StoryEditorOCM
RegionalNEPOZNATI JADRAN

Ronioci na do sada najvećoj dubini od 125 metara, otkrili strogo čuvanu vojnu tajnu JNA, a samo dan poslije pronašli su i američku

Piše PSD
14. prosinca 2022. - 17:09
Dan poslije otkrića minopolagača, na dubini od 115 metara, otkrivena je i olupina američkog bombardera B24 (ilustracija)Srđan Vrančić/Cropix

Vojne tajne su stare koliko i vojska pa u njima nije oskudijevala ni tajnovita Jugoslavenska narodna armija. Ako se kakav nesretni slučaj dogodio na moru, tajna se prepuštala dubinama i zavjetu šutnje onih koji su u događaju sudjelovali ii o njemu nešto znali.

Međutim tim beogradskog ronilačkog kluba "Triton", predvođen Mirkom Bevenjom, otkrio je 8. listopada 2022. u Jadranskom moru dosad najdublju olupinu, na dubini od 125 metara i udaljenosti od 9 nautičkih milja od Rogoznice u Hrvatskoj.

image

Amfibijski minopolagač JNA DTM 223 potonuo je 1976. godine, 25 članova posade spašeno je nakon poziva u pomoć s trgovačkog broda, a slučaj je označen kao vojna tajna (ilustracija)

Ivana Nobilo/Cropix

Analizirajući ekskluzivnu snimku koju je Bevenja snimio tijekom zarona, on i njegov tim došli su do saznanja da je riječ o vojnom brodu JNA - amfibijskom minopolagaču DTM 223 koji je potonuo 1976. godine.

A samo dan kasnije otkrivena je još jedna olupina, ovoga puta američkog bombardera B24 na dubini od 115 metara.

image

Jugoslavenska narodna armija posjedovala je tridesetak nosača tenkova koji su mogli prevesti tri tenka (ilustracija)

Ante Čizmić/Cropix

Zanimljivo je da je Jugoslavenska narodna armija posjedovala tridesetak nosača tenkova koji su mogli prevesti tri tenka. Konkretno, onaj otkriven kod Visa potonuo je za vrijeme jake oluje, dok je 25 članova posade spašeno nakon poziva u pomoć s trgovačkog broda. Cijeli slučaj ubrzo je označen kao vojna tajna, nakon čega je njegova sudbina prepuštena zaboravu - sve do danas, piše National Geographic.

image

Tim beogradskog ronilačkog kluba ‘Triton‘, predvođen Mirkom Bevenjom, otkrio je 8. listopada 2022. dosad najdublju olupinu, na dubini od 125 metara i udaljenosti od 9 nautičkih milja od Rogoznice (ilustracija)

Damir Zurub/Cropix

Kako ni više od 30 godina od raspada Jugoslavije nisu otkrivene nikakve nove vojne tajne, a ne treba sumnjati da ih ima, one koje se tiču podmorstva mogli bi opet otkriti dubinski ronioci.

26. travanj 2024 16:20