StoryEditorOCM
RegionalPRONAĐENA KRIVOTVORENA DIPLOMA SVEUČILIŠTA U ZADRU

'Profesorica' povijesti D.B. u gimnaziji predavala više od desetljeća, ravnatelj i kolege šokirani!

Piše L.Burčul
21. veljače 2019. - 18:58
promocije34-070718_resize.JPG

- U šoku sam. Predstavljala se kao divna osoba. Zapravo smo svi u školi u šoku, ona je zadnja osoba za koju bismo pomislili da je nabavila lažnu diplomu i s njom ovdje godinama podučavala djecu – kazao nam je u četvrtak Josip Štampar, ravnatelj Gimnazije Gospić.

Profesorica D.B. je u Gimnaziji u Gospiću više od desetljeća predavala povijest. S lažnom diplomom Sveučilišta u Zadru.

Prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Josip Štampar, koji je v.d. ravnatelja u Gospiću tek od početka ove školske godine, poslao je više od 30 diploma na provjeru.  

Povratne informacije stigle su sa 15 fakulteta, od kojih je diploma prof. povijesti D.B., na kojoj stajalo da je diplomirala na Sveučilištu u Zadru, bila lažna.

U Gimnaziji Gospić su šokirani tom informacijom, a u zbornicu se gotovo uvukla jeza – čekaju se povratne informacije za još 15-ak diploma, hoće li još neka biti lažna?!

No, priča o profesorici povijesti D.B. je nalik filmskom scenariju.

Omiljena profesorica, ljubazna kolegica, mlada majka koja je prošle godine koristila roditeljski dopust, svih je „preveslala.“ Naime, ne samo što je duže od desetljeća radila s lažnom diplomom, već se prije desetak dana „izvukla“ iz Gimnazije zatraživši sporazumni raskid ugovora o radu i tako izbjegla izvanredni otkaz. Znajući da se provjeravaju diplome, od ravnatelja je zatražila sporazumni raskid ugovora o radu.

- Ništa nisam slutio. Najavila mi je da ima izglede za novo, bolje radno mjesto i da bi raskinula ugovor koji ima u Gimnaziji Gospić. Navodno joj je novo radno mjesto bliže novom prebivalištu. Onda je, prošlog ponedjeljka, potvrdila da će dobiti novi posao i da će u srijedu doći da potpišemo raskid ugovora i da će 'pokupiti' svoje papire. I došla je, potpisali smo raskid ugovora, odnijela je svoje papire, a onda… - zastao je u priči ravnatelj Štampar.

A onda – kao u filmu. Nakon što je srdačno ispratio bivšu kolegicu i vratio se u ured, tajnica je donijela poštu. Jedna koverta stigla je sa Sveučilišta u Zadru. Ni pola sata nakon što je D.B. sa svojim papirima 'nestala' iz njegovog ureda i iz Gimnazije Gospić, ravnatelj je u uredu čitao dopis sa Sveučilišta u Zadru u kojem je obaviješten da je diploma prof. povijesti D.B. lažna.

- To je bio šok. Još uvijek je. Ne samo za mene. Čak sam mislio da nam sa Sveučilišta šalju neki projekt, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi itko od zaposlenika u mojoj školi imao lažnu diplomu. Mi smo mali kolektiv, svi se znamo, sad se povjerenje urušilo na tako ružan način... – govorio nam je, sav zdvojan, ravnatelj Štampar.

U ovoj Gimnaziji, odakle je informacija o prvoj lažnoj diplomi proslijeđena resornom Ministarstvu, čekaju povratne informacije sa još 15 fakulteta, a Sveučilište u Zadru je, kako doznajemo, vrlo brzo utvrdilo da je diploma prof. povijesti falsifikat.

- Sveučilište u Zadru nema komentara na upite vezane uz lažne diplome – odgovoreno nam je u četvrtak iz Kabineta rektorice.

Neslužbeno se može doznati da su na Sveučilištu od zadarske policije dobili stroge upute da ne izlaze u javnost sa bilo kakvim informacijama vezanim uz provjeravanje diploma, te da u slučaju pronalaska lažne trebaju obavijestiti samo policiju kao i školu koja je provjeru zatražila.

Također smo doznali da je Sveučilište u Zadru na provjeru dobilo veliki broj diploma sa područja cijele Hrvatske.

 

PU LIČKO-SENJSKA: PROVEST ĆEMO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

U zadarskoj policiji su nam potvrdili da su sa Sveučilišta dobili prijavu o lažnoj diplomi, no da su je „proslijedili na postupanje nadležnoj policijskoj upravi“.

Nakon što smo saznali da je u pitanju Gimnazija Gospić, iz PU ličko-senjske dobili smo informaciju da im iz zadarske policije još nije stigla prijava o lažnoj diplomi.

- Kad dobijemo prijavu, provest ćemo kriminalističko istraživanje – kazala je glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević. Inače, za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

20. lipanj 2024 10:16