StoryEditorOCM
RegionalRAZOTKRIVEN NOVI SLUČAJ NEPRAVILNOSTI U OBITELJSKOM DOMU?

Rođak korisnice: "Udomiteljska obitelj pored Zadra radi ilegalno"

Piše Nova tv
16. siječnja 2020. - 22:24

 

Nakon potresnog događaja iz prethodnog tjedna kada je šestero osoba starije dobi izgubilo život u požaru u obiteljskom domu u Andraševcu, u redakciju Provjerenog stigla je anonimna prijava muškarca iz okolice Zadra, zabrinutog za sigurnost vlastite rođakinje.

Bez ugovora, bez ikakvih papira, bez znanja institucija, s plaćanjem na ruke - smjestio je svoju rođakinju u udomiteljsku obitelj. On, kaže, nije imao izbora, a udomiteljica je svoje uvjete postavila tako kako jest. Umjesto pet, koliko smije imati štićenika, svjedok tvrdi ima ih najmanje petnaest.

Nakon saznanja o mogućim nezakonitostima u radu udomiteljske obitelji, ekipa Provjerenog otišla je u dotični dom, udaljen nekoliko kilometara od Posedarja u Zadarskoj županiji. U kratkom razgovoru s kćerkom vlasnice, ista potvrđuje da su udomitelji i da imaju dozvolu za skrb o pet štićenica te da prostor za koji imaju dozvolu jest u prizemlju, dok na katu kaže, žive oni tj. vlasnici.

Upravo taj se dio izjave nikako ne slaže s onom koju je dao svjedok.

- Žive skupa i one koje znaju i ne znaju, razumne i nerazumne. Noću ostaju same, bez nadzora, nitko ne ostaje s njima. Ponukan onim što se dogodilo u domu, oni što su se popalili, pa tko kaže da tako neće biti i tu!?, priča svjedok.

Reporter Provjerenog pokušao je kontaktirati vlasnicu udomiteljske obitelji koja je odbila stati pred kamere tvrdeći kako je u Šibeniku te ne zna kada će se vratiti. Na upit mogu li doći u dom, vlasnica je odgovorila kako nema potrebe jer sve, ističe, radi po zakonu. U međuvremenu Provjereno prijavljuje Centru za socijalnu skrb u Zadru dojavu koju su zaprimili te ponovno odlazi u dom gdje susreće skupinu žena koje im potvrđuju da korisnika ima i na katu.

Tijekom jučerašnjeg dana, javila se ravnateljica CZSS Zadar. Njezini djelatnici bili su u nadzoru u Donjoj Slivnici i potvrdili prijavu - udomiteljica koju je Provjereno suočilo s nepravilnostima u radu, radila je mimo zakona. Prema najnovijim informacijama s terena, od dolaska ekipe Provjerenog, udomiteljica je panično zvala obitelji korisnika i poručila im da čim prije dođu po njih.

Detalje novog slučaja nepravilnosti, izjavu pučka pravobraniteljica i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske možete doznati u večeras u emisiji Provjereno na Novoj TV.

20. travanj 2024 15:27