StoryEditorOCM
RegionalPREKO VEZE

Procurile nove poruke Josipe Pleslić, otkrile kako je zaposlila sina prijateljice i ‘nećaka‘. Butkoviću šalje puse...

Piše Vijesti SD
4. travnja 2024. - 20:39

Josipa Pleslić, bivša Rimac je preko ministra Olega Butkovića lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice, a od predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture, Ivana Kršića, tražila je da zaposli poznanika iz Knina, otkriva Faktograf.

Poruke koje su 2019. godine razmjenjivali ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković i bivša državna tajnica Josipa Pleslić dokazuju kako je ona preko njega lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina. To se i dogodilo. Rimac je porukama tada komunicirala i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem. Nakon njene intervencije u to državno poduzeće zaposlen je njen poznanik iz Knina.

Faktograf je objavio dio poruka koje dokazuju kako je Rimac tri mjeseca komunicirala s aktualnim ministrom Butkovićem i molila ga da joj on pomogne zaposliti prijateljičina sina, inženjera građevinarstva, u Institutu IGH. Riječ je o tvrtki privatiziranoj 1997. godine koja redovno posluje s državom, a većinu poslova dobiva od Hrvatskih cesta.

Član Skupštinu te državne tvrtke je upravo ministar Butković.

Nakon što su preko aplikacije Viber razmijenili 84 poruke, Butković je bio uspješan u zadatku koji mu je zadala tadašnja stranačka kolegica te je sin njene prijateljice počeo raditi u podružnici Instituta IGH u Rijeci.

Između dogovora o zapošljavanju podobnih Butković i Rimac si usput šalju ‘puse‘, laskaju jedno drugome, tračaju vodstvo stranke te razmjenjuju mišljenje o tadašnjem kandidatu za ministra uprave Ivanu Malenici, za kojeg Rimac kaže da je ‘OK dečko‘, a nakon što je s te pozicije otišao skandalima opterećen Lovro Kuščević.

Rimac je oko zapošljavanja njoj bliskih ljudi bila aktivna na više strana. Tako je u trenutku kada se dopisivala s ministrom Butkovićem isto radila i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem kako bi u državnoj tvrtki koju on vodi bio zaposlen njen poznanik iz Knina kojem ona u porukama tepa da joj je nećak, a on se njoj obraća ‘teto‘.

Nakon uspješne intervencije i riješenog radnog mjesta, Rimac ‘nećaku‘ šalje poruku: ‘Primljen si! Živio HDZ!‘, piše Faktograf.

02. svibanj 2024 17:54