StoryEditorOCM
RegionalBUŠENJE STIJENA

Skandal u Dalmaciji potvrdili i inspektori: kontroverzni načelnik ilegalno je izgradio kupalište pred turskim vilama

Piše Toni Veljača
1. ožujka 2023. - 19:43
‘Nadzorom je utvrđeno kako investitor izvodi radove na kupalištu - sunčalištu na pomorskom dobru bez građevinske dozvole‘, tvrde u Državnom inspektoratuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je nadzor u uvali Hodomešćica u mjestu Bilo kod Primoštena, gdje je na pomorskom dobru izgrađena 40 metara duga, čelično-drvena konstrukcija, bolje rečeno plato namijenjen sunčanju i kupanju.

Podsjetimo, iako se prvotno mislilo kako je investitor kupališta splitska tvrtka u turskom vlasništvu koja je nedavno izgradila kompleks luksuznih vila koje se nalaze odmah iznad (pri)obalnog zemljišta, ubrzo se ispostavilo kako je to Općina Primošten, ista ona koja se na čelu sa Stipom Petrinom već godinama bori s devastacijom i privatizacijom pomorskog dobra.

Baš u uvali Hodomešćica, lokalna vlast je u nekoliko navrata vlasnicima kuća rušila bespravno izgrađena stubišta prema moru i betonske mulove, a sada je, proračunskim novcem, odnosno novcem svih svojih građana, izgradila plato na državnoj parceli u zaštićenom području od kojeg će vjerojatno najviše profitirati vlasnici spomenutih luksuznih vila.

Kada smo prvi put objavili priču o narušavanju pomorskog dobra u tom dijelu Bilog, predstavnik vlasnika turističkog kompleksa, očito itekako upoznat sa situacijom, kazao nam je kako je za izgradnju kupališta ishodovana sva potrebna dokumentacija. Na istom tragu bio je i investitor, odnosno Općina, iz koje su tada našoj redakciji u pisanoj komunikaciji tvrdili kako “gradnja platoa nije izvršena protivno propisima”, već da je “za zahvat dobivena dozvola za gradnju u posebnim uvjetima, izdana od strane Upravnog odjela za zaštitu okoliša Županije šibensko-kninske”.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Lučka kapetanija Šibenik, tada na čelu s Robertom Baljkasom, obavila je nadzor i slučaj proslijedila nadležnom ministarstvu, Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku te Državnom inspektoratu, čiji je nalaz, mjesec i pol nakon što smo objavili priču, pokazao kako je Općina Primošten izgradila kupalište na državnom zemljištu – bez građevinske dozvole.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektora obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji vašega upita. Nadzorom je utvrđeno kako investitor izvodi radove na kupalištu – ​sunčalištu na pomorskom dobru bez građevinske dozvole, čime je povrijeđen članak 106. Zakona o gradnji. Nastavno na navedeno poduzete su zakonom predviđene mjere. Inspekcijsko postupanje je u tijeku – navodi se u odgovoru Državnog inspektorata na naša pitanja.

Budući da dopis koji smo zaprimili iz spomenute državne institucije baca sjenu na prethodni odgovor iz Petrinine administracije po kojem “gradnja nije izvršena protivno propisima”, proslijedili smo ga i Općini s dodatnim pitanjima, no do objavljivanja ovog teksta njihovo očitovanje nismo dobili.

Inače, prema zakonu, za gradnju bez posjedovanja građevinske dozvole propisana kazna pravnoj osobi kao investitoru, što je u ovom slučaju Općina Primošten, iznosi od 100 tisuća do 150 tisuća kuna, odnosno od 13 tisuća do 21 tisuću eura.

23. rujan 2023 15:00