StoryEditorOCM
RegionalPOMOĆ U KEŠU

Rebalans: Zadarska županija u ovoj godini daje dva milijuna kuna poduzetnicima i obrtnicima koji su pretrpjeli gubitke zbog korona krize!

Piše L.B./Promo
29. srpnja 2020. - 17:57
Zadarska županija raspisala je dva javna poziva kroz koje će se dodijeliti gotovo dva milijuna kuna potpore gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, u cilju pomoći privatnom sektoru na području Zadarske županije, posebice mikro poduzetnicima, malim poduzetnicima i obrtnicima, pripremio je paket mjera pomoći gospodarstvu kojima se želi potaknuti očuvanje radnih mjesta i stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja. 

Prva mjera je „Program za dodjelu interventnih potpora uslijed epidemije bolesti COVID-19 mikro poduzetnicima i obrtnicima na području Zadarske županije za 2020. godinu“ za što je u županijskom proračunu osiguran iznos od 927.000 kuna.

- Naš odjel izradio je Program kako bi se očuvala radna mjesta u mikro poduzećima na području Zadarske županije, posebno pogođenima Odlukama stožera o privremenim mjerama ograničavanja i obustave rada. Maksimalni iznos potpore po pojedinom poduzetniku je 10.000 kuna, a prijavu mogu podnijeti mikro poduzetnici i obrtnici koji imaju sjedište na području Zadarske županije, imaju registriranu gospodarsku djelatnost u sektorima u kojima su prihvatljiva ulaganja definirana Programom potpora. Trebaju imati najmanje jednog, a najviše deset zaposlenih i obavljaju djelatnost tijekom cijele godine – pojasnio je pročelnik Lovro Jurišić uz napomenu da javni poziv traje do 28. kolovoza 2020. godine.

Jedna od mjera pomoći gospodarstvu bit će i subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite kroz „Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji“.

- To je nastavak programa koji smo pokrenuli prošle godine, a koji je rezultirao s 24 plasirana kredita ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna. Zadarska županija u suradnji s osam poslovnih banaka subvencionira redovnu kamatnu stopu u visini dva posto godišnje. Ovim Programom poduzetnicima osiguravamo po znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutno nudi u Hrvatskoj. Ovisno o izboru poslovne banke, poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata iznosi oko jedan posto – rekao je Jurišić.

Rebalansom proračuna na nedavnoj županijskoj skupštini stvoreni su uvjeti za još dvije mjere pomoći gospodarstvu za koje bi uskoro trebali biti objavljeni javni pozivi. Riječ je o novom financijskom instrumentu "COVID-19 - zajam za obrtna sredstva", kojim će županija sufinancirati kamatu u iznosu od dva postotna poena godišnje. Županija je također pripremila „Program potpore subvencioniranog korištenja poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima u Zadarskoj županiji“ i to za poduzetnike početnike i poduzetnike do tri godine poslovanja. Zadarska županija će davati potporu u visini 50 posto troškova najma poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima.

Osim potpore gospodarstvu, Zadarska županija objavila je i javni poziv za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2020. godinu. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 27. kolovoza 2020. godine.

- Sufinancira se do 50 posto ukupno dokumentiranih troškova pri čemu maksimalni iznos potpore po jednom zahtjevu iznosi do 30.000 kuna, a ukoliko se tražitelj potpore prijavi na dvije mjere  maksimalan iznos koji se može odobriti je 40.000 kuna – kazao je pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić.

U proračunu Zadarske županije osiguran je iznos od milijun kuna, a moguće je financirati više različitih aktivnosti – od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda, uređenja i okrupnjivanja zemljišta pa do ulaganja u marketinške aktivnosti.

Župan: Smanjili smo plaće

- Kao županija koja je izuzetno razvojno orijentirana, ali s visokom socijalnom osjetljivošću, pristupili smo u ovoj „korona situaciji“ ozbiljno i odgovorno te izradili set mjera za pomoć gospodarstvu, u prvom redu malim poduzetnicima i obrtima jer su oni najugroženiji - kaže župan Božidar Longin, podsjećajući da su uštede postignute proračunskim mjerama, i to kroz smanjivanje osnovice plaće i materijalnih prava zaposlenika i dužnosnika Zadarske županije.

- Smanjeni su rashodi županije preraspodjelom proračunskih sredstava, smanjena su sredstva proračunskim korisnicima, ali su istovremeno nastavljene sve kapitalne investicije pod odgovornošću Zadarske županije te je uvedena nova proračunska stavka za potpore obrtništvu i poduzetništvu. Prije „korona krize“ bili smo u samom vrhu po porastu broja zaposlenih, a sada nam je prioritet očuvati svako radno mjesto – rekao je zadarski župan.

- Naši poljoprivrednici također su znatno pogođeni ovom krizom, pogotovo stočari i vinari koji nisu uspjeli plasirati svoje proizvode na tržište, ili su to uspjeli u znatno manjoj količini nego prethodnih godina. Kako bismo im pomogli, pokrenuli smo i razgovore naših proizvođača s ugostiteljima, jer plasman lokalnih proizvoda u velikoj mjeri ovisi o njihovoj međusobnoj suradnji. To je ujedeno idealna prilika i da brendiramo našu županiju kao gastro destinaciju. Prvi razgovori su bili vrlo konstruktivni, a očekujemo od naše Turističke zajednice da bude predvodnik te priče – poručio je župan Longin.

23. travanj 2024 22:35