StoryEditorOCM
RegionalPODVELEBITSKA DRAMA

Sjednicu Općinskog vijeća Starigrada prekinula intervencija policije: Dokoza tražio postavljanje fotografija počasnih građana Gotovine i Rojsa!

Piše B.S.
1. prosinca 2021. - 17:48

Sjednicu Općinskog vijeća Starigrada u utorak je prekinula intervencija policije koju je pozvao nezavisni vijećnik Višeslav Dokoza nakon što je odbio napustiti vijećnicu iz koje ga je poslije dvije opomene izbacio HDZ-ov predsjednik Općinskog vijeća Marko Marasović. Do općinskih razmirica koje su kulminirale dolaskom policije je došlo nakon što je Dokoza inzistirao da u zapisnik uđe njegov zahtjev za postavljanjem uokvirenih fotografija počasnih građana Starigrada generala Ante Gotovine I Ljube Ćesića Rojsa u općinsku Vijećnicu. Uz to je tražio da se obilježavanje Dana općine vrati na blagdan Velike Gospe. Oba njegova zahtjeva jednoglasno su odbijena, a policiju je nakon Dokoze pozvao i predsjednik općinskog Vijeća Marko Marasović.

- Vijećnik Dokoza nije htio izaći vani iz vijećnice, iako je dva puta opomenut. Najprije je on pozvao policiju, a onda sam i ja to učinio. Došla je policija i sačinila zapisnik. Vijećnik Dokoza je bio protiv dnevnog reda, te je inzistirao da njegovo ime uđe u zapisnik što nije po pravilniku – kaže Marasović. Pojasnio je kako nigdje u odluci vijeća o priznanjima nije definirano da se fotografije počasnih građana moraju izvjesiti u općinsku vijećnicu.
Sjednica ima svoj tok i vodi se prema svom poslovniku. Dnevni red je stavljen na glasanje, nije bilo dopune. Prošlo je glasanje no Dokoza je inzistirao da ga se stavi u zapisnik. Opomenuo sam ga dva puta zbog ponašanja, a kako nije prestajao morao sam ga izbaciti, no on je odbio napustiti vijeće. Na svakoj sjendici nam radi probleme - rekao je predsjednik vijeća Marko Marasović.

image

Na fotografiji: nacelnik Opcine Starigrad Krste Ramic na novouredjenoj setnici uz mjesnu plazu.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Vijećnik Dokoza je obrazložio kako je pozvao policiju jer ga na sjendici nezakonito sputavaju u njegovim vijećničkim, građanskim i temeljnim ljudskim pravima.

- Nedopustivo je da do danas nisu postavljene fotografije dvaju velikana. Marasović me bezrazložno dva puta opomenuo na drugoj točki dnevnog reda, te je je odmah zatražio da se udaljim. Pri tome je zaprijetio zvanjem policije, no ja sam ih tada nazvao. Sjednica se prekinula do dolaska policije kojoj sam rekao da je cilj osuđenika, načelnika Općine Starigrad Krste Ramića da javnost zna istinu, da sakrije da je osuđen- kaže Dokoza.

Pojasnio je kako je 2000. godine njegov otac Role Dokoza, predložio Rojsa za počasnog građanina, a 2015.goodine on i Udruga veterana 72 bojne vojne policije Antu Gotovinu. Naveo je kako je predsjednik Vijeća na sjednici uveo i verbalni delikt, te je tražio da se iz prisege izbaci hrvatska himna, što on amandmanom nije dopustio.

U policiji su rekli kako na mjestu događaja nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, te da je o svemz sačinjen zapisnik.

Dokoza je još 2010. godine tužio općinu Starigrad i komunalnu tvrtku Argyruntum d.o.o. zbog otkaza na mjestu direktora te tvrtke. Načelnik Općine Starigrad Krste Ramić zbog toga je 23. studenog na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Optužnicom se teretio da je 10. svibnja 2010. godine u parničnom postupku Dokoze neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio nazočan sjednici HDZ-a koja je održana 18. prosinca 2008. godine, tj. istoga dana prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi. Pri tome je znao da sjednica predsjedništva Općinskog odobora HDZ-a Starigrad toga dana nije uopće održana, a učinio je to s ciljem kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu.

19. travanj 2024 23:09