StoryEditorOCM
RegionalSPK PAKLENICA

Sjajan dan: prvomajsko druženje, radna akcija na rijeci Bijeloj, izlet i koncert grupe Antenat

Piše Zadarski.hr
10. svibnja 2023. - 11:22

Prvomajsko druženje, radna akcija, izlet i koncert grupe Antenat u Karinu Gornjem, zaseoku Lončari u organizaciji Sportsko penjačkog kluba Paklenica, Udruge Lončari i Markacističke sekcije PD Paklenica okupilo je oko 400 sudionika. Event je prošao u odličnom ozračju, s bogatim i raznovrsnim programom.

U akciji uređivanja istočnog prilaza kanjonu rijeke Bijele pod koordinacijom Markacističke sekcije PD Paklenica oko 80 volontera obnovili su i označili stazu koja vodi do gornjeg toka rijeke Bijele u dužini od jednog kilometra. Stari put koji su koristili mještani Lončara kako bi se opskrbili vodom iz izvora Bijele tako je dobio novo ruho!

Penjački dio programa pod vodstvom SPK Paklenica bio je jednako plodan - u novom sektoru, u gornjem kanjonu rijeke Bijele, radnog naziva „Pržun“, nastala su četiri nova sportsko penjačka smjera, pogodna kako za početnike tako i za one malo vještije penjače (ocjene težine od 5b-6a). Na opće oduševljenje penjača otkriveno je i novo „boulder“ penjalište na istom području, u okviru kojeg je uređeno četiri „boulder“-a sa smjerovima ocjena u rasponu od 4 do 7A uz pregršt potencijala i za teže projekte. Također, postavljena je i informativna tabla JU Natura Jadere s informacijama o Natura 2000 području na predjelu kanjona rijeke Bijele.

Nakon popodneva ispunjenog sportsko-rekreacijskim aktivnostima u kanjonu, na OPG-u Pueblo Escondido u Lončarima, u organizaciji Udruge Lončari, održala se prezentacija instalacije Dodda Holsapplea koji je izabran kao pobjednički rad međunarodnog natječaja “O prihvačanju neželjenog” u sklopu projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“.

Na večernjem programu u Lončarima posjetitelji su imali priliku kupiti proizvode lokalnih proizvođača, a cijeli događaj upotpunjen je nezaboravnim nastupom grupe Antenat, te DJ-evima Selektor duo Flico & Kiwi te DJ After Neven.

JEDNO VELIKO HVALA ide svim volonterima, organizatorima, sudionicima, highlinerima, penjačima, markacistima, izletnicima, djeci, roditeljima, susjedima. Hvala vam i vidimo se već na jesen, poručuju organizatori.

Sudjelovali su: Sportsko Penjački klub Paklenica; Markacistička Sekcija PD Paklenica; Udruga Lončari; JU Natura Jadera Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije; Zadarko web & graphic design print; Umjetnička organizacija Teatro Verrdi; Vizura Aperta; Eko Zrmanja, Karin Resort; OPG Pueblo Escondido, FERAL-TOURS D.O.O., Tomo Župan (bager); PROPRIO centar; Kayak&Bike Tours Zadar; Paklenica Climbing Gekko; BETAblends.

Foto: Mladen Radolović, Dino Andrić, Dragan Kabić, SPK Paklenica

SPORTSKO PENJAČKI KLUB PAKLENICA

Predsjednik

Hrvoje Grancarić

03. svibanj 2024 06:44