StoryEditorOCM
RegionalŠTRUCA OD ZLATA

Skupoća u dalmatinskim kafićima je sitniš za ovaj udar: ‘Uzimam taj kruh godinama i zaprepašten sam koliko sada košta‘

Piše Božidar Lončar
27. lipnja 2023. - 19:26

U grupi "Grad Omiš - to smo mi" na Facebooku objavljena je fotografija na kojoj je uslikana cijena kruha iz trgovine u Omišu uz komentar "Rekorder po cijenama". 

Cijena je 2,45 eura za 400 grama kruha. Prema izračunu, za kilogram treba izdvojiti oko 6 eura ili oko 45 kuna. Fotografija je postala tema užarene rasprave među članovima grupe, kako onih iz Hrvatske tako i stranaca koji su uspoređivali cijene u Hrvatskoj s onima kod kuće. 

image
Facebook/‘Grad Omiš to smo mi‘

Kontaktirali smo čovjeka koji je objavio fotografiju i potvrdio nam je kako se prodavaonica nalazi u Omišu. 

- Uzimam taj kruh godinama i ostao sam zabezeknut cijenama. Do početka godine, nije bila tolika razlika pa nisam obraćao pozornost – odgovorio nam je autor fotografije.

Čovjek nam je poslao još jedan kadar iz istog dućana gdje je cijena iste vrste kruha istog proizvođača jeftinija za 80 lipa (šest kuna) po kilogramu. Ta se prodavaonica nalazi u središtu Omiša, oko pola kilometra udaljenosti od trgovine u kojoj je snimljen vrtoglav iznos.

Za daljnju usporedbu, cijena istog pekarskog proizvoda u dućanu istog trgovačkog lanca u Splitu je jeftinija i do 40 lipa (tri kune). 

U poslovnici drugog prodajnog lanca u centru Omiša, cijena iste vrste kruha istog proizvođača je oko 1,40 eura (11,5 kuna) jeftinija po kilogramu od cijene na fotografiji objavljene u grupi na Facebooku. 

Na kraju je osoba s kojom smo razgovorali otišla u pekarnicu tvrtke koja je proizvođač kruha te kupila malu štrucu po cijeni od 2 eura (15 kuna) za kilogram. Dakle, koštala je samo trećinu iznosa od onog u trgovačkom lancu. 

image
Screenshot/Snimio čitatelj

Da podsjetimo, cijene kruha bile su tema u medijima i na društvenim mrežama već prošlog ljeta, a prednjačile su pojedine prodavaonice na otoku Braču. 

Pitanje skupoće kruha, ali i drugih osnovnih životnih namirnica u trgovinama ove godine nije samo pitanje koje ističu hrvatski građani. Prema pisanju internetskog portala Index.hr, u Švedskoj bi danas trebali biti objavljeni rezultati istrage cijena artikala u trgovinama koju je zatražilo tamošnje Ministarstvo financija zbog, kako navode, "zabrinjavajućih znakova u zaradi trgovaca.”

Fotografiju i cijelu raspravu iz grupe možete vidjeti OVDJE.

04. svibanj 2024 16:48