StoryEditorOCM
RegionalPALI U KORENICI

Radnik u lunaparku, frizerka, automehaničar, slastičar i taksist ilegalno prevozili Pakistance pa dobili uvjetne kazne: Žalimo, nećemo više

Piše B. S.
5. rujna 2024. - 21:43

Pet osoba je nepravomoćno osuđeno na uvjetne zatvorske kazne zbog ilegalnog prevoženja migranata. Riječ je o 35-godišnjem djelatniku lunaparka, 46-godišnjoj frizerki, 32-godišnjem automehaničaru, 31-godišnjem slastičaru i 27-godišnjem taksistu, koji su uhvaćeni u Korenici 23. kolovoza 2019. godine dok su prevozili 13 državljana Pakistana koji su ilegalno ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, osumnjičeni su se dogovorili s nepoznatim osobama da za novčanu naknadu od 300 do 350 eura po migrantu organiziraju njihovo prebacivanje prema zemljama Europske unije. Frizerka i djelatnik lunaparka prevozili su pet migranata u automobilu marke "Fiat", automehaničar i slastičar tri migranta u "Mercedesu", dok je taksist prevozio pet migranata u automobilu marke "Alfa Romeo". Taksist je, nakon što je otkriven, pobjegao s mjesta događaja.

Svi optuženi su se očitovali krivima, priznajući kazneno djelo. 

- Žao mi je zbog onoga što sam učinio, kajem se - rekao je prvooptuženi, a slične izjave dali su i ostali optuženici, izražavajući žaljenje zbog svojih postupaka i obećavajući da više neće ponavljati slična kaznena djela.

Sud je na temelju dokaza, uključujući i mobilne telefone korištene tijekom izvršenja kaznenog djela, odlučio oduzeti predmete i vozila korištena u prijevozu migranata. Automobil marke "Fiat Brava", korišten za prevoz migranata, oduzet je te postao vlasništvo Republike Hrvatske.

Optuženima su izrečene uvjetne kazne zatvora u trajanju od jedne godine, koje se neće izvršiti ako u roku od tri do pet godina od pravomoćnosti presude ne počine novo kazneno djelo. Također su dužni podmiriti troškove kaznenog postupka u iznosu od 100 eura po osobi u roku od petnaest dana od pravomoćnosti presude.

16. rujan 2024 10:50