StoryEditorOCM
RegionalŠKALE VAN - POČELA JE BERBA MASLINA

Prve melje daju od devet do 11 posto ulja, a plodovi su nikad zdraviji

Piše M.V.
13. listopada 2017. - 20:22
berba_maslina_masvin3-141014

Ovoga je tjedna počela berba maslina u više maslinika u Zadarskoj županiji, a postotci ulja nakon prvih melja su i bolji od očekivanih, s obzirom na izrazito kišni rujan i isti takav početak listopada.

I preporuke stručnjaka su bile da s berbom treba pričekati, ali su maslinari, pogotovo u većim maslinicima, pomalo krenuli u posao u godini koja će, na kraju, ipak biti bolja nego je to izgledalo u vrijeme teške suše, uništavajućih požara i strašnog povodnja.

S preradom je među prvima krenula uljara u Posedarju u kojoj su maslinari iz Kolana na Pagu izvukli 10 posto ulja iz prvih količina lećina, pendolina i orkule. U četvrtak je počela berba te prerada maslina u maslinicima PZ MasVin u Polači. Berači su počeli, kako je to uobičajeno, s berbom sorte lećino, a prva je melja iscijedila nešto više od 11 posto ulja iz ubrane količine. Prva lanjska berba, za usporedbu, donijela je randman od 12 posto.

Inače, po procjeni zadrugara Željka Uzelca i Rade Bobanovića ovogodišnji će urod u maslinicima MasVina biti za 30 do 40 posto manji nego prošle godine i to prvenstevno zbog lošijeg uroda oblice.

Istog su dana s berbom počeli i Nives i Goran Morović u svom masliniku od tisuću stabala na sjevernim padinama Dugog otoka, kod Žmana. Brali su lećino, pendolino i grambućelu, a randman prvog dana je iznosio 11 posto.

S obzirom da meteorolozi predviđaju nešto duži niz sušnih dana te toplo listopadsko vrijeme za pretpostaviti je da će sa zriobom maslina u takvim uvjetima rasti i randmani, ali je za sada važnije nešto drugo. Maslinari koji su ovako rano krenuli u berbu i preradu tvrde da je ulje iznimne kvalitete jer je cijeđeno iz potpuno zdravih maslina. Ovu godinu, naime, karakterizira, uz ostalo, i znatno manji napad štetnika i bolesti pa će ove godine ulja, čini se, biti – bez mane.

19. travanj 2024 16:02