StoryEditorOCM
RegionalKAKO STATI NA LOPTU

Repair Shack Molat: usporavanje kao društvena i ekološka nužnost, interdisciplinarno otočko utočište, ekološka tura i javni razgovor

Piše Zadarski.hr
20. svibnja 2024. - 15:10

Pritisci hiperprodukcije te brze zarade i potrošnje glavni su uzročnici ekološke eksploatacije, ali i intenzivnog radnog ritma koji se nameće u suvremenom društvu. Drugim riječima, osim što štetno utječe na okoliš, ubrzanje radnih i životnih ritmova ima i izraženo štetne posljedice nemogućnosti razdvajanja radnog i slobodnog vremena u našim svakodnevnim životima. U takvom okruženju, usporavanje, odmor i dokolica postaju ekološka praksa, način brige o okolini.

Prepoznajući nužnost usporavanja kao temelj za održiviji ustroj našeg društva i odnosa prema okolišu, Repair Shack Molat, interdisciplinarno kreativno otočko utočište koje nastaje u suorganizaciji hrvatske udruge Kurziv i slovenske udruge Maska, u mjestu Molat će između 22. i 27. svibnja 2024. okupiti umjetnike i istraživače projekta Testing Ground, posvećenog razvoju kreativnih istraživačkih suradnji. Program se realizira u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i CONA Institutom iz Ljubljane.

Molat je izabran kao lokacija ovog Repair Shacka upravo zbog bliske i dugogodišnje veze koju umjetnici iz CONA Instituta njeguju s otokom, bliskosti na temelju koje su razvili i svoj projekt Kolonija Molat, zamišljen kao istraživanje sistematizacije slobodnog vremena potaknuto nekadašnjim praksama umjetničkih kolonija. Repair Shack je zamišljen kao kolektivno istraživanje potencijala kulture da generira prakse odmora, dokolice i provođenja slobodnog vremena koje mogu poslužiti kao alternativa ekološki destruktivnom i tržišno-orijentiranom turizmu, odnosno kakve imaju potencijal na svoj okoliš djelovati reparativno, a ne destruktivno.

image

Repair Shack Molat

Kreativna Europa Europske Komisije/Slobodna Dalmacija

U sklopu programa, na Molatu u četvrtak, 23. svibnja održat će se ekološka tura otvorena javnosti. Tura je posvećena bioraznolikosti Molata i zadarskog arhipelaga, a vodit će ju biologinja i ekologinja mora Taida Garibović. Okupljanje je u 16 sati ispred Ribarsko-poljoprivredne zadruge Molat.

Pored javnog dijela programa koji je otvoren svima zainteresiranima, na Molatu će se održati i interdisciplinarni praktikum za studente Sveučilišta u Zadru posvećen održivom turizmu koji će voditi Željka Tonković, izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Brane Zorman, multimedijski umjetnik te suosnivač CONA Instituta, organizacije čiji su multimedijalni projekti posvećeni istraživanju povezanosti zvuka i prirodnog okoliša.

Po povratku na kopno, u ponedjeljak 27. svibnja u 10 sati na Sveučilištu u Zadru održat će se javni razgovor posvećen važnosti i potencijalima interdisciplinarnih suradnji u kojemu će sudjelovati Brane Zorman (CONA) te članice grupe Zakole iz Poljske, koja predstavlja uspješan primjer transdisciplinarne i dugoročne suradnje između umjetnika, aktivista, teoretičara i biologa. Razgovor će voditi Luka Antonina, asistent na Odjelu za sociologiju.

Program se izvodi na engleskom jeziku.

Program je dio projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.

Program podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb Zaklada Kultura nova Program Kreativna Europa Europske komisije

27. srpanj 2024 03:14