StoryEditorOCM
RegionalSINOĆ OKO PONOĆI

Ribarski brod udario u otočić, pa potonuo kod Zlarina: posada spašena i hitno prebačena u bolnicu

Piše Morski.hr
13. svibnja 2023. - 10:28

Havarija ribarskog broda dogodila se noćas u šibenskom akvatoriju. Koćarica Val Dva potonula je oko ponoći kod otočića Mala Sestrica, 1,5 Nm jugozapadno od otoka Zlarina piše Morski.hr

Po svemu sudeći, ribarica je udarila u otočić. Na mjesto događaja je prvi stiže policijski brod Sv. Jakov, a nakon njega brod Lučke kapetanije Šibenik.

Zbog jasnih znakova hipotermije, hitno prebačeni u bolnicu

- Tri člana posade ribarskog plovila isplivala su na otok Mala Sestrica, a s broda Šibenik je spuštena pomoćna brodica pomoću koje su članovi posade Val Dva prekrcani ma brod Šibenik.

Budući da su dva člana pokazivala jasne znakove hipotermije,žurno su prebačeni u Šibenik gdje ih je preuzeo tim hitne pomoći te nakon obrade preveo na hitni prijem na daljne liječenje - doznali su iz Morskog.hr od spasitelja.

O uzrocima ove pomorske nezgode se može za sada nagađati. Ribarski brod Val Dva je potonuo na istočnoj strani otočića Mala Sestrica.

Brod je, prema analizi njegove putanje, plovio pravocrtno do otoka, vjerojatno u povratku s obavljenog ribolova brzinom većom od 7 čv, što može sugerirati plovidbu na autopilotu, no potom naglo smanjuje brzinu na oko 4 čv i skreće udesno, u smjeru Zlarina. Nedugo, uz samu obalu otočića Mala Sestrica, brzina mu pada na 0.6 čv i njegov AIS signal nestaje. Što se zapravo dogodilo, pokazat će istraga. 

24. rujan 2023 10:52