StoryEditorOCM
RegionalPALA VLAST U SPLITU

Puljak i Ivošević podnijeli ostavke: predlažu i raspuštanje Gradskog vijeća

Piše Milena Budimir/SD
31. ožujka 2022. - 10:50

10: 40 Opet je riječ uzeo Puljak kazavši kako će predložitii da se raspuštanje Gradskog vijeća dogodi što prije – da se krajem lipnja održe i lokalni i kotarski izbori kako bi se minimizirali troškovi.

Ovu odluku nismo donijeli preko koljena. Mislimo da je ona odgovorna i da pokazuje kakvi smo ljudi. Ne zanima nas bezuvjetna vlast i bavimo se isključivo javnim interesom. Dosadašnji mandat je bio samo prvi korak u završavanju ere dosadašnjih politika, a sad slijedi onaj drugi u kojem će osobni interesi biti stornirani. Mnogim tokovima novca smo zavrnili špine, zato i trpimo ove udarce - smatra.

Na pitanje je li ogorčen na novinare Puljak je odgovorio da - nije

Nisam ogorčen na nikoga, ali kad bih bio to bi bili političari koji se doveli naš grad i zemlju među najlošije u Europi i tijekom čega je Split bio grad problem. Nisam ogorčen ni na novinare, vi propitujete stvari i to možete, ali možemo i mi kritizirat vas - poručio je.

Poruka koju šaljemo je – taoci smo političara koji su vodili računa samo o svojim interesima. Želimo biti slobodni. Zato ponovno pitamo građane – jeste li zadovoljni smjerom kojeg smo zacrtali - naglasio je.

Na pitanje boji li se Vice Mihanovića, odgovorio je da se nikoga ne boji.

Pozivam Mihanovića i Keruma da izađu na megdan i da građani odluče kakav Split žele. Ja se nikoga ne bojim. Pozivam i njih da se ne boje i ne skrivaju i da izađu na izbore - samouvjeren je Puljak.

Istaknuo je kako među njihovim partnerima ima ljudi koji žele promjene, jer u politici nikada nema stopostotnog slaganja.

Mi ćemo razgovarati sa svim partnerima od kojih su neki dosad izbjegavali utvrđivanje svih činjenica. Dosad smo bili zadovoljni suradnjom s njima. Otkad smo iz koalicije izbacili SDP smo bili mirniji jer oni pripadaju onoj staroj politici i više nisu izlazile priče s naših internih sastanaka. Naš odnos nije kompromitiran i naći ćemo zajednički jezik. Vidjet ćemo žele li oni nastaviti s ovom novom politikom koju smo, skupa s njima, zacrtali. - rekao je Puljak.

Dodao je kako je gradonačelnik je nesmjenjiv, nitko ga ne može prisliti da ode, te da ovaj potez pokazuje da se ne boji suda svojih građana.

image
Josko Ponos/Cropix

Na pitanje što će biti sa započetim projektima, Puljak je kazao kako je nestašica kamena na tržištu za istočnu obalu malo odužila radove koji će biti gotovi do početka ljeta.

I Pazar će brzo, uvijek se nešto oduži, tehnički problemi nastali su u međuvremenu, ali već se sad vidi kao će biti lijepo. Trebalo bi biti gotovo do Svetog Duje - kazao je.

Što ako gradski vijećnici ne daju ostavke, pitali su novinari, kakav će onda biti scenarij?

– Pitajte njih zašto su govorili jučer jedno. Vjerujem da se takav scenarij neće dogoditi, kazao je Puljak.

Naravno zanimalo je sve kakva je sudbina Srđana Marinića, koordinatora za Marjan.

– On je bio do sada koordinator, za vrijeme kampanje to neće biti, a nakon toga zajedno ćemo odlučiti - kazao je gradonačelnik.

Na samom kraju tiskovne konferencije pojavilo se zanimljivo pitanje – jesu li nakon (odslušanih/odrađenih) radionica vidljive promjene u ponašanju zamjenika Ivoševića.

- Je li vi vidite promjene? - protupitanjem je odgovorio Puljak:

- Moj zaključak je kako je njegova komunkacija na nivou! - zaključio je Puljak. Neslužbeno smo saznali kako će se za vrijeme do novih izbora vratiti svojim obvezama na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

image
Josko Ponos/Cropix

10:27 Nakon Puljka, novinarima se obratio Bojan Ivošević.

Do izbora će se promijeniti moj legitimitet. Neću komentirati optužnicu, već ću dokazati svoju nevinost. Split sigurno neće stagnirati zbog nas. Grad neće stagnirati sigurno zbog nas. Radili smo odgovorno, racionalno, srčano za grad i za građane. U medijski fokus su se stavljale teme koje nisu aktualne i to umjesto projekata koji se realiziraju. Odgovorno je od nas je da tu nepotrebnu raspravu prekinemo i pred građane stavimo odluku – žele li da mi kao trojac vodimo grad ili žele promijeniti ovu vlast?

Novinare je zanimalo je li mu optužnica za napad na našu urednicu uteg?

- Vjerujem da znate bolje odgovor vi! Meni osobno optužnica nije uteg. Neke obrasce ponašanja koje prakticiramo na kavi – meni nisu dopušteni. Kasno mi je to došlo do glave, ali radim na tome. Educiram se, idem na savjetovanja za odnose s javnošću i to plaćam iz vlastitog džepa. Učim kvalitetno komunicirati na razini dužnosnika. Kako vrijeme bude odmicalo ću to činiti sve bolje i bolje - uvjeren je Bojan.

Za nove izbore trošak će biti minimalan, sve što će trebati platiti je papir koji će se tiskat. Molim vas da ne stavljate to u krivi kontekst - kazao je dogradonačelnik.

 10:12 Gradonačelnik je nastavio kako je mogao odabrati da bude gradonačelnik do kraja godine, dok ne padne proračun proračun i da se ide na izbore za Gradsko vijeće. Građani su navikli da se političari u Hrvatskoj na taj način drže očajnički za fotelje, ali da on nije takav čovjek.

- Ja se svojih građana ne bojim i neka oni odluče.

U ovakvim teškim odlukama i trenutcima ja se uvijek vratim na to što je istina, a što nije. Je li istina da je Bojan životno prijetio novinarkama? Ne nije. Je li istina da je neprimjereno komunicirao? Je, ali zbog toga se ne ide u zatvor. Zamjenik nije ukrao ni lagao ni prevario. On je samo neprimjereno komunicirao, a to nije dovoljno za zatvor - smatra gradonačelink.

Sada nam preostaje odraditi tehničke detalje da zamjenik Antonio Kuzmanić postane vršitelj dužnosti povjerenika s čvrsto definiranim ovlastima te da se projekti ne dovode u pitanje. To će biti hladni pogon, a on s te pozicije neće sudjelovati u kampanji. - podvukao je Puljak.

- Vidimo kako nas građani na ulici pozdravljaju i tražimo od njih da potvrde smjer koji smo mi zacrtali! U kampanji ćemo ih pitati što žele od nas - kazao je poteštat.

Naveo je kako želi da mu građani omoguće da nesmetano vodi grad!

- Mi smo u dosadašnjem mandatu napravili neke od stvari koje nitko nije desetljećima. Uveli smo reda u grad, Istočna obala i Hrvojeva su simboli našeg rada. Isplanirali smo dva nova vrtića, a jedan smo i završili - tvrdi Puljak.

image
Josko Ponos/Cropix

Ovdje smo da vam priopćimo odluku – zamjenik ivošević i ja ćemo dati ostavku i idemo na nove izbore. Na predstojećim izborima će biti referendum o budućnosti i prošlosti, o redu i neredu. Ja san siguran što će građani od to dvoje izabrati. Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret prošlih vlasti, uvodio red i ja ga se ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može nekome odrediti budućnosti, svi smo radili greške. Idući tjedan ćemo urudžbirati ostavke

RANIJE

Dok Split očekuje kako će se razriješiti politička situacija u gradusvih medija. Najočekivanija tiskovna konferencija počela je točno u 10 sati.

Prema najavama, javnosti se obraća gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević, kojom prilikom bi trebali odreći se svojih funkcija. Dati ostavke na svoja mjesta.

A dan prije se sve zakotrljalo - kada su baš svi predstavnici Puljkove programske suradnje - digli ruke i odrekli se gradonačelnika. I onda su, povrh svega, redom svi izjavili kako bi najbolje za grad i građane bilo da se ide na nove izbore.

Gradonačelnik se nije bio voljan odreći svojeg zamjenika. Pretpostavke su kako će upravo s njim ponovno pokušati osvojiti glasove, na novim izborima. Koji bi se, kažu stručnjaci, trebali održati zajedno sa izborima za Gradske kotareve, negdje krajem svibnja, početkom lipnja.

Što bi, kako god, učinilo izlaznost na kotarske izbore - nevjerojatnom.

28. travanj 2024 02:04