StoryEditorOCM
RegionalCGO BILJANE DONJE

Probni rad kreće u prvom kvartalu iduće godine, a računi za odvoz otpada pogodit će vas od 2024. - evo koliko poskupljenje možete očekivati

Piše P.O.
13. travnja 2022. - 22:26

Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim se gradi, a cijeli će sustav u probni rad biti pušten tek u prvom kvartalu sljedeće godine. Barem do tada trajat će i nagađanja o tome koliku će cijenu odvoza otpada ubuduće plaćati stanovnici Zadarske županije.

-Što se rokova tiče, početkom godine će Centar biti pušten u probni rad, a krajnji rok u kojem se moraju utrošiti sva sredstva namijenjena ovom projektu istječe krajem 2023. godine. Do tada, svi računi moraju biti plaćeni, kaže Dino Perović, direktor tvrtke „EKO”.

Što se plaćanja tiče, zadarska je „Čistoća” svojedobno radila kalkulacije po kojima bi cijena odvoza kućnog otpada mogla skočiti za 70 posto. Protiveći se tehnologiji izabranoj za izgradnju Centra, iz zadarske su opozicije upozoravali da će poskupljenje biti višestruko veće, a direktor Perović je na jednoj od prezentacija u Gradskom vijeću govorio o stopostotnom poskupljenju.

- Da, postotak je ružan, ali to se znalo unaprijed jer ovakve projekte jednostavno nije moguće realizirati bez poskupljenja. Grubo zvuči kada se kaže da će cijena ići gore 100 posto. Ali, u stvari se radi o iznosu o kojemu govorimo, jer će netko tko „Čistoći” sada plaća 40 kuna, od otvorenja Centra tu uslugu plaćati 80 kuna. Pritom treba imati na umu da su cijene zadarske „Čistoće” među najnižima u cijeloj Hrvatskoj, kaže Perović.

Ako je nešto utješno, onda je to činjenica da bi stanovnici Zadarske županije, bude li se CGO gradio do kraja sljedeće godine, uvećane račune mogli početi plaćati tek 2024. godine. A dotle bi i postotak poskupljenja mogao „krešiti”...

25. travanj 2024 10:22