StoryEditorOCM
RegionalHUMANITARNA AKCIJA

Rekordan iznos donacija stanovnika otoka Vira za Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
15. prosinca 2023. - 11:33

Tijekom humanitarne akcije koju tradicionalno u adventsko vrijeme provodi Dječji vrtić Smješko prikupljeno je 860 eura, što je najveći donirani iznos građana Vira otkad je organizirana prva akcija prije pet godina. Novčani iznos ove je godine proslijeđen Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar, nekadašnjem Domu za odgoj djece i mladeži. Pored novčane donacije, predstavnice virskog vrtića – ravnateljica Smješka Maja Lipovac, pedagoginja Marina Grbić Malnar i administratorica vrtića Danijela Kapović – uručile su zamjenici ravnateljice Centra Nikolini Žunić Miočić te socijalnoj pedagoginji i bivšoj ravnateljici Ljiljani Šarić još i lijepo ukrašene poklon pakete prepune slatkiša i kvalitetnih higijenskih potrepština.

– Donacije i ovakvi poklon zaista nam puno znače, pogotovo kada je riječ o kvalitetnijim proizvodima do kojih ne možemo doći – kazala je zamjenica ravnateljice Žunić Miočić upoznavši kolegice s otoka Vira s osnovama i radom Centra. Riječ je o ustanovi socijalne skrbi u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku koja pruža usluge djeci i mladima s problemima u ponašanju i poteškoćama mentalnog zdravlja.

– Naš je cilj da se djeca i mladi koji su unatoč rizičnim uvjetima u kojima su živjeli, aktivno i produktivno integriraju u život društvene zajednice – navela je Žunić Miočić, izrazivši u ime Centra zahvalu na novčanoj donaciji i poklonima za djecu i mlade.

– Bilo nam je zadovoljstvo pomoći Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar, kao i drugim ustanovama u ranijim prilikama. Cilj ove naše radionice i općenito humanitarnog djelovanja vrtića Smješko, sadržan je u senzibiliziranju djece da postoje oni kojima blagdani izgledaju malo drukčije od uobičajenih ili željenih te da je lijepo pomagati drugima – poručila je ravnateljica Lipovac. U Zadru na razini Centra postoje tri lokacije s četiri jedinice organiziranog stanovanja. Dvije su za djecu bez odgovarajućeg roditeljske skrbi, jedna je za djecu s problemom u ponašanju te još jedna kao organizirano stanovanje uz povremenu podršku.

– Imamo oko 130 korisnika naše ustanove, od kojih su neki u privremenom smještaju radi provođenja kraćih rehabilitacijskih programa, dok drugi koriste usluge organiziranog

stanovanja uz povremenu podršku. Djece na poludnevnom boravku imamo najviše, njih nešto više od 90. Ta su djeca u svojim obiteljima, a kod nas dolaze u suprotnim smjenama od škole kada im pružamo podršku u učenju, savjetovanju i organizaciji slobodnog vremena. To je prevencija kako ne bi bili izuzeti iz svojih obitelji – dodaje Žunić Miočić. Dio posla Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar obavljaju i mobilni timovi koji odlaze u ruralna područja Zadarske županije kako bi se u obitelji pružila psihosocijalna podrška i savjetovanje. Kada je riječ o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, najmlađa imaju devet godina, dok su najstariji u organiziranom stanovanju devetnaestogodišnjaci kojima se pruža psihosocijalna podrška i savjetovanje. Iz tih je razloga ime ustanove promijenjeno iz Doma za odgoj djece i mladeži u Centar za pružanje usluga u zajednici, dok se paralelno u staru zgradu Doma useljava Centar za socijalnu skrb. Transformacija Centra donijela je tako otvaranje stambenih jedinica koje su, napomenula je socijalna pedagoginja Šarić, puno humaniji oblik skrbi.

– To je simulacija obiteljskog života s 24-satnom skrbi te s tri dnevna odgajatelja i jednim u noćnoj smjeni. U slučaju jedne starije maloljetnice pružamo i povremenu podršku koja zapravo predstavlja pripremu za samostalan život, a ta podrška prestaje s navršenom 21 godinom života – još je istaknula Šarić.

U ranijim prilikama Smješko je donirao zadarsku neprofitnu socijalnu udrugu Svjetlo, Dom za starije i nemoćne u Zadru ili mališane na Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Zadru. Ovogodišnjom akcijom i donacijama za Centar za pružanje usluga u zajednici te aktualnim prikupljanjem higijenskih potrepština i razne konzervirane hrane za korisnike Pučke kuhinje u Zadru, virski dječji vrtić uspješno je zaokružio svoje ovogodišnje djelovanje.

27. travanj 2024 23:45