StoryEditorOCM
RegionalČESTITAMO!

Sjećate se bake Mare iz Zmijavaca, najstarije Hrvatice koja je primila cjepivo protiv Covida? Upravo je proslavila svoj 108. rođendan, vesela i zdrava

Piše Braco Ćosić/SD
9. rujna 2022. - 10:16
Mara Gabelica najstarija je Zmijavčanka i najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županijeMijo Milas

Mara Gabelica najstarija je Zmijavčanka i najstarija osoba u Dalmaciji, a vjerojatno i u Hrvatskoj! Jučer, na blagdan Male Gospe, proslavila je svoj 108. rođendan!

- Bila mi je velika čast i zadovoljstvo čestitati našoj mještanki 108. rođendan. Ovaj veliki broj rijetkost je nadaleko. Mara Gabelica rođena je davne 1914. godine i danas, više od stoljeća kasnije, uživa u svojoj starosti. Vedra, zdrava, vesela i nasmijana pričom nas je provela kroz svoj život i otkrila nam tajnu dugovječnosti – skromnost, umjerenost i puno rada. Upravo nam svima po tome baka Mara može biti primjer. Baki Mari veliko hvala na gostoprimstvu i lijepim riječima i želimo joj puno sretnih rođendana! – istaknuo je Mijo Šuto, načelnik općine Zmijavci Mijo Šuto koji je posjetio baku Maru na njen rođendan.

Čestitkama se i mi pridružujemo.

O baki Mari već smo pisali, izvijestili smo kada je, na pragu 107. godine, primila cjepivo protiv koronavirusa.

- Jesam, prvi put i jedva čekam sada u petom misecu primit i drugu dozu da i to skinem s glave! Ja ti se inače uvik cipin protiv gripe. Sada su me cipili s onom Astrom za ovu bolest, koronu, i evo me živa sam i zdrava! - kazala nam je lani.

Baka Mara je rođena 1914. i najstarija je Hrvatica koja je primila cjepivo: ‘U 107. sam se cipila onom Astrom i evo me žive i zdrave. Jedva čekam drugu dozu!‘

Rođena je na početku Prvog svjetskog rata, u Ivanbegovini u zaseoku Kujundžići. Sa svojih 17 godina udala se 1932. u zaseok Gabelice u Podbablju za svoju prvu i jedinu ljubav, svoga Antu koji je od nje bio stariji 12 godina. Onda su 1953. prešli živjeti u Zmijavce.

Ante je, na Marinu veliku žalost, umro samo dvije godine kasnije 1955. te je ostala udovica s četvero djece, dva sina i dvije kćeri. Jedan sin je, na njezinu najveću žalost, preminuo.

Lani smo je pitali i za recept njezine dugovječnosti.

– Nema ti, sine moj, tu neke velike pameti nego se moraš držati samo one pametne –​ triba malo isti, triba malo piti, triba puno raditi, triba puno plakati. Sve sam ja to prošla. Unda, puno sam radila, puno, svašta sam volila radit i manila grm, sadila duvan, šušanj kupila, dvi krave, ovce i koze uzgajala, okopavala vinograd i kumpire, loze vezala, brimenja nosila na leđima, gojila četvero svoje dice, uputila ih poštene u svit. Unda sam i klačinu palila, kupila stine, čuvala vatru tri dana, sve sam ti ja to sama, moj sine, radila... Nikad se nisam pridala!.

image

Daj, sine, ‘peticu‘! Naučili su me praunuci kako se pozdravlja

A što je s prehranom?

– A šta sam ila! Pa malo juhe, ko će dati svaki dan juhe i manistre, nego grzdulje, divljeg zelja, kapule, kruva, pure. A imala san i dobrog čovika, moga muža i to ti je rana, moj sine. Nikada me đavlu nije prida, uvik mi je dobar bio te 23 godine koliko smo živili zajedno, pokoj mu duši, sto puta. On bi mi pomaga i bio je dobar. Eto, koliko sam udovica, nikad krivim putem pošla nisan - kazala nam je baka Mara.

‘Nikad nisam imala fibru‘

Maja, unuka bake Mare, lani nam je najviše pomogla da realiziramo razgovor. Otkrila nam je i da joj baka ima još sina i jednu kćer u Zagrebu, potom još jednu kćer u Imotskom, osmero unučadi, dvanaestero praunučadi i jednoga prapraunuka.

Već godinama redovito (ako svi zaborave, ona neće) pije i vitamin B complex i Omega kapsule... Cijepila se protiv koronavirusa sredinom veljače i nije imala nikakvih nuspojava.

Nikada, kaže, nije imala fibru! Dobro spava i ima odličan vid. Samo stavi naočale kada plete, nešto slabije čuje ("Bolje da manje čujem", reći će), redovito gleda turske serije, voli TV program, uživa kada dođu unuci i praunuci, jednostavno voli društvo, zafrkanciju i smijeh.

26. travanj 2024 22:29