StoryEditorOCM
RegionalLITO IDE MALA

Šef Udruge hrvatskih putničkih agencija: ‘Buking je odličan, turistička sezona će biti rekordna pod uvjetom da sami sebi ne postavimo nagaznu minu‘

Piše PSD
15. veljače 2022. - 16:36

Sve zemlje EU-a još su na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u tamnocrvenome, ali se kod većine njih koje imaju višu procijepljenost s vremenom očekuje i veći pad zaraza nego što se to očekuje u Hrvatskoj. Naši turistički radnici se nadaju kako se zbog slabe procijepljenosti, ali i rasta cijena energenata i ostalog, svi dosadašnji napori ulaganja u sezonu neće "istopiti", no zbog puno otvorenih pitanja ne usuđuju se još prognozirati imamo li dobar start u ovu sezonu.

Buking je bolji nego za 2019. godinu, ali nema jamstva da se dio tih rezervacije neće otkazati.

– Iz sadašnjeg rakursa pogled na ovogodišnju turističku sezonu izgleda dosta optimistično, pogotovo kad je riječ o špici, o srpnju i kolovozu. Potražnja je velika, rezervacije stalno pristižu, no tu moramo biti vrlo oprezni jer su sve one napravljene s mogućnošću otkaza i bez davanja avansa – kaže Tomislav Fain, vlasnik zadarske turističke agencije "Terra Travel" i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Podsjeća kako je situacija s COVID-om uvelike promijenila prijašnji način poslovanja i svi moraju biti fleksibilni, pa se tako primaju i rezervacije bez uplate.

– Morali smo se prilagoditi ovoj pandemiji. Ne znamo što nam donosi sutra, hoće li opet biti rasta zaraze i nekih novih mjera i morali smo omogućiti ljudima da mogu otkazati rezervacije. Tako da s optimističnim najavama i dalje moramo biti oprezni, no, kažem, ako bi ostalo sve kako je sada, sezona bi mogla biti rekordna – kaže nam Fain.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Predsezona se nešto slabije puni, ali naš sugovornik naglašava kako je dobar signal što je većina aviokompanija ostavila svoje letove početkom travnja, što je pokazatelj da se njihova sjedišta pune.

– Naši gosti su navikli da kapaciteta ima dovoljno i vjerojatno će biti dosta "last minute" rezervacija – smatra predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Koči nas procijepljenost

Uz COVID, u prilog učestalijim putovanjima nikako ne ide ni zveckanje oružjem na granici Rusije i Ukrajine.

– U ovom trenutku ne znamo kako će se tamo do ljeta raspetljavati situacija niti kako se i koliko to može odraziti na našu posjećenost. I mi, kao i svi drugi, pratimo što se tamo događa – ističe Fain.

Interes stanovništva za cijepljenjem u Hrvatskoj je mizeran; tko se želio cijepiti, odavno je to učinio, a u nagovoru onih koji to ne žele učiniti ne pomaže ni najava ECDC-a koji će u kartu europskih zemalja ubaciti i parametre procijepljenosti stanovništva.

– Po procijepljenosti smo najgori od svih zemalja koje su nam najjača turistička konkurencija. To su "nagazne mine" koje nam mogu umanjiti uspjeh sezone jer ako i ne budemo imali puno zaraženih, podaci o lošoj procijepljenosti mogu značajno utjecati na dolazak gostiju. Ako zbog toga ostanemo u crvenome, sami sebi ćemo zatvoriti vrata za neka tržišta. Dosta je da nas Njemačka označi kao nepoželjne, i eto nas u problemu – zaključio je Fain.

image
Tomislav Fain predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija.
 
Jure Miskovic/Cropix
25. travanj 2024 00:41