StoryEditorOCM
RegionalSVE NAS JE MANJE

Prve reakcije na rezultate popisa: ‘To je nevjerojatna katastrofa!‘, ‘Jedan podatak zabrinjava i više od pada broja stanovništva‘

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 12:34

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio prve službene podatke Popisa stanovništva provedenog 2021. godine, prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, stigle su prve reakcije.

"Očekivali smo da broj stanovnika bude i manji od 3,8 milijuna", rekao je demograf Stjepan Šterc, gostujući u N1 studiju uživo.

Dodao je i da se malo govori o tome da je Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika.

"To ne nevjerojatna katastrofa za Hrvatsku, da izgubi 400.000 stanovnika i da nema nikakve reakcije za to niti svijesti oko toga", rekao je demograf Šterc.

Demograf prof. dr. sc. Anđelko Akrap u razgovor za Net.hr kaže kako ga ovi rezultati nisu iznenadili. "To su prvi nepročišćeni rezultati, moglo se očekivati čak i manje. Ne znam kakvi će biti konačni rezultati", kaže Akrap.

"Hrvatska ima neprekinuto i kontinuirano smanjenje i veliko iseljavanje. Prema tome, to je očekivano. Oni koji prate, nije nikakvo iznenađenje", dodao je.

Kaže da je vrlo zanimljivo promatrati prostornu raspoređenost stanovništva.

image
Anđelko Akrap
Željko Puhovski/Cropix

"Pokazalo se da se i dalje intenzivno iseljava i depopulira u velikom broju županija. Ono što je još i važnije, jest stara dobna struktura stanovništva", kaže Akrap, dodajući da se i prema projekcijama znalo da i u svjetskim razmjerima ulazimo među demografski najstarije nacije.

"Drugo nema nikakvih iznenađenja, oni koji prate godišnje demografske pokazatelje, pokazalo se i potvrdilo se što uvijek demografi govore, da je to situacija gdje država mora intervenirati, pokušati nekako zaustaviti daljnje prirodno smanjenje i iseljavanje", kaže Akrap.

Na pitanje kako komentira da slavonske županije bilježe velik pad stanovništva (Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska), iako je Vlada pokrenula projekt Slavonija, Baranja i Srijem kako bi se slavonske županije revitalizirale, Akrap kaže da tu nema konzistentne i cjelokupne demografske politike te da je to niz mjera, ne jedna.

"To je niz županija, kaže se da Hrvatska nema taj prostorni aspekt razvoja. To se vidi, ljudi bježe. Pokazuje se da te mjere nisu bile dovoljne. To nije pitanje Vlada, to je stav cjelokupnog društva u cjelini", zaključuje demograf Anđelko Akrap za Net.hr.

20. ožujak 2023 22:17