StoryEditorOCM
RegionalMADE IN LIKA

Prva specijalizirana prodavaonica lokalnih prozvoda i suvenira u Gospiću! Bacite ‘zera‘ pogled, oduševit ćete se

Piše J.Cvetko/JL/D&D
7. veljače 2022. - 15:29

Više od 85 posto proizvoda u trgovini proizvedeno je u Lici, a ostatak su kvalitetni hrvatski proizvodi U njoj se održavaju književne i glazbene večeri, predstavlja se domaća kozmetika od smilja, izrađuju ličke kape...

Antoniji Milković, rođenoj Gospićanki, ugostiteljstvo i turizam su u genima. Ona je, kaže, treća generacija u obitelji koja se bavi ovim poslom: njezin je djed krajem 60-ih godina otvorio poznati restoran Zelengaj, a kasnije ga je naslijedio njezin otac.

Antonija Milković živi u Gospiću, po struci je ekonomist, ujedno je i turistički vodič sa znanjem triju stranih jezika te vodi turističku agenciju

Antonija je, pak, spontano odlučila samostalno se baviti turizmom. Po struci je ekonomist, ali za sebe prvenstveno kaže da je majka jedne Hane i supruga. No, ujedno je i turistički vodič sa znanjem triju stranih jezika te vodi turističku agenciju Hana tours. Međutim, kao i većini agencija, pandemija koronavirusa joj je "poremetila" poslovanje pa su programi, poput "Stay 7 days in Lika", trenutačno na čekanju. Ipak, s jednom razlikom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Originalno, ekološki te povezano s tradicijom i kulturnim naslijeđem

U prostoru prevladavaju prirodni materijali, mnogo drveta, konopa i metala. Angažirani su i lokalni majstori koji su po mjeri izradili police i dio rasvjete

PONOS GRADA

Sljedeći put kad skupina turista stigne u Liku kako bi istražila ovu destinaciju, napokon će imati mjesto na kojem može kupiti kvalitetan izvorni proizvod i originalni suvenir. Antonija je u Gospiću, naime, otvorila prvu specijaliziranu prodavaonicu ličkih proizvoda i suvenira "Zera", što je lokalna riječ za "malo".

- Ideja za otvaranje ovakve trgovine rezultat je nedostatka posla u putničkoj agenciji, a i dok sam radila s grupama turista, uvijek mi je bio golem problem uputiti ih gdje mogu kupiti sir, rakiju, pekmez, ma i najobičniji magnet na kojem piše Lika ili Gospić - priča i dodaje da se "zera po zera" ideja pretvorila u stvarnost. Sa suprugom je podigla kredit i u obiteljskoj kući uredila prostor površine 75 četvornih metara.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Htjeli smo da naš grad i naša županija dobiju prekrasan dućan na koji ćemo svi biti ponosni jer ovakvog mjesta nema u cijeloj Ličko-senjskoj županiji. Zato nismo htjeli sami "brljati" s uređenjem, nego smo angažirali dizajnericu interijera Renatu Jonjić, Zagrepčanku ličkih korijena, naravno - kaže sa smiješkom.

Renata Jonjić je njihove želje i skroman budžet, nastavlja, dovela do savršenstva.

- Koristila je samo prirodne materijale, mnogo drveta, konopa i metala. Ideja je bila angažirati lokalne majstore pa je, po Renatinom dizajnu, lokalni stolar Davor Bukovac izradio police, a lokalni majstor Josip Pejnović rasvjetu. Čak smo i pri kupnji rasvjetnih tijela u prodavaonici Creative Cabels iz Zagreba dobili popust jer se dućan otvara baš u Gospiću, a gospođa iz Otočca radi u toj zagrebačkoj trgovini. Opet lička veza - smije se Antonija.

"Zera" promiče i ekologiju jer u trgovini nema plastike, celofana i najlonskih vrećica. No, zato se mogu naći originalni proizvodi s duhovitim natpisima koje osmišljava Antonija. Na platnenim torbama, na primjer, piše "'esi što jaki?" što znači "Kako si?", zatim "Rači li se štogod" i "Nebi nedilja", na ukrasnim jastučićima "Lončić za zera varenike", "Volim te do Velebita i nazad", a na majicama "Maja za balanzukanje", što bi značilo besciljno hodanje u kojem se istinski uživa.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Prvi puta netko priča i o "balerini", odnosno vrhu Visočica. Ona krasi keramičke magnete i pletene torbe, a dodala sam i stihove o balerini Martine Pavelić Dasović. Ovih dana stižu nam i razglednice na kojima se vidi "balerina" - kaže Antonija.

U bogatoj ponudi su i neki proizvodi koji se rade isključivo za trgovinu, poput pekmeza od šljive sa zelenim paprom OPG-a Helene Bogdanić, zatim mirisnih svijeća, keramičkih šalica i čaša. Tu se mogu kupiti i šibne metle dida Mile Baričevića, koji ih izrađuje kao nekada, bez čavala i žica, zatim lička kapa, ličke pletene čarape, lešćarske coklje, ličke nošnje, unikatni drveni nakit, unikatne drvene vaze...

- Više od 85 posto proizvoda u dućanu proizvedeno je u Lici, a ostalo su kvalitetni hrvatski proizvodi. Također, "Zera" je i mjesto održavanja književnih i glazbenih večeri, predstavljanja domaće kozmetike od smilja, izrade ličke kape... a surađujemo i s vlasnicima apartmana i kuća za odmor te hotelima. Jedno "zera" okupilo je Liku na jednom mjestu - zaključuje.

image
Luka Gerlanc/Cropix
06. svibanj 2024 08:18