StoryEditorOCM
RegionalŠĆIGA

Širi se snimka neobične pojave na Kornatima, more se u 15 sekundi podiglo za 1,5 metar: ‘To je meteorološki tsunami‘

Piše Ivana Krnić/JL
27. srpnja 2023. - 15:22

Društvenim mrežna širi se snimka neobičnog događaja na Kornatima, gdje je u svega 15-ak sekundi razina mora u uvali porasla za gotovo metar i prelila se na obalu. Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i valova tako podigne razina mora.

No iako mnogi nisu nikad vidjeli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu ‘brza plima i oseka‘ ili šćiga, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana ???? Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia?? ♬ Originalton - ratniksvetla182

Dr. Ivica Vilibić, oceanograf s Instituta Ruđer Bošković za Jutarnji list kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki tsunami.

- Kada u atmosferi dođe do brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zaljevima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo ljevkastim - kaže dr. Vilibić i kaže da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji.

Najpoznatiji primjer meteo tsunamija zabilježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. lipnja 1978. godine. Raspon oscilacije morske razine dosegao je tada nevjerojatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije morske razine mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni val prešao na talijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalno područje, prodirući u kuće i objekte.

30. travanj 2024 04:10