StoryEditorOCM
RegionalMISNO SLAVLJE

Proslavljen blagdan sv. Petra u Morpolači, crkva je u ratu oštećena, još i danas nosi ožiljke, a nije obnovljena, iako je pod državnom zaštitom

Piše Marko Ledenko - Mane
29. lipnja 2023. - 13:33

U četvrtak, 29. lipnja svečano je proslavljen blagdan sv. Petra u Morpolači. Svečanu euharistiju predvodio je fra Duje Jukić župnik Stankovaca, a koncelebrirao je fra Božo Mandarić. Susjedne župe sv. Ana Čista Velika i župa sv. Mihovil Lišane imaju stoljetnu tradiciju zajedničkog slavlja svetog Petra. Misno slavlje uzveličao je mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike, s nadaleko poznatim pučkim pjevanjem kojim su oduševili nazočni vjernički puk.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić čestitao je nazočnim vjernicima svetkovinu sv. Petra, pozdravio sve nazočne vjernike, te zahvalio fra Duji Jukiću na lijepoj propovijedi kao i svima koji su doprinijeli proslavi.

Crkva svetog Petra u Morpolači je ranoromanička građevina iz 12.stoljeća s polukružnom apsidom, presvođena i sa zvonikom na zapadnom pročelju. U ratu je oštećena, još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Nije obnovljena, premda je od 1962. pod državnom zaštitom. Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana, dali su velikog truda da misno slavlje protekne u velikoj pobožnosti, svečanosti i molitvi.

07. svibanj 2024 13:08