi plavog stranca".

Ispričao je da je Arkadya upoznao preko aplikacije "Grindr" (najpoznatija besplatna aplikacija za društveno umrežavanje i online upoznavanje namijenjena članovima LGBT zajednice) tog 11. kolovoza i da su počeli komunicirati porukama. Dogovorili su se da će 53-godišnjak nakon što završi s poslom, doći da se upoznaju te mu je Kuhn poslao lokaciju svog apartmana na mobitel. Susreli su se te večeri oko 23 sata te su, nakon kraćeg upoznavanja, imali seksualni odnos. Sve je trajalo, po riječima tog muškarca, oko sat vremena nakon čega je on otišao, a Arkady je ostao u apartmanu.

Pojasnio je i da je nakon odlaska izmijenio s Kuhnom nekoliko poruka u kojima mu je zahvalio na druženju i govorio kako im je lijepo bilo, a dan poslije nije se s njim uopće čuo niti komunicirao na bilo koji način obzirom da je radio. Tek je 13. kolovoza pokušao poslati nekoliko poruka, no nisu uopće bile isporučene na Khunov privatni mobitel.

Kako smo doznali, policija je tada, dakle 18. kolovoza 2020. godine tražila od 53-godišnjaka da im da svoj DNA uzorak, no on je to odbio. Pristao je na poligraf, no navodno se, nakon što su mu postavljena pitanja vezana uz Khuna, naglo digao i napustio testiranje na što zakonski ima pravo jer poligrafsko je testiranje dragovoljno i prema Zakonu o kaznenom postupku, dobiveni rezultati poligrafskog testiranja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku. No, mogu biti značajni kao indicije u daljnjem policijskom postupanju i istrazi.

- Ni u policiji nije bilo jedinstva po tome što se treba napraviti. Jedna je "struja" tvrdila da ih nije briga, da se radi o narkomanu koji se sigurno negdje ubio, dok su drugi smatrali da tog muškarca treba "jače pritisnuti". U komunikaciji s tužiteljicom koja je zadužena za slučaj dobila sam dojam da ona uopće nije zaniteresirana i da je nije briga za slučaj. Dakle, ta je osoba kontaktirala mog brata i to je rekao policiji. Snimka nadzornih kamera koje su bile nasuprot apartmana kojeg je Arkady iznajmio, pokazuju da te večeri oko 23.45 sati jedna osoba, a zbog mraka i slabe rezolucije vidi se samo silueta koja podsjeća na tog muškarca, napušta apartman da bi deset minuta kasnije iz apartmana izašla i druga osoba, najvjerojatnije moj brat. Nakon toga više nema nikakvog traga o Arkadyu. Po onome što ja znam, signal njegovog mobitela posljednje je lociran na području oko Kauflanda u Splitu, a sam uređaj nije nikad nađen. Arkady je imao privatni mobitel Iphone i on se može izvjesno vrijeme pratiti i nakon što se isključi, a ne znam je li ga policija pratila dalje - ispričala je Gabriele.

Dodala je i kako, koliko ona zna, policija nije pretražila mobitel tog muškarca koji je zadnji vidio njenog brata. Ako je to točno, vrlo je zanimljivo zbog čega nije i što bi u njemu pronašli da su to napravili. Sestra isto tako zna da ta osoba koristi dva automobila marke opel i citroen, no nema podataka da li su oni i gdje viđeni nakon što je otišao od njenog brata.

Objašnjava nam i da u zadnje vrijeme nije u kontaktu sa životnim partnerom svog brata zato što jednostavno "nemam snage slušati podupirati njegovu tugu budući da je meni potrebna sva emocionalna snaga da podupirem naše roditelje koji strašno pate i izjeda ih tuga isto kao i mene".

- Što god da sad policija radi, mislim da je nakon dvije godine teško naći bilo kakve tragove. Arkady je imao sretan život i sigurno se nije sam ubio, a priča o tome da je otišao netragom kako bi pobjegao od svog dotadašnjeg života i započeo negdje neki novi je, po meni, besmislena jer apsolutno ništa od svojih stvari nije ponio. Niti službeni mobitel, niti novac, niti kartice, niti odjeću, niti laptop...ništa. Bilo je nekih transakcija zabilježenih na kartici nekoliko mjeseci nakon njegovog nestanka, radi se o par tisuća eura u dva puta (policija smatra da su to troškovi odgođene naplate nekih ranije nastalih transakcija - op.a.). Nikakvog drugog podizanja novca s njegovog računa niti upotrebe bilo koje kartice nije bilo. Nije mi jasno kako netko može samo tako nestati iz centra Splita i to usred turističke sezone, to je nemoguće. Učinit ću sve što mogu da se moj brat nađe i da se sazna istina - u suzama je zaključila sestra nestalog Nijemca.

Ako, pak, nisu smjeli "dirati" 53-godišnjaka, kako sumnja Arkadyeva sestra, splitski su policajci zato pomno pročešljali sve druge moguće tragove. Pronašli su izvjesnog "Miloša", mladića koji živi u jednom naselju u okolici Splita, no utvrđeno je kako o nema apsolutno nikakve veze s Khunom, da ga nikad nije upoznao, a prošao je i poligrafsko testiranje. Drugu osobu koju je Khun navodno upoznao na Kašjunima nisu pronašli. Istražili su i poziv kojeg je Arkadyev životni partner dobio početkom srpnja sredinom kolovoza ove godine na mobitel, a u kojem ga je osoba na engleskom jeziku pitala što želi i poručila mu da šuti. Utvrđeno je da se radi o mladiću koji je vidio njegov broj na letku s informacijama o Khunu i da se te večer napio pa je to napravio "iz zafrkancije".

Iz splitske policije nisu željeli govoriti službeno o ovom slučaju pravdajući se interesom istrage. Neslužbeno nam je poručeno da je predmet otvoren, složen i zahtjevan. Upitali smo i splitsko ŽDO kakav je status predmeta nestalog Khuna.

- U odnosu na vaše upite iz sadržaja kojih proizlazi da tražite obavijest o postupanju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu povodom nestanka Arkady Kuhna, državljanina Savezne Republike Njemačke i Švicarske koji je 11. kolovoza 2020. oko 21,00 sati otišao iz unajmljenog apartmana na predjelu Manuša u Splitu i od tada se vodi kao nestala osoba, ističem da sam provjerom u kaznenoj pisarnici ŽDO-a u Splitu utvrdila da ŽDO u suradnji s policijskim službenicima PU Splitsko-dalmatinske povodom predmetnog događaja provodi izvide - službeno je odgovorila Rene Laura, glasnogovornica splitskog ŽDO-a.

Nadajmo se, a to se nada i Arkadyeva sestra, njegov životni partner i svi njegovi prijatelji, da će se istina o njegovom nestanku i sudbini koja je zadesila dobrostojećeg menadžera jako brzo otkriti. Kakva god ona bila!

23. travanj 2024 18:28