StoryEditorOCM
RegionalDESET POZITIVNIH

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić: Još prije nekoliko dana uočili smo da više osoba ima povišenu temperaturu. Malo je eskaliralo...

Piše G. R.
7. travnja 2020. - 23:13

Nakon što je koronavirus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne, oglasio se i Ivan Škaričić, ravnatelj Doma u Vukovarskoj ulici.

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nako toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine - kazao nam je Škaričić.

Škaričić kaže da su “poduzeli sve mjere" te da "nitko iz doma nije mogao ući i izaći”. Na pitanje kako su korisnici zaraženi, rekao je da je pretpostavka da je virus ušao u dom preko korisnika koji je išao na pregled u bolnicu ili preko djelatnika.

- Ima simptome jedna, čini mi se, sestra, njegovateljica ili dvije. Treba vidjeti, ne mogu spekulirati o tome. Mi smo se stvarno šokirali - kazao je ravnatelj Doma te naglasio da se iste mjere provode u sva tri doma u njegovoj nadležnosti, onom na Zenti, u Vukovarskoj i u Starom Gradu na Hvaru.

Svi korisnici Doma u Vukovarskoj ulici su stariji od 85 godina, a trenutno tamo boravi 318 korisnika.

Capak: Bolest je vrlo vjerojatno unio netko od osoblja


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za Jutarnji list da je u Spitu u tijeku epidemiološki izvid koji bi trebao dovesti do saznanja otkud je došlo do proboja virusa u ustavnovu s najugroženijom skupinom.

- Riječ je o polupokretnim ljudima tako da je vrlo vjerojatno bolest unio netko od osoblja, no to se naravno mora još provjeriti. Naime, posjeti su već neko vrijeme zabranjeni. Zasad ima 10 pozitivnih štićenika, još ih nekoliko ima simptome. Na katu na kojem je došlo do proboja ima 40 štićenika, a s obzirom da u splitskoj bolnici trenutno ima dovoljno mjesta, odlučeno je da se svi premjeste ondje, a svo osoblje koje je radilo na tom katu poslano je kući u samoizolaciju, rekao nam je Capak.

Nakon što se napravi epidemiološki izvid i nakon što svi štićenici naprave test, oni koji buidu negativni vratit će se natrag u dom, koji će u međuvremenu biti dezinficiran, ali više o svemu bi se trebalo znati tijekom srijede.

Kako neslužbeno doznajemo, nemoguće je da se ovo dogodilo u jednom danu, što bi značlilo da je bolest već neko vrijeme prisutna u tom domu, no svi detalji tek trebaju biti utvrđeni epidemiološkim izvidima. 

(Ivana Krnić / JL)

24. travanj 2024 03:23