StoryEditorOCM
RegionalAKCENT

Sedmorica HOS-ovaca oskvrnula su sjećanje na poginule, skandal ide i na dušu župana i policije, toj grupici u crnom stalo je samo do samopromocije

Piše Krešimir Žabec
22. siječnja 2021. - 23:08

Sedmorica pripadnika nekadašnjeg HOS-a definitivno su u Zadru oskvrnuli sjećanje na ranjene i poginule u operaciji Maslenica. Isto onako kako su to učinili njihovi sudrugovi prošle godine u Okučanima. Oni će uvijek tvrditi da su se borili za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu. Što znači da su se borili i za poštivanje ustavnog poretka i provedbu zakona. Ustavni sud nekoliko je puta zaključio da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški pozdrav iz Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s Ustavom RH - piše Jutarnji.hr.

Ta sedmorica u crno odjevenih koji su paradirali po Zadru u majicama i sa zastavama s tim natpisom svjesno su provocirali znajući da je to protuzakonito. Ako su se oni u ratu borili kako bi jednoga dana radili što žele i kršili Ustav, to je njihov izbor. Ali stotine tisuća branitelja nije iz tog razloga išlo u rat. Niti je u operaciji Maslenica i nakon nje poginulo 127 hrvatskih vojnika da bi oni danas otvoreno pozivali na kršenje Ustava.

Osim toga, ako su u siječnju 1993. u operaciji Maslenica sudjelovali kao pripadnici HOS-a, onda su već tada kršili Zakon o obrani države za koju su se borili. Naime, HOS je kao nelegalna vojna postrojba raspušten u jesen 1991., a njegovi pripadnici su raspoređeni u postrojbe Hrvatske vojske. Dakle, HOS-ovci kao legalna postrojba uopće nisu sudjelovali u masleničkoj operaciji. Stoga osobe koje su uništile sjećanje na poginule u toj operaciji, uz to što krše Ustav, krivotvore i povijest.
U tome im se pridružio i zadarski župan koji je priznao da je pripadnike 9. bojne HOS-a Županija službeno pozvala na obilježavanje kao dio protokola, ali se nisu odazvali. Uz to što je skandal da Ured župana na obljetnicu operacije zove predstavnike nelegalne postrojbe, još je veća mrlja da na obljetnicu nije pozvan glavni operativac te operacije, pripadnik legalne postrojbe Hrvatske vojske.

Umirovljeni general Luka Džanko u to je vrijeme bio zamjenik zapovjednika Operativne zone Split Ante Gotovine. Upravo je njemu general Janko Bobetko dao u zadatak da osmisli operaciju Maslenica. Za njega u protokolu nije bilo mjesta. U Zadru nije bilo ni generala Gotovine, niti generala Markača, koji su zapovijedali legalnim postrojbama čiji su pripadnici ginuli na Maslenici.
Kao i u Okučanima, tako i u Zadru toj grupici ljudi u crnom nije stalo ni do obitelji poginulih već samo do svoje promocije i provokacije. Jer da im je stalo do pijeteta prema poginulima i njihovim obiteljima, sigurno ne bi četvorica njih "potegli" iz 400 kilometara udaljenje Koprivnice i naslikavali sa s ustaškim majicama i zastavama. Obljetnice služe da se svi zajedno prisjetimo poginulih i ranjenih u tim operacijama i članovi njihovih obitelji zaslužuju najdbulju počast, a ova sedmorica su se na njih jučer nabacili blatom.

Skandal jednak pojavljivanju sedmorice u crnom koji su oskvrnuli cjelokupnu obljetnicu je i ponašanje policije. Po tko zna koji put policijske snage koje sudjeluju u osiguranju takvih događaja ne žele vidjeti protuzakonite natpise i podnijeti protiv tih osoba kaznene prijave. Neka se više ugledaju na svoje austrijske kolege koje na Bleiburgu nemaju milosti prema takvima i uredno ih upućuju tamo gdje im je i mjesto.

06. lipanj 2023 05:52