StoryEditorOCM
RegionalPOČINJE SEZONA

Sanirana velika oštećenja od bujice zbog koje se izlio potok u kanjonu Velike Paklenice, materijal i alat morao se iznositi na leđima...

Piše M. Kalajžić
2. svibnja 2023. - 17:33

Velika oštećenja koja su nastala na pješačkoj stazi u Kanjonu Velike Paklenice u Nacionalnom parku Paklenica kao posljedica izlijevanja potoka u studenom prošle godine, saniraju se i radovi na popravcima trebali bi uskoro završiti.

Prema riječima ravnateljice NP Paklenica Natalije Andačić, za dva tjedna oštećenja će biti u potpunosti popravljena čemu je prethodio veliki trud i samih djelatnika Parka jer su dijelovi pješačke staze dosta nepristupačni i materijal za popravke morao se iznositi na leđima, što nije niti malo lako izvesti.

image

Sanacija šteta u kanjonu Velike Paklenice

Np Paklenica/Slobodna Dalmacija

- Bujica se dogodila koncem mjeseca studenog prošle godine. Morali smo napraviti projekt sanacije, ishoditi sve potrebne dozvole i provesti postupak javne nabave, te ugovoriti izvođača. Dosta je toga odrađeno, zatrpana je velika rupa koju je potok otvorio na stazi. Zadnjih nekoliko dana zaustavili smo radove zato što smo imali veliki broj posjetitelja u kanjonu pa nije bilo moguće raditi. Zato će se ovaj tjedan sve to nastaviti i kroz slijedeća dva tjedna bit će sve sređeno - ističe ravnateljica Andačić.

Kako je bujica odnijela i vodovodne instalacije, a oštetila je i serpentine koje nisu dostupne za prijevoz materijala vozilima, djelatnici Parka su ove zime morali iznijeti sami desetak cijevi dugih šest metara. Uspjeli su popraviti vodovodni sustav i dovesti vodu u sve objekte Podzemnog grada, što je odrađeno u suradnji s Vodovodom. Također su započeli sami sa sanacijom dijela staze na nepristupačnim serpentinama tako da izletnici mogu sigurno prolaziti prema Planinarskom domu Paklenica.

image

Sanacija šteta u kanjonu Velike Paklenice

Np Paklenica/Slobodna Dalmacija

- Bili su to izuzetno kompleksni popravci jer sav se materijal i alat morao nositi do gore pješice. S obzirom na sve okolnosti, nismo mogli radove izvesti ranije. Potrudili smo se najbrže što smo mogli, ali morali smo napraviti projekt sanacije i dobiti sve potrebne dozvole jer se radi o zaštićenom području nacionalnog parka. Nakon provedene javne nabave za najpovoljnijeg izvođača odabrana je građevinska tvrtka Ždrilo iz Starigrada-Paklenice. Nekoliko mjeseci nismo imali vodu u objektima Posjetiteljskog centra zbog oštećenja, ali sad je vodoopskrba upostavljena. Podzemnni grad opet normalno radi i otvoren je od proteklog vikenda. Imali smo jako puno posjetitelja i svi su bili zadovoljni, nije bilo nikakvih primjedbi. Staza je prohodna i velika rupa je sanirana pred prvomajski vikend, a uskoro će i sve ostalo biti sanirano - obećava ravnateljica Andačić.

Staza u obliku serpentina se inače gradila 30.-tih godina 20. stoljeća i nikada se do sada prema pričama starijih ljudi nije dogodilo da se potok izlije iz korita, probije zidove i ošteti stazu. Radilo se o ogromnoj količini vode u kratkom vremenu, zbog čega se potok izlio i proširio zapadno po stazi, te je bujica odnijela dijelove serpentina.

image

Sanacija šteta u kanjonu Velike Paklenice

Np Paklenica/Slobodna Dalmacija

- Naši su djelatnici bili izuzetno požrtvovni te je za svaku pohvalu njihov napor da se šteta sanira u ovako kompleksnim uvjetima. Danas je teško naći izvođače i za neke jednostavne radove, a kamoli u uvjetima da netko mora nositi materijal i alat leđima pješice po strmoj stazi - željela je naglasiti ravnateljica. 

Zemljani radovi koštali su prema ugovorenoj javnoj nabavi 27.360 eura plus pdv, a tome treba prirodati i vrijednost radova na sanaciji koju je NP Paklenica izveo angažmanom svojih djelatnika.

Prošle 2022. godine NP Paklenica posjetilo je 130.913 posjetitelja, ove godine očekuje se isto toliki broj. Od 1. siječnja do 30. travnja ove godine Park je posjetilo 19.498 planinara i izletnika.

 

02. svibanj 2024 18:20