StoryEditorOCM
RegionalNA MJESTU STIHIJE

Reportaža iz Rasline: Izgorjele kuće, automobili, brodovi, mrtve mace, kokoši... Svugdje dim i paljevina, kao da je pala nuklearna bomba

Piše Mišel Kalajžić
14. srpnja 2022. - 16:21
Mjesto Raslina u zaledju Vodica tesko je stradalo u jucerasnjem katastrofalnom pozaru koji je pogodio sire sibensko podrucje. Na fotografiji: Rudolf Gulin.  Luka Gerlanc/Cropix

Vodička obilaznica, devet sati. Policijski kombi prepriječio je put, nema dalje. Gori šibensko zaleđe, najgore je u vodičkom kraju, Zaton, Raslina… Prošle su noći tamo vatrogasci vodili bitku "prsa o prsa" s vatrom, ima izgorjelih kuća… U četvrtak ujutro bura je stala, ali sve se u daljini dimi, kao u nekim apokaliptičnim prizorima iza nuklearnog rata. Požarište veličine 3.300 hektara. Vatrogasna vozila jure pored barijera, sirene u daljini, zvuk kanadera miješa se sa pjesmom cvrčaka…

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ne možete obilaznicom – odlučno će policajci, pa se spuštamo u Tribunj, taman da uhvatimo kadrove triju kanadera kako uzimaju more među jahtama i brodicama.

"Napadamo" požarište s južne strane, prije šibenskog mosta nailazimo na vatrogasce koji drže crtu obrane prema Vodicama.

- Cilu noć smo se tukli, bilo je gadno – kažu nam vatrogasci iz DVD Zablaće.

- Kako je bilo?

- Gadno.

- Di ste bili?

- A sve ovo okolo. Od jučer smo, nismo išli kući.

- Di je bilo najgore?

- A ne znam ti stari, svugdi je gorilo. Branile se kuće, svašta se radilo. Ima ga previše. A dok sve snage dođu, to ti je… Ja san jučer reka 800 – 900 hektara, a čujem da je priko 3.000. Ajde da i to da doživim. Bija sam na požaru 2,5, a ovaj tri. U jebote, ha, ha. Koji nam je plan? A ne znam, šta kažu šefovi. Ovdi smo mi, DVD Biskupija, Pirovčani, držimo obilaznicu pa kako bude.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Šesna vatrogaskinja na cisterni ne želi se predstaviti. Ipak saznajemo da je Mara iz Dubravica. Zeza je fotoreporter Luka za duge noktiće, a ona se brecne: nisu bili dugi noktići jučer od 4 popodne pa do sada! Onda nije smetalo, ne da se. Nema šale sa ženama vatrogascima, pogotovo kad imaju staž  10-12 godina požara. Ovaj joj je najgori do sada, noć je provela braneći kuće, pa i same Vodice i Srimu na obilaznici.

Pomogla je i Torcida, puno DVD-ova s kontinenta, ujutro su krenuli kanaderi, vjetar je okrenuo na levanat, pa je požar okružen – kaže nam Antonio Begić iz DVD Pirovac.

Dok pričamo s vatrogascima, eto im i šefa, županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić. Daje upute iz terenca što i kako. Priča radio stanicom.

- Trenutno je dobra situacija, nemamo više otvorene vatre. Radi se na dogašavanjima izdimljavanja. Kanaderi rade uz samu Raslinu, ali u ovom trenutku kontroliramo cijelu situaciju, sve smo opasnosti od jučerašnjeg dana otklonili. Što je najvažnije, nitko nije poginuo, ali izgorjelo je dvadesetak kuća. Stanovnici su evakuirani u Šibenik, ukupno 350 vatrogasaca je na terenu – brifira nas zapovjednik.

Krećemo tamo gdje je najgore. Raslina. Lijepo mjestašce izgleda kao da ga je zahvatila nuklearna eksplozija. Nagorene i potpuno izgorjele kuće, kokošinjci puni peradi koja je skončavala u najgorima mukama, ljudi još uvijek zbunjeni, dezorijentirani.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Izgorilo je najmanje šest kuća, neke tuto-kompleto, neke samo dio. Samo da nije bilo ljudskih žrtava, a moglo je. Prijatelju, temperatura je bila tako visoka, da sam mislio da će mi mozak proključati. Ovdje smo potapali dicu i starije u plićak. Spasio nas je načelnik Bilica koji je poslao glisere koji su pokupili ljude i dicu i spasili ih. Ostali su samo oni mještani koji su mogli braniti misto. Izbacivali smo boce od plina iz dućana, šiške od bora su letjele kao projektili 200 metara, gdje bi pale, izbijao je požar. Iza leđa ti gori. Nismo mogli imati pomoć jer se vatrogasci nisu mogli niti probiti do nas pa smo tukli granama po vatri – priča nam Zdravko Lokas iz Raslina koja od jučer nema ni struju ni vodu.

- To je bilo abnormalno. Ma kakav rat… Ovo tučeš granama, a ne da se beštija. Dođe ti da se popišaš na vatru ne bi li je ugasio. Ne znaš što učiniti od muke. Mi smo ostali u klinu, gušiš se, umireš. Od vrha brda do nas vatra je bila za minut i po. I šišti ko zmija dok se spušta, plamen se probija. Da su kuće bile obložene stiroporom, sve bi izgorile – kaže Zdravko.

Izgorjeli brodovi na obali, automobili od kojih je ostao samo lim, Sveta Kata, arheološko nalazište na koje su ponosi u Raslini, poharano stihijom. Nema te vatrogasne sile koja je mogla spriječiti ovakvu vatrenu stihiju na ogromnoj površini pogonjenu burom kao benzinom.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Rudolfu Gulinu kuća je djelomično izgorjela, a kuća njegovog pok. brata u cijelosti.

- Bio je užas. Poliva sam gumom kuću, ali isto je uvatilo. Iz bratove kuće svi su morali izaći, nije se mogla spasiti. Sad s nje padaju kupe i grede – kaže Rudolf dok ukućani iznose mokre madrace iz natopljene kuće od gašenja.

Njegov unuk Karlo spašava iz bratove kuće mačke.

- Dvije su oslijepile od vrućine, pokazuje nam. Penjemo se oprezno uz izgorjelu kuću. U unutrašnjosti užasan prizor. Nekoliko maca previja se po podu od bolova. Da im barem netko može skratiti muke. Prizor koji kida srce. U obližnjem kokošinjcu sve su životinje izgorjele. Dok silazimo, grede koje još tinjaju opasno krckaju. Fotoreporter Luka u pravi trenutak izmiče, dok se iza njega ruši greda uz tresak. Opasan život u Raslini.

Predsjednik MO Rasline Marko Lokas kaže nam kako se bilance još zbrajaju.

image

Predsjednik Mjesnog odbora Marko Lokas.
 

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zdravko Lokas.
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Tri kuće su skroz izgorjele, pet-šest kuća je nagorjelo. Vinogradi, maslinici, domaće životinje, automobili, brodovi, kamperi, dosta štete ima. Jedan je čovjek slomio nogu preskačući zid, pravo je čudo da nitko nije poginuo. Sa strujom je teško, puno je stupova izgorjelo. Koliko se pamti, ovo je najgora kataklizma koja je zadesila misto. Godine 2017. bio je sličan požar, ali do ulaza u selo. Bio je jutros ministar Božinović, župan je reka doći ovih dana… Trebat će vremena dok se oporavimo, štete će biti velike.

Doznajemo za slučaj Vite Lokasa. Branio je Raslinu, a zato se vrijeme na drugom kraju mjesta vatra prišuljala njegovom imaju na kojemu je zahvatila potpuno novi i vrijedni bager i druge strojeve. Šteta ogromna. Nekome je vatra progutala automobil, kokošinjac, brod, vrt, garažu. Malo tko je prošao "lišo".

Crna srijeda za Raslinu i vodičko zaleđe. Ne ponovilo se!

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
20. travanj 2024 10:07