StoryEditorOCM
RegionalODBILI POSLUŠNOST

Pukovnik Skejo i bojnik Ćuk poljubili vrata na Pantovčaku. Imali su pozivnicu za prijem kod Milanovića, ali su mu zametale njihove kravate...

Piše Diana Barbarić/SD
5. srpnja 2022. - 13:46

Predsjednik Zoran Milanović primio je jučer u svom Uredu predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, tamo su bili predsjednik Udruge umirovljeni satnik Ante Banović-Krilnik, bivši zapovjednik 114. brigade HV-a general-bojnik Slaven Zdilar i zapovjednik 3. bojne 114. brigade HV-a umirovljeni satnik Stipe Ćoso.

Međutim, ono o čemu nema spomena na službenim stranicama Predsjednika RH, a o čemu danas izvještava Predsjedništvo Udruge IX. bojne HOS-a, jest da nisu svi pozvani na kraju ušli na primanje kod Zorana Milanovića. Vrata su poljubili poznati pukovnik Marko Skejo i bojnik Miće Ćuk.

HOS-ovci se u priopćenju žale kako je na Pantovčanku, naime, među pozvanim ratnim zapovjednicima 114. brigade bio i ratni zapovjednik brigade pukovnik Marko Skejo i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a bojnik Miće Ćuk, ali im je zabranjen ulazak zbog kravate s amblemom HOS-a.

image

Sporna kravata

Hos/Slobodna Dalmacija

- Protokol i savjetnik predsjednika za branitelje gospodin Marijan Mareković zamolio je ratne zapovjednike Marka Skeju i Miću Ćuka da skinu kravate što su imenovani izričito odbili, jer je pod tim znakom poginulo preko 700 bojovnika HOS-a koju su ugradili svoje živote u slobodnu i nezavisnu državu Hrvatsku. Nakon toga su Skejo i Ćuk napustili Pantovčak, a ostali otišli na prijem kod predsjednika RH - objavilo je predsjedništvo Udruge IX. bojne HOS-a

Dodajmo još kako su iz predsjednikova Ureda objavili da su bivši zapovjednici brigade i članovi Udruge predstavili predsjedniku Milanoviću brigadu koja je utemeljena 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu od ‘škverske bojne’ iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija, a poslije i drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela, zbog čega su je zvali ‘radničkom’ brigadom.

Postrojba je tijekom Domovinskog rata odigrala važnu ulogu na mnogim hrvatskim bojištima, bila je angažirana na Južnom bojištu, a sudjelovala je i u operacijama Peruča, Maslenica Velebit, Zima ’94, Ljeto ’95. i Oluja. Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno. 

 

26. svibanj 2023 23:17