StoryEditorOCM
RegionalKO OVO MORE PLATIT‘?

Prodaje se najskuplja nekretnina na Rivi! Vlasnik Dujmović je optimističan: Bacili smo karte na stol, tražim 1,35 milijuna eura za 29 kvadrata

Piše PSD
4. rujna 2021. - 10:14

Mali poslovni prostor na Obali Hrvatskog narodnog preporoda na broju 5, u kojem je smješten caffe bar "Dujam", mogao bi oboriti zanimljiv rekord.

Odricanjem prava prvokupa na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na tržištu nekretnina našao se dosad najskuplji kvadrat na Rivi. Grad je imao priliku otkupiti tu nekretninu za iznos od čak milijun i 350 tisuća eura, a budući da je riječ o prostoru površine 29,04 metara četvornih, dolazimo do impresivne cijene kvadrata, koja iznosi čak 46.487 eura (!).

image
Duje Klarić/Cropix

Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnik koji namjerava prodati zaštićeno kulturno dobro, poput ovog prostora, dužan ga je prvo ponuditi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu. U slučaju da se svi odreknu prava prvokupa, vlasnik prostor može prodati drugom kupcu, ali cijena ne smije biti niža od one koja je ponuđena Gradu. Dakle, gotovo 350 tisuća kuna po metru četvornom ili za više od deset milijuna i sto tisuća kuna, koliko bi potencijalni kupac trebao izdvojiti za cijeli prostor.

Budući da je riječ o iznimno visokoj cijeni kvadrata, zanimalo nas je mišljenje stručnjakinje na tom području Jasminke Biliškov, vlasnice agencije "Biliškov nekretnine", koja je ujedno i zamjenica predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a u Splitu je predsjednica tog istog Udruženja. Priznala nam je da se do sada nije susrela s toliko visokim iznosom metra četvornog.

Najskuplji ikad

- Mislim da je najveći iznos poslovnog prostora na Rivi prodan za 25.000 eura po kvadratu, nisam čula da je neki prostor na toj lokaciji prodan za veću cijenu. No, ako su vlasnici u pravu prvokupa ponudili Gradu nekretninu za te silne novce, vjerujem da već postoji kupac budući da sada ne smiju prodati taj prostor ispod spomenute cijene - komentirala je Biliškov. Istaknula je da je Riva unikatna i, premda je riječ o nevjerojatno visokoj cijeni kvadrata, drži da je kupnja poslovnog prostora na toj lokaciji "kao da ste sebi kupili nešto najdragocjenije".

image
Jasminka Biliškov
Tom Dubravec/Cropix

- Onaj tko sebi to može priuštiti možda će radije kupiti takav prostor nego držati novac u banci. Na kraju, sigurna sam da će mu se vrlo brzo isplatiti kupnja, ako ne kroz deset, onda kroz 15 godina. No, zaista je cijena enormna - zaključila je naša sugovornica.

Mašta ili stvarnost

Jedno je sigurno, rijetki se mogu pohvaliti "paprenom" cijenom kvadrata svoje nekretnine kao vlasnici malog, ali očito iznimno vrijednog prostora na splitskoj Rivi u kojem kultni "Dujam" posluje više od 15 godina. Iznimno susretljivi vlasnik prostora priznao nam je da su u tijeku pregovori oko prodaje.

- Možda je to moje maštanje, možda me stanje na tržištu i stvarnost osvijeste. Smatram da bih toliko mogao dobiti za prostor. Mi smo bacili karte na stol, a sad, vrime će pokazati pošto će se to prodat - rekao nam je Miroslav Dujmović, vlasnik vrijedne nekretnine, te je posebno naglasio da se gosti "Dujma" ne trebaju pribojavati zatvaranja tog caffe bara.

image
Duje Klarić/Cropix

Prema njegovim riječima, očigledno je da im taj prostor zlata vrijedi. Prisjetio se i muka koje je prošao kada im je 2016. godine susjedni ugostiteljski objekt “Olive Tree” oteo štekat u srcu sezone, na prvi dan Ultra festivala, a dotad neviđena situacija trajala je puna dva mjeseca.

- Sve ove godine nisam htio odustati. Sada kada smo se od svih neprijatelja obranili, taj prostor ću prodati kad želim i kome ja želim - uz osmijeh je zaključio Dujmović.

Nama ostaje samo čekati hoće li mali poslovni prostor na glavnoj splitskoj šetnici oboriti rekord i možda postati jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji kvadrat u državi. Uostalom, nije zaludu ona mantra koju Splićani često govore dok ispijaju gutljaj prve jutarnje kave na Rivi: "Ma 'ko ovo more platit'!".

image
Kafić ima 29 kvadrata zatvorenog prostora u kojem je samo šank i skladišni prostor, a ispred se nalazi terasa
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
18. travanj 2024 16:04