StoryEditorOCM
RegionalFILIP ZAVADLAV BIO JE OSUĐEN ZBOG TRI TEŠKE KRAĐE

"S majkom sam provalio u crkvu jer nam je situacija u kući bila teška!"

Piše Slobodna Dalmacija/ Katarina Marić Banje
13. siječnja 2020. - 21:21

Filip Zavadlav (25) upućen je u Zagreb na psihijatrijski odjel bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti. Nad njim se mora napraviti kompletno psihijatrijsko vještačenje, sigurno u Vrapču, kojim će utvrditi hoće li se s njim u nastavku istrage postupati po Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. Ako procijene da je duševno bolestan i neubrojiv, za trostruka ubojstva neće ići u zatvor već na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa, piše Slobodna Dalmacija.

Istraga se vodi zbog tri ubojstva iz bezobzirne osvete što je kvalificirani oblik kaznenog djela za koji se u slučajevima kao ovaj, gdje se radi o višestrukom krvnom deliktu, može dobiti do 50 godina, što je najviša kazna po našem zakonu.

Ako ga proglase neubrojivim ide na liječenje, ali nema određenog roka u kojem mora biti zatvoren u specijaliziranoj ustanovi, već će se periodično evaluirati njegovo stanje.

Primjerice, Vladimir Čulina Čuki je nakon dvostrukog ubojstva u Splitu, kao neubrojiv bio na liječenju zbog šizofrenije i PTSP-a deset godina te je izašao na slobodu. Četiri godine kasnije je zatukao svog oca na spavanju u obiteljskoj kući.

Nad Filipom Zavadlavom su se na Općinskom sudu u Splitu vodila dva kaznena postupka u kojima je osuđen kao ubrojiva osoba. Uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora uz rok kušnje od godine dana dobio je 2014. godine zbog preprodaje bicikla za kojeg je znao da je ukraden. Sljedeće godine je osuđen zbog tri teške krađe za što je dobio godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Dvije krađe su bile provale u crkve u Splitu koje je počinio s majkom, od kojih je jedna ostala u pokušaju, a treća je bila krađa bicikla iz ostave stambene zgrade.

S majkom je polovicom ožujka 2014. godine u noćnim satima provalio u Kršćansku proročansku crkvu "Maranatha" u Paraćevoj ulici. Nakon što je metalnom polugom razbio staklo, ušli su unutra i uzeli 1.100 kuna, dvije digitalne kamere i diktafon. Par dana kasnije su preko noći došli do Evanđeoske Pentekostne crkve "Radosna vijest" u Ulici kneza Mislava. Dok je majka čuvala stražu, Filip je bušilicom pokušao otvoriti vrata crkve, ali ih je čula domarka crkve te su pobjegli i ništa nisu odnijeli. U svojim obranama tijekom suđenja i majka i sin su sve priznali.

- Ovisnica sam o drogi od 1983. godine, ali sam prvo uzimala marihuanu te tek zadnje tri godine heroin - izjavila je njegova majka.

Filip je tada na sudu opisao svoju obiteljsku situaciju.

- Tada sam još bio učenik i to vrlo dobar. Majka mi je takva, kakva je, otac nezaposlen, oba brata su mi bila učenici. Jedan je živio s nama, a drugi u domu. Situacija nam je bila teška i bilo je troškova koje sam morao podmiriti. Nikada nisam uzimao opijate - izjavio je.

Sudski vještak psihijatar tada je na sudu potvrdio kako Filip nije bio pod utjecajem opijata, ali majka jest. Nakon provala je provela u komuni oko godinu dana, a kao otegotna okolnost joj je uzeta prijašnja neosuđivanost. Ni jedna crkva protiv njih nije htjela podnijeti imovinski zahtjev za povrat novca i naplatu štete, a nije to ni napravio vlasnik ukradenog bicikla jer mu je ovaj u međuvremenu vraćen.

Osim navedenoga, Filip Zavadlav je bio prijavljen i za zločin iz mržnje zbog prijetnji gay aktivistu iz Splita, ali je za to oslobođen krivnje. Prekršajno je osuđen 2015. godine zbog obiteljskog nasilja jer je udario brata šakom za što je dobio 30 dana zatvora, uvjetno na šest mjeseci.


Obdukcija trojice ubijenih

Nad žrtvama subotnjeg krvoprolića u Varošu: Jurica Torlak, Marin Ožić Paić i Marin Boban, mora se napraviti obdukcija. Tek nakon što sudski vještak pobroji sve rane od metaka iz kalašnjikova i napravi sve potrebne preglede tkiva i organa, tijela će biti predana obitelji radi sahrane. Nakon zločina je nađeno 36 čahura te za sada nije poznato koliko je metaka pogodilo žrtve zločina, a koliko je završilo u okolnim objektima. Zavadlav je stoga prijavljen i zbog općeopasne radnje jer su četiri osobe tek pukim slučajem izbjegle pogotke iz automatske puške toga dana.

19. travanj 2024 02:02