StoryEditorOCM
RegionalNA VIRU

Prikupljene 64 doze krvi: ‘Dođem kad god mogu, jer dobro znam što znači čekati na dobivanje krvi. Kada sam rodila blizance meni je trebala krv‘

Piše Kažimir Škrbić
25. kolovoza 2023. - 09:57

Tradicionalna kolovoška akcija darivanja krvi na otoku Viru u organizaciji Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir, Gradskog društva Crvenog križa Zadar i Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru, bila je posebna i rekordna.

Okupila je 81. darivatelja, od kojih je njih 64 uspješno darovalo krv unatoč iznimnoj vrućini i sparini. Bila je to i druga uzastopna akcija virskog UDDK-a koja je uspješno realizirana bez proračunskih sredstava.

Amandmanima na proračun koje je krajem lanjske godine donijela većina u Općinskom vijeću, koji je potom proglašen nezakonitim od strane Ministarstva pravosuđa i uprave te sveden na tehničko održavanje, UDDK Vir je ostao bez planiranih te od strane načelnika Općine Vir Marina Radovića, odobrenih 10.000 eura.

U tim su okolnostima članovi virskog UDDK-a, ali i brojni vikendaši, u prvom redu Zagrepčani, iskazali golemu podršku najboljoj humanitarnoj udruzi u Zadarskoj županiji.

– Moramo biti ponosni, naši su se članovi zaista iskazali i nadmašili dosad najbolju akciju u kolovozu koja je prije dvije godine okupila 75 darivatelja. Svima sam im od srca zahvalan, kao i našim sponzorima koji su nam pružili ruku pomoći s obzirom na to da akcije organiziramo bez sredstva iz proračuna – kaže predsjednik UDDK Vir Goran Vicković.

Tako su Auto škola Rotor, Auto škola As, OPG Dušević Ljubač, restoran Kaleta, pizzeria Bella Ciao, pizzeria Toni, voćarna Perica, Sidro Gastro Bistro, The Beach Fine Food & Bar, grafički studio Župančić i Senad Kasupović, pomogli da se kolovoška akcija darivanja održi te da UDDK nastavi s predanim humanitarnim radom. Akcija darivanja krvi održana je u četvrtak poslijepodne u općinskoj vijećnici, a među brojnim članovima i prijateljima UDDK Vir koji su pristupili akciji i darovali krv, našle su se Marija Srebrović iz Vira i Josipa Dizdarević iz Zagreba. Srebrović je obilježila mali jubilej petog darivanja, odnosno četvrti uzastopni u Viru.

– Dođem kad god mogu, jer dobro znam što znači čekati na dobivanje krvi. Kada sam rodila blizance meni je trebala krv koju nisam dobila, pa sam morala dobivati infuziju. Zato želim sudjelovati u akcijama i darovati krv onima kojima je potrebna – ističe Marija. Njezina prijateljica Josipa, s druge strane, nešto je iskusniji darivatelj. Deveti put uspješno je odradila akciju darivanja.

– Uglavnom sudjelujem na akcijama preko poslodavca Hrvatske pošte, ili odem u KBC u Petrovoj u Zagrebu. Nije mi bio problem doći na virsku akciju darivanja, niti me trebalo nagovarati. Uvijek želim pomoći drugima – poručuje Josipa.

Pored tradicionalnih organizatora iz Vira, posebno Alide Bulić Cvitkušić i Ljiljane Kapović koje su radile na prijemu darivatelja, na jučerašnjoj akciji darivanja krvi u Viru sudjelovali su još Filip Nekić (Dobrovoljno davalaštvo krvi), volonterka Antonela Mijolović u ime Gradskog društva Crvenog križa Zadar, medicinski tim Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru s liječnicom Nikolinom Perić, sestrom Sonjom Cotom, laborantima Jasnom Dunat, Tinom Paleka i Natalijom Lučić te destinacijska menadžment kompanija Vir turizam s restoranom Kotarina, gdje se nakon uspješne akcije nastavilo druženje darivatelja.

28. travanj 2024 23:12