StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠNI TRENING

Reprezentacija Hrvatske U-21 odradila je na Viru pripreme za Svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu štapom iz brodice koje će se održati u Portugalu!

Piše Kažimir Škrbić
24. lipnja 2022. - 13:58

Nedjeljno je praskozorje i mladi sportski ribolovci isplovljavaju s otoka Vira prema Olibu. Tog su jutra i prijepodneva četiri hrvatska U-21 reprezentativca u sportskom ribolovu na moru odradila završni trening u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se u rujnu održati u Albufeiri u Portugalu. Iako otočni ambijent Vira i Virskog mora nije isto što i doživljaj oceanskih voda koje oplakuju pješčanu obalu najjužnije portugalske regije Algarve i gradića Albufeire, pripreme reprezentativaca Luke Karabatića (Gof Rogoznica), Antonija Franića (Zubatac Zadar), Milana Rukavine (Bura Karlobag) i Vita Ferare (Pirka Tribunj) imale su punu svrhu i sadržaj.

- Reprezentacija se ispraznila, pa su od ribolovaca koji su lani osvojili momčadsko i pojedinačno zlato na 20. Svjetskom prvenstvu u ribolovu štapom iz brodice ostali samo Antonio Franić i Luka Hajdaraj. Tada smo bili u Piranu u Sloveniji, a u Portugalu ćemo braniti to dvostruko zlato - kaže Pavle Kostić (Zubatac Zadar), izbornik mlade reprezentacije Hrvatske, legendarni udičar i sportski pedagog u najtrofejnijem hrvatskom ribolovnom klubu. Pored upoznavanja, druženja i klasičnog ispipavanja atmosfere i forme natjecatelja, drugi važan razlog okupljanja U-21 reprezentativaca – kojima se na virskim pripremama zbog poslovnih i studentskih obaveza nisu mogli pridružiti spomenuti Hajdaraj (Kantrida Rijeka) i Katarina Tvrdić (Nebojsija Kaštel Kambelovac) – vježbanje je natjecateljskih uvjeta koji će vladati u Portugalu na SP-u.

- Bilo je važno odmah u startu otkloniti uočene mane. Uglavnom je u pitanju bila neodgovarajuća oprema, jer će u Portugalu ključna biti brzina. To znači da bacaš štap što je moguće brže i vadiš što prije, ali sa što manje praznog hoda i ovisno o tome što se događa na samom natjecanju- napominje izbornik Kostić s kojim je na Viru boravio i trener reprezentacije Dilan Mileta (Galeb Raša). Mileta je ranije u portugalskom Setúbalu osjetio atmosferu Atlantskog oceana, pa će reprezentacija na SP-u imati određeno natjecateljsko iskustvo, kao i sreću da se u isto vrijeme na istom mjestu (24. rujna – 1. listopada) održava seniorsko SP.

- Dobra smo ekipa, pa ćemo sigurno biti kao jedan - uvjeren je Kostić. Dodatni razlog za optimizam je činjenica kako će mlada reprezentacija u Portugalu imati puna tri dana za trening uoči početka natjecateljskog programa na SP-u, što će biti nadogradnja za pripreme koje su se odradile na Viru. Mnoštvo je detalja bitnih za što bolji rezultat u Portugalu, poput pitanja predveza, debljine najlona ili vrste ješke. Sve će se to odrađivati tijekom trodnevnih priprema u Portugalu, a onda primijeniti na jednodnevni službeni trening i tri dana natjecanja na moru.

- Nadam se da ćemo obraniti oba svjetska zlata, pojedinačno i momčadsko, iako je, usporedbe radi, talijanska reprezentacija možda u određenoj prednosti. Ješke će biti vongola i kozica, a nama najviše odgovaraju dagnje. Zato smo sada najviše radili s tim ješkama - ističe iskusni 71-godišnji izbornik i trener koji se u svom mandatu može pohvaliti sjajnim rezultatima s reprezentacijom. U Francuskoj su seniorke uzele pojedinačno zlato i ekipnu broncu, u Crnoj Gori na SP-u u ribolovu iz broda seniori su uzeli svjetsko zlato u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji, gdje je Kostić bio u pratnji, a isti rezultat imala je i mlada reprezentacija u Sloveniji. Reprezentacija U-16 ove je godine u Francuskoj s Kostićem uzela pojedinačnu brončanu medalju, pa bi Portugal mogao biti samo nova i dodatno ukrašena stranica u knjizi otisnutoj pozlaćenim sitotiskom

18. travanj 2024 06:00