StoryEditorOCM
RegionalDRAMA U OTOKU

Šef sinjske policije skočio na muškarca natopljenog benzinom i u zadnji čas mu izbio upaljač. Naš novinar svjedočio drami: ‘Samo tražim pravdu...‘

Piše Toni Paštar/SD
12. siječnja 2021. - 16:23

Nešto manje od sat i po vremena u ponedjeljak na cesti kod kafića "Ganga" u Otoku, na križanju županijske ceste Otok-Han i ulice koja vodi do zaseoka Jukići, odvijala se drama u kojoj se Ivan Tadić zvani Ganga polio benzinom i prijetio da će se zapaliti.

Muškarac je bio nezadovoljan što državno odvjetništvo nije procesuiralo slučaj od prije dvije godine kada mu je u noći na 21. prosinca 2019. godine u garaži, u sklopu obiteljske kuće, izgorio osobni automobil "mercedes". Pritom se požar proširio i na stambeni prostor iznad radi čega su životno bili ugroženi Tadić, njegova supruga, dvije kćerke (treća je bila odsutna) i sin.

image
Toni Paštar

Kada smo došli na mjesto događaja zatekli smo Tadića nasred ceste koja vodi prema zaseoku Jukići. U jednoj ruci držao je upaljač, a u drugoj plastičnu kantu polovično napunjenu benzinom. Ispražnjeni dio već je bio polio po sebi. Sa strane su bile još dvije kante...

Na udaljenosti od 5-6 metara od njega bilo je nekoliko policajaca, u neposrednoj blizini vozilo hitne medicinske pomoći, a uskoro je stiglo i navalno vozilo JVP Sinj. Tadić nije dopuštao nikome da mu se približi, čak ni članovima svoje obitelji.

image
Toni Paštar

Kada smo došli na nekoliko metara od Tadića predstavili smo se i upitali zašto se polio benzinom i prijeti da će se zapaliti. Tadić nam je, vidno uzbuđen, teško se kontrolirajući, izjavio:

- Tražim pravdu na državnom odvjetništvu. Prije dvije godine zapaljena mi je kuća u kojoj je bila moja familija. Falila je minuta da nismo svi izgorjeli. Zapalila se kuća, gornji kat, donji kat, dolje lokal, sve je izgorjelo. Više od 150 tisuća eura bilo je štete. Rečeno je, navodno, da je požar podmetnut. Ja tražim da me državno odvjetništvo pozove i sasluša. Prije 6 mjeseci ovdje me je jedan prebio i nije odgovarao. Morao sam na hitnu pomoć. Ja ga sumnjičim da je on podmetnuo požar, da je bio naručitelj ili izvršitelj. Danas mi je, dok sam ja stajao ovdje, prešao kotačem automobila preko stopala. Zato sam bio pozvao hitnu pomoć. Hoću da me državno odvjetništvo sasluša...

Uzbuđenim glasom je nastavio svoju priču:

- Neću da me ovi ovdje gnječe. Svaki dan mi zovu policiju. Kažu da imam goste u lokalu. U pet navrata policija nikada nije našla više od troje ljudi. Najviše je bilo petoro ljudi od kojih moja tri brata. Lokal ne radi ima deset godina. Radio sam na Šolti, ja i moja obitelj. Oni imaju novaca. Ja ih nemam. Zapalit ću se sam... – naizust je izgovorio Tadić.

U tom trenutku jedna od Tadićevih kćeriju obavijestila je oca da je stigao načelnik Policijske postaje Sinj Mislav Filipović Grčić

- Čovjek me poznaje, umirivao me je. Ne treba mi ništa. Samo neka novinari napišu da hrvatski čovjek hoće iznijeti istinu pred sudom, da više ne može trpjeti, da mu je obitelj prije dvije godine bila smrtno ugrožena. Vatrogasci su nas spasili. A u novinama je tada pisalo da je zapaljen "mercedes". Poslije toga su nam pomogli samo dobri prijatelji. Nisu nam pomogli ni crkva, ni fratar, ni općinski načelnik. Nitko nam nije došao pomoći niti utješiti nas. Neću se pomaknuti odavde dok me ne primi državno odvjetništvo u Splitu – bio je odlučan Tadić.

'Držite upaljač'

Čim je došao na mjesto događaja policijski načelnik Filipović Grčić najprije je naložio da se svi okupljeni, čiji je broj rastao, udalje na sigurnu distancu. On sam se približio Tadiću na 3-4 metra i u dužem razgovoru pokušavao ga nagovoriti da odustane od najavljene namjere, a što je ovaj odlučno odbijao stalno ponavljajući kako je on žrtva, dodajući da je policija korektno odradila svoj posao, ali ne i državno odvjetništvo.

image
Toni Paštar

Dok su policijski načelnik i Tadić razgovarali sučelice jedan drugome njima se približio jedan od Tadićeve braće. U jednom momentu činilo se kao da Tadić kreće u realizaciju svoje prijetnje. U tom trenutku načelnik policije skočio prema njemu, uhvatio ga za ruku u kojoj je Tadić držao upaljač koji mu je ispao iz ruke, oborio ga na zemlju, a u nastaloj gužvi u više navrata čuo se povik "Držite upaljač!"...

Priskočili su drugi policajci pa su svi skupa Tadića odvukli na ledinu s druge strane ceste. Poslije nekoliko minuta dok se Tadić malo smirio podignuli su ga na noge i odveli u njegovu garažu gdje su ga posjeli na stolicu. Nakon desetak minuta Tadića je u pratnji policije i supruge odvezla hitna medicinska pomoć.

18. travanj 2024 23:44