StoryEditorOCM
RegionalZADARSKA ŽUPANIJA UTROSTRUČILA NAKNADE ZA BEBE I SUFINANCIRA PRIVATNE DOMOVE

Rezultat: beba je sve više, a u našu županiju su počela doseljavanja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva!

Piše L.B. / Promo
6. studenog 2019. - 21:01
bbimagehandler

Od siječnja 2018. godine Zadarska županija sufinancira smještaj starijih i nemoćnih osoba u privatnom smještaju. Korisnici privatnih domova imaju pravo na 500 kuna mjesečne naknade, za što je iz proračuna za 2018. godinu potrošeno 1,5 milijuna kuna za 446 korisnika. U ovoj godini je, zaključno sa zadnjom isplatom u listopadu za mjesec rujan, za sufinanciranje privatnog smještaja osobama treće životne dobi već utrošeno više od 1,7 milijuna kuna.

Prosječan broj zahtjeva na mjesečnoj razini je oko 400, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za oko 30 posto. Ukupno je 25 privatnih domova na području Zadarske županije.

- Očekujemo povećanje broja zahtjeva za sufinanciranje privatnog smještaja osoba treće životne dobi s obzirom da postoje zainteresirani građani za otvaranje obiteljskih domova u idućoj godini – najavljeno je iz županijskog Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.

Zadarska županija je, također od početka 2018. godine, uvela i isplatu naknada za novorođenčad. Točnije, ta je naknada postojala od 2014. godine, no od 2018. je taj iznos utrostručen - naknade su sa 400 povećane na tisuću kuna za prvo i drugo dijete, te na pet tisuća za treće i svako iduće dijete.

- Sukladno Odluci o visini novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta za 2018. godinu, za djecu rođenu u 2018. godini isplaćeno je ukupno 2.294.000 kuna za 1221 djece, sukladno 1193 važećih zahtjeva. Pomoć se isplaćivala u iznosu od 1.000 kuna za prvorođeno i drugorođeno te 5.000 kuna za treće i svako sljedeće rođeno dijete. U ukupnom broju zahtjeva bilo je 248 djece koji su bili treće ili sljedeće novorođeno dijete u obitelji i 33 blizanaca – podaci su iz Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije.

- Za djecu rođenu u 2019. godini isplaćeno je ukupno 1.955.000 kuna za 947 djece sukladno 923 važećih zahtjeva, zaključno sa zadnjom isplatom za mjesec rujan. Pomoć se također isplaćivala u iznosu od 1.000 kuna za prvorođeno i drugorođeno, te 5.000 kuna za treće i svako sljedeće rođeno dijete. U ukupnom broju zahtjeva bilo je 228 djece koji su bili treće ili sljedeće novorođeno dijete u obitelji i 24 blizanaca – podaci su iz resornog županijskog Odjela, gdje su naveli i da broj zahtjeva raste iz godine u godinu, kao i broj trećeg i svakog sljedećeg novorođenog djeteta u obitelji.

- Podaci za 2019. godinu nisu, dakako, još gotovi jer se zahtjevi predaju do 15. siječnja naredne godine. Postoji i određeni broj obitelji koji su predavali zahtjeve za peto, šesto i sedmo dijete u obitelji u obje godine, iako nemamo precizan podatak. Radi se između pet i deset takvih zahtjeva na godišnjoj razini. Također, postoji porast trenda doseljavanja u Zadarsku županiju s obzirom da je određeni broj ljudi doselio ili iz ostalih dijelova Hrvatske ili susjednih zemalja, ali i zemalja srednje i zapadne Europe, što dokazuje kako je Zadarska županija prepoznata kao pogodno mjesto za zasnivanje obitelji – navodi se.

Najviše zahtjeva za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta dolazi sa područja Grada Zadra, slijede ih gradovi Biograd i Benkovac, a od općina se izdvajaju Bibinje, Poličnik, Pakoštane, Sveti Filip i Jakov i Sukošan.

- Do sada je predano 28 zahtjeva za blizance, od čega su bile i tri naknade po 10.000 kuna, kada su blizanci treće i svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji. Nemoguće je predvidjeti broj zahtjeva jer nas je kroz cijeli period od kada isplaćujemo naknadu za novorođenu djecu znao iznenaditi  broj zahtjeva u određenim razdobljima koji se nikakvim statističkim izračunima nije mogao predvidjeti, no mi se veselimo svakom takvom povećanju – naglašavaju iz Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije.

 

Vicković: Rebalansom smo za bebe izdvojili još 1,1 milijun kuna!

U proračunu za 2019. godinu iz izvornih županijskih sredstava financirane su aktivnosti u cilju povećanja i uravnoteženja kvalitete života stanovništva Zadarske županije pa je tako, izmjenama i dopunama, predviđeno povećanje iznosa naknada za novorođenu djecu na 3,1 milijun kuna, što je povećanje od 1,1 milijun kuna. Iznimno nas veseli kada moramo povećavati proračunska davanja za ovako pozitivne stavke kao što su naknade za novorođenčad. To pokazuje pozitivan trend demografskih kretanja u našoj županiji koji traje već neko vrijeme - istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Dodatna su sredstva, 350 tisuća kuna, osigurana i za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima.

- Želimo biti županija koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana, a brigu za naše stanovnike treće životne dobi pokazujemo konkretnim mjerama, od sufinanciranja smještaja u privatnim domovima pa do projekata Pomoć u kući starijim osobama i Medicinska skrb starih osoba. Ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo više od 2,5 milijuna kuna – istaknuo je Vicković.

20. travanj 2024 08:00