StoryEditor
Regional140 GODINA STAR MOST

Prva ozbiljna sanacija Gornjeg mosta u Žegaru nakon Austro-Ugarske bio je pravi građevinski pothvat  

Piše Matea Gugić
12. veljače 2020. - 16:36
Most se obnavljao os srpnja prošle godineZadarska Županija

U Kaštelu Žegarskom, Županijska uprava za ceste obnovila je 140 godina stari Gornji most koji premošćuje rijeku Zrmanju na putu Žegar – Krupa. Most koji je zasjao u punom sjaju posjetili su u srijedu župan Božidar Longin, gradonačelnik Obrovca Ante Župan i direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković.

- Ovaj most prije sanacije nije bio za promet, bio je loš. Mi smo ga pojačali i nadam se da neće trajati manje od turskog mosta! - našalio se gradonačelnik Ante Župan svečano otvorivši most koji se obnavljao od srpnja prošle godine.

Kameni most na četiri jednaka polukružna svoda izgrađena od sedre koji se oslanjaju na riječne masivne kamene supove, bio je pravi građevinski izazov i pothvat, a njegova je sanacija koštala manje dva milijuna kuna. Direktor županijskih Cesta, Branko Kutija, pod čijom je nadležnošću bila obnova mosta, pohvalio je radove zbog kojih most izgleda baš onako kako je izgledao kad su ga radili u 19. stoljeću.

- Oni koji ovdje žive znaju kako je izgledao prije rekonstrukcije, mi smo ga cijelog „pretresli” te smo maknuli s bočnih zidova betonsku pasicu i željeznu ogradu – pojasnio je Kutija te naglasio kako ovo nije jedina investicija koja se radi na području grada Obrovca.

- Trenutno smo uveli u posao izvođače radova na gradnji novoga mosta kod samostana u Karinu. To je područje koje dijelom koji pripada gradu Obrovcu,a dijelom Benkovcu, a ukupna investicija ovih radova je preko pet milijuna kuna. Također, volio bih spomenuti kako je u pripremi je raspisivanje natječaj za spoj sa Šibenskom županijom, Žegar - Drvenik, odnosno cesta 6025, čiji bi spoj od kilometra i pol trebala biti završena do ljeta – naglasio je Kutija.

Župan Longin istaknuo je kako je ovaj most samo još jedan u nizu primjera kako se Županija brine o svim dijelovima svog teritorija kako bi se sva mjesta u njoj ravnomjerno razvijala.

#SANACIJA#OBNOVA#MOST#žEGAR#žUPAN LONGIN

Izdvojeno