StoryEditorOCM
RegionalDRAMATIČNE SCENE

Rijeke se izlile, uvedene izvanredne mjere, Karlovac u stanju pripravnosti! Vodostaji ne prestaju rasti, na teren izašla vojska

Piše HINA
11. prosinca 2022. - 14:49

Zbog obilnih oborina na području sliva rijeke Une, došlo je do naglog porasta vodostaja, pa je u nedjelju ujutro poplavljena Ulica Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici.

Vodostaj je u nedjelju u 11 sati iznosio 468 centimetra pa je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Od subote u 4 sata, počeo je nagli porast vodostaja koji je u nedjeljno prijepodne malo usporio pa Una raste u prosjeku pet centimetara na sat. Voda je prodrla u neke kuće, dvorišta i gospodarske zgrade, a stanovnici strahuju od daljnjeg rasta.

Borbu s vodom Kostajničani vode već više od desetljeća, jer još nije dogovoren najfunkcionalniji model obrane. Prije pet godina bilo je najavljeno kako će se najniži dio Kostajnice braniti 500 metara dugim betonskim zidom uz unsku obalu, a kasnije i montažnim pokretnim branama, ali zbog navodnog neslaganja konzervatora, koji su tvrdili kako će se na taj način narušiti vizura starog grada, od toga se odustalo. 

Trajnog rješenja još uvijek nema, a štete izazvane poplavama su goleme.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Operativne snage za obranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane te je poplavljeno i zatvoreno više nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima, izvijestio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite. 

Zatvorene su ceste u naseljima Selce, Gradac, Kobilić, Karasi, po dvije u Brođanima i Brodarcima, ceste u Mekušju, Kamenskom, Cerovcu te u Karlovcu Ulica Branka Čavlovića Čavleka.

Do sada nemamo dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte. Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora. Na terenu je dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi, poručuju iz Grada Karlovca.

Predsjednik Udruge Brodarci, koja se protivi izgradnji zida kao dio sustava obrane od poplava u tom mjestu, Tomislav Novak poručio je u nedjelju da su boks barijere postavljene u tom naselju nepotrebne, problematične i nefunkcionalne jer zadržavaju oborinsku vodu koja onda plavi naselje.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom, navodi se u priopćenju.

19. travanj 2024 08:32