StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MISNO SLAVLJE

Proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika sv. Nikole Tavelića: „Oj Lišane selo najmilije, u vama se i žanje i sije„

Piše Marko Ledenko - Mane
15. studenog 2023. - 13:02

Svečanom euharistijskim slavljem, 14. studenog u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenjivale litanije i pučki napjevi, dok su mlade djevojke u narodnim nošnjama nosili procesijsku sliku sv. Nikole Tavelića. Misno slavlje predvodio je fra Domagoj Runje profesor na KBF-u u Splitu, u koncelebraciji sa župnikom fra Božom Mandarićem i brojnim svećenicima iz Šibenske biskupije. Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv. Mihovila Lišane. Crkveni zbor mladih uveličao je misno slavlje i oduševili sve nazočne s vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

- Sv.Nikola Tavelić podnio je mučeničku smrt i tom smrću proslavio je Boga. Svaka smrt nije uzaludna, kada netko podnese zbog toga što je progonjen i ubijen. Nije takva svaka žrtva kršćanska i mučenička. Postoje žrtve koje kažu „neću oprostiti„ traže osvetu i odštetu, to razumijemo. Crkva razumije ljude koji su podnijeli progonstvo, smrt u koja su upali u duhovna stanja, gdje je teško oprostiti. Da je sv. Nikola Tavelić to sve tražio mi ga danas ne bi i slavili. Mi ga slavimo upravo zato što je on podnio mučeničku smrt, potpuno se suobličivši s gospodinom našim Isusom Kristom. Podnio je svoju smrt onako kako je Isus podnio svoju smrt na križu. Isus je rekao one svoje poznate riječi „Oprosti im oče jer ne znaju što čine„. Isusova smrt je otkupiteljska ima snagu otkupiteljsku, da to preobrazi u dobro. To je smrt koja ne završava smrću, nego smrt koja vodi u život, kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Domagoj Runje. Nakon misnog slavlja mnogobrojni muški pjevači zapjevali su himnu Lišana „ Oj,Lišane selo najmilije u vama se i žanje i sije„.

Crkva Sv. Nikole Tavelića podignuta je 1977. g. prema nacrtu arh. Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je godinu kasnije. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija. Crkvu su srpski okupatori tijekom Domovinskog rata do temelja porušili. Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. godine kamen temeljac za novu crkvu. Crkva je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Domagoju Runji na predivnoj propovijedi, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima, svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne. Lišančani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Nikolu Tavelića.

27. travanj 2024 16:30