StoryEditor
RegionalFOTOGALERIJA: TRIBINA SJEĆANJA

Šaroliko društvo okupilo se na odavanju počasti braniteljima benkovačkoga kraja!

Piše Marko Ledenko Mane
21. listopada 2019. - 13:54
72569222_2303621069764395_2312160923285979136_n

Braniteljska Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije i Grad Benkovac, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u subotu su listopada na dostojanstven način organizirali tribinu sjećanja na hrvatskog branitelja Ivicu Pešuta i poginule branitelje benkovačkog kraja. 

Ivica Pešut bio je pripadnik dragovoljačke postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, specijalne policije  i  134. Domobranske pukovnije. Prošao je sva ratišta diljem Hrvatske a svoj mladi život položio je na oltar Domovine u VRO Oluja . Prije održavanja tribine njegovi suborci i ostali visoki uzvanici položili su  vijence za sve poginule hrvatske branitelje benkovačkog kraja na Trgu dr. Franje Tuđmana u u Benkovcu. 

Na tribini u vatrogasnom domu u Benkovcu  govorili su  generali Marko Lukić, Josip Lucić, izaslanik predsjednice Ante Deur, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i bivši saborski zastupnik  Drago Krpina. Tribini su  kao posebni gosti bili nazočni Marko Perković Thompson, general Ljubo Ćesić Rojs, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, načelnik PU zadarske Anton Dražina, mnogobrojne braniteljske udruge Zadarske županije i žitelji benkovačkog raja.

- Ti, majko Iko, budi ponosna na svog  sina Ivicu , kao što sam ja bio ponosan zapovijedati takvom hrvatskom vitezu. Takvih 1800 Ivica Pešuta bilo je spremno staviti svoj život na kocku u trenutcima kada je bujala velikosrpska agresija - rekao je general Marko Lukić.

- Hrvatski narod je kroz svoju povijest preživio razna iskušenja i pogibelji, ali se održao i konačno stvorio svoju, osam stoljeća željenu, državu Hrvatsku. Sadašnja država Hrvatska, unatoč svim teškoćama i iskušenjima s kojima se suočava, neće nikad više doživjeti sudbinu Bleiburga. Večeras nas je ovdje okupilo sjećanje na poginule hrvatske branitelje iz našeg, benkovačkog kraja. Njegujmo i ljubomorno čuvajmo sjećanje na njihove žrtve. Budimo ponosni što smo s njima dijelili vrijeme u kojem je ostvaren tisućljetni san hrvatskog naroda, nebrojenih znanih i neznanih hrvatskih i mučenika i junaka mnogih hrvatskih naraštaja. Budimo i ostanimo dostojni njihove krvlju posvjedočene ljubavi za Hrvatsku i hrvatski narod -rekao je Drago Krpina.

Na završetku veličanstvene tribine sjećanja, klapa hrvatske policije sv. Mihovil zajedno s mnoštvom nazočnih zapjevala je pjesmu „Croatio, iz duše te ljubim.“

Izdvojeno

30. lipanj 2020 06:58