StoryEditorOCM
RegionalPOLIČNIK: JE LI OVO MOBING ILI NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU?

Sjedi osam sati. Baš ništa ne radi. I tako pet mjeseci. Plaća: 4.700 kuna!

13. veljače 2019. - 09:45
Prizemlje sportske dvorane u kojoj se nalazi ured komunalnog redara

Ujutro je "ostavio otisak prsta" i evidentirao svoj dolazak na posao. Osam sati kasnije ponovno je "ostavio otisak prsta" i odjavio se s posla. Sve ono što se događalo od sedam ujutro do tri popodne, traži ozbiljnu dopunu definicije pojma "posao".

Kafkijanski osmosatni radni dan proveli smo s 39-godišnjim Ivicom Ukalovićem, komunalnim redarom Općine Poličnik, čovjekom kojega jedni doživljavaju kao "uhljeba desetljeća" koji je ostvario najluđi san svojih "kolega" jer ne radi baš ništa i za to dobiva plaću, dok su drugi skloniji u njemu vidjeti "žrtvu zlostavljanja na poslu" čudeći se kako je uopće izdržao. Ukalović je jedini dislocirani zaposlenik Općine, ured mu se ne nalazi u općinskoj zgradi, nego u prizemlju obližnje sportske dvorane.

Stakleni prostor izvana ne otkriva kakva se priča krije iza bijelih trakastih zavjesa: tko ne zna, ne može ni otkriti da je unutra komunalni redar, jer na ulazu nema nikakvog natpisa. U uredu je radni stol, s jedne strane stolica za Ukalovića, s druge strane dvije stolice za stranke. Na lijevom zidu poveća polica s rijetkim "žutim kuvertama" i brojevima nekakvih predmeta. Ispred Ukalovića je kompjutorski ekran, na punjaču iza njega uglavljen je telefon.

Telefon je mrtav, nema signala, kompjutor nema Internet vezu niti je na bilo koji način povezan s općinskim serverom, a u one dvije stolice nema stranaka. Jedine decibele proizveli su osnovci na velikom odmoru. Jesmo li izabrali krivi dan ili je potpuna tišina u uredu komunalnog redara svakodnevna pojava? Što bi uopće Ukalović trebao raditi?

Precizno je to navedeno u općinskim dokumentima: od uređenja i održavanja javnih površina, pa preko uklanjanja uginulih ili napuštenih životinja, do evidentiranja nerazvrstanih puteva i naplaćivanja kazni. Ukratko, Ukalović bi trebao raditi sve što rade svi komunalni redari u Hrvatskoj.

Ali, ništa od toga on ne radi. Niti o tome smije davati bilo kakve izjave jer je već dobio opomenu zbog lakše povrede službene dužnosti i to zbog "kontinuiranog istupanja u javnim medijima i iznošenja neistinitih podataka o radu ponašanju tijela općinske vlasti, a posebno načelnika Općine, insinuirajući na nezakonitost, bez konkretnih dokaza". U Općini su smatrali da eventualne nejasnoće treba rješavati unutar službe i po zakonu, a ne kroz medije. Tri takve opomene i slijedi otkaz.

Zato – nema izjava. Ni bilo čega drugoga. Osam sati se u "staklenom kavezu" nije događalo apsolutno ništa. Osim u 10,36. Ni minutu prije, ni minutu poslije, već točno i samo u 10,36.

Od svih 480 minuta osmosatnog radnog vremena, jedna jedina minuta je podsjećala na posao. A evo kako: - Dobar dan.

- Dobar dan, izvolite.

- Došla sam zbog ležećeg policajca postavljenog ne cestu u Briševu. Ljudi tu voze brzo, pa sam od Općine tražila da postave ležećeg policajca, ali oni su ga postavili na sasvim krivo mjesto, pa ničemu ne služi...

- Gospođo, vaš predmet nikada nije bio kod mene, nisam upoznat s tim. Morate otići u općinsku zgradu, javite se kolegama koji znaju što je s tim predmetom bilo.

To je ta jedna minuta "posla". Ukalović nije mogao prikriti iznenađenje što mu je stranka zakucala na vrata.

U jednom od brojnih dopisa "nadležnim institucijama", početkom veljače je konstatirao da takva situacija traje već mjesecima! Da od 1. listopada prošle godine ne rješava predmete, da nitko to od njega niti ne traži, da ne odlazi na teren jer mu je načelnik Davor Lončar zabranio korištenje nekog od općinskih ili automobila komunalnog poduzeća. Ispada da pet mjeseci sjedi i uredu i dobiva plaću.

S poreznim olakšicama za četvero djece, plaćen je 4.700 kuna. Jedno od njegove djece, osim "gospođe iz Briševa", "izazvalo" je jedinu preostalu "vanjsku komunikaciju" tog dana – Ukalović je preko privatnog mobitela ohrabrio kćerkicu koja je naišla na problem sa zubarom. A onda je sve opet utihnulo, preostalo je samo čekati 15 sati i "dati otisak prsta".

Utihnula je i kaznena prijava koju je Ivica Ukalović još početkom 2017. godine podnio protiv načelnika Davora Lončara zbog "zlostavljanja na radu". Zadarski policajci i tužitelji itekako su dobro upoznati s tom prijavom koju je Ukalović nadopunjavao – 13 puta! U prepisci između općinskih i državnih tužitelja stoji i dopis u kojemu se spominje i ispitivanje mogućnosti pokretanja postupka protiv Ukalovića zbog lažnog prijavljivanja načelnika Lončara.

Na kraju, 30. siječnja ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je Ukalovićevu prijavu protiv Lončara. Tužitelji su zaključili kako "iz činjeničnog utvrđenja predmeta, ne proizlazi osnovana sumnja da bi prijavljenik Davor Lončar počinio prijavljeno kazneno djelo", te da nema osnove za podizanje optužnice.

Svaki radni dan komunalnog redara je i nakon toga bio u dlaku isti ovome kojemu smo svjedočili: od sedam do tri – ništa. Postoji li "osnova" to zvati "radnim danom"? Prije desetak dana, mediji su objavili da je gotovo punih pet godina policajac Josip Laušin sjedio u uredu u Policijskoj upravi istarskoj ne radeći ništa. Iako je primao plaću, nije dobivao baš nikakve radne zadatke. Tvrdeći da ga se time ponižava, tužio je državu i trebao bi dobiti 20 tisuća kuna odštete za posljednjih devet mjeseci šikaniranja.

Iza 15 sati, kada je Ukalović već dao "odjavni otisak prsta", mediji su javili da je Sabor tog dana izglasao Zakon o zviždačima. Nisu javili je li među njima bio i načelnik Poličnika i saborski zastupnik Davor Lončar.

 

 ŠTO SU ZAPOSLENICI REKLI POLICIJI?

Zadarski su policajci obavili razgovore i s nekim Ukalovićevim kolegama, zaposlenicima Općine Poličnik.

Najvjerojatnije postoji neki konflikt između Davora Lončara i Ivice Ukalovića, a mogući razlog je potencijalno Ivičino pretendiranje na mjesto načelnika ili predsjednika Općinskog vijeća. Obojica žele što više biti eksponirani, dvije takve osobe u jednoj radnoj sredini izazivaju napetosti, rekao je jedan od njih. Iako je načelnik "burnog temperamenta i zna često vikati i ponekad neprimjereno reagirati na djelatnike", ne vrši mobing nad Ukalovićem, zaključio je on.

Drugi zaposlenik je policiji izjavio da je odnos Lončara i Ukalovića "poglavito narušen otkako je Ukalović izrazio želju da se na lokalnim izborima kandidira za načelnika". Bio je svjedok jedne žestoke svađe između Lončara i Ukalovića nakon koje između njih nema nikakvog profesionalnog odnosa.

NAČELNIK DAVOR LONČAR: Nisu mu povrijeđena nikakva prava

U svom iskazu policiji načelnik Lončar je otkrio dva razloga Ukalovićevog animoziteta prema njemu. Prvi je što 2013. nije bio kandidat za zamjenika načelnika niti se može kao zaposlenik Općine kandidirati za predsjednika Mjesnog odbora u kojemu živi. Iz tog MO su stizali dopisi nepoštivanja i neuvažavanja prema meni kao legalno izabranom načelniku, naveo je Lončar priznajući da mu je nakon jedne verbalne svađe pune uvreda i pogrdnih imena zabranio ulazak u svoj ured.

Otkako je pristup dijelu informacija ograničen, broj anonimnih prijava protiv mene je smanjen, rekao je Lončar ustrajući u tvrdnji da "nije povrijeđeno bilo koje pravo tog službenika".

- Nitko Ukaloviću nije uskraćivao niti će mu uskraćivati mogućnost da radi. I nitko od zaposlenika Općine neće izgubiti posao, izjavio nam je Lončar u listopada najavljujući preustroj koji upravo traje. Ukalovićevo dislociranje je objasnio željom da svi komunalci budu na jednom mjestu – u prostorima sportske dvorane. On može koristiti općinsku opremu u tajništvu, e-mailom ili preko USB sticka, rekao je Lončar.

UKALOVIĆ U ŽALBI NA PRESELJENJE: Miču me da ne budem svjedok

U svojoj žalbi na "preseljenje", Ukalović je naveo da za njega vrijede neka posebna pravila u odnosu na sve ostale zaposlenike, osnovne razloge premještaja vidi u političkom razilaženju s Lončarom i namjerom da se Lončaru suprotstavi na prošlim izborima za općinskog načelnika. U toj žalbi, Ukalović tvrdi da ga se miče iz općinske zgrade kako ne bi bio svjedokom zloupotrebe općinskih sredstava i zaposlenika angažiranih u političkim kampanjama o proračunskom trošku i u radno vrijeme.

Lončaru traje sedmi načelnički mandat, a predsjednik je i lokalnog HDZ-a. Mada i sam član HDZ-a, Ukalović mu se suprotstavio kao nezavisni i doživio teški poraz, a potom je napustio stranku. Ukalovićevom iseljavanju iz općinske zgrade usprotivio se i pročelnik Nenad Bulić tražeći od Lončara da povuče svoju odluku jer ona nanosi štetu radu Upravnog odjela. Bulić je tada naveo da su prigovori s terena započeli ne zbog rada komunalnog redara, nego zbog toga što je općinsko komunalno poduzeće počelo "glumiti općinsku upravu".

ZBRANJENO UZBUNJIVANJE JAVNOSTI

U općinskim dokumentima nabrojane su "lake povrede službene dužnosti" uz koje kao da fali samo slika Ivice Ukalovića jer se one mahom mogu primijeniti upravo na njega. U nedopušteno ponašanje ubrojeni su neovlašteno javno iznošenje podataka o radu i poslovanju putem medija i društvenih mreža, uznemiravanje javnosti i građana neistinitim i poluistinitim informacijama, te neosnovano blaćenje i kompromitiranje članova tijela Općine, njihovih predsjednika, zamjenika, načelnika i njegova zamjenika i rukovoditelja općinskih ustanova i poduzeća. Po tom je pravilniku Ukalović zaradio jednu opomenu – nakon tri slijedi otkaz.

20. travanj 2024 01:40