StoryEditorOCM
RegionalOKUPLJA 300 LOVACA

Skupština lovačkog društva ‘Kuna‘ iz Poličnika: lisica, čagljeva i jazavaca je iz dana u dan sve više, kao da je invazija!

Piše Branko Božić
26. prosinca 2022. - 18:18

Lovačko društvo ”Kuna” sa sjedištem u Poličniku, koja u njenih osam lovnih jedinica trenutno okuplja tristo lovaca, održalo je godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj su iznijeti rezultati rada, financijsko stanje društva te dodijeljena priznanja zaslužnim članovima.  

- Od kako smo ja i moji suradnici prije nešto više od dvije godine preuzeli vođenje društva, uz potporu vas kolega skupštinara te svih naših članova lovaca, društvo smo stavili na sigurne i zdrave noge. Pored stvaranja pretpostavki za sigurniji i ugodniji život divljači u našim lovištima, financijsko smo poslovanje unatoč korona krizi podignuli na zavidnu razinu. Primjerice istog dana lanjske godine na računu smo imali 755.000 kuna, a danas se ta brojka kreće u iznosu 861.384 kune, s time što u naredna dva tjedna očekujemo još uplatu od strane naših prijatelja talijanskih lovaca 4-5 tisuća eura, istaknuo je uvodno mladi i agilni predsjednik ”Kune” Stipe Butić te dometnuo kako „novci nikome ne padaju s neba, pa tako ni nama”.

image

Godišnja skupština lovačkog društva Kuna iz Poličnika

Branko Božić/Slobodna Dalmacija

- Ovo je plod našeg zajedničkog rada. Pored unapređenja lovnih terena, provođenja lovne etike i zaštite prirode i divljači, prioritet nam je do konca našeg mandata izgraditi zajednički lovački dom. Na tom tragu vodstvo naše općine s načelnikom Davorom Lončarom, dalo nam je garancije o ustupanju terena za navedeni projekt.

Butić je istaknuo kako među članovima društva u zadnje vrijeme ima sve više mladih lovaca što je svakako i rezultat novog načina polaganja lovačkog ispita, uz uistinu prihvatljivu cijenu od 500 kuna. Zahvalio se svim članovima, lovnicima i predsjednicima lovnih jedinica na pomoći u radu, te svima zaželio zdravlje i puno uspjeha za Božić i novu 2023. godinu. 

U nastavku sjednice tajnik društva Marko Jurica iznio je plan rada i plan financija za 2023 godinu. Prihodi bi se u idućoj godini trebali kretati u iznosu od 385.000 kuna, a rashodi u visini od 369.000 kuna. Od članarina lovaca se očekuje ubrati 260.000 kuna, a od lovnog turizma i dresure pasa 100.000 kuna. Na rashodovnoj strani 104.000 kuna bit će usmjereno na konto članarine LSZŽ i HLS. Nadalje 80.000 kuna spremno je za nabavku i kupnju nove divljači, za lovočuvarsku službu osigurano je 55.200 kuna, za lovozakup 37.500 kuna, izradu remiza 15.000 kuna i tako dalje.

image

Godišnja skupština lovačkog društva Kuna iz Poličnika

Branko Božić/Slobodna Dalmacija

Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena, a onda se pod točkom razno vodila opširna rasprava na teme hajki na predatore. U prvom redu tu se radi o lisicama, čagljevima i jazavcima za koje je kazano da ih je iz dana u dan sve veći broj poput invazije. Isto tako vodila se rasprava o izobrazbi novih dodatnih lovnika, te je zaključeno kako će se njih u što skorije vrijeme poslati na doškolovanje o trošku udruge. Pored predsjednika Butića i tajnika Jurice u raspravi su aktivno sudjelovali glavni lovnik Zdenko Lučić, Tomislav Gurlica, Davor Bevanda, Šime Stanić i ostali.

Nakon radnog dijela koji je protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, u nastavku skupštine predsjednik Stipe Butić je uz pripomoć tajnika Jurice zaslužnim lovcima uručio lovačka odlikovanja. Među nagrađenima bio je ovom prigodom i počasni član i osnivač te ujedno prvi predsjednik ”Kune” Željko Lončar. On je za svoj nemjerljiv doprinos društvu nagrađen posebnom plaketom.

image

Godišnja skupština lovačkog društva Kuna iz Poličnika

Branko Božić/Slobodna Dalmacija

Odlikovanja III reda dobili su Marko Kevrić, Gojko Bukvić, Dušan Rogić, Svetko Surać, Milorad Mišo Longin, Šime Rudela, Anđelo Humbolt, Nikola Dukić, Toni Rogić, Gajo Kovačević, Željko Štrkalj i Zdenko Lučić. Priznanja II reda uručena su Marinu Galiću, Jurici Vedriću i Kristijanu Bariću

U ime nagrađenih nazočnima se obratio Željko Lončar izrazivši zadovoljstvo vidjeti među članovima veliki broj mladih ljudi lovaca, što daje garanciju da za ”Kunu” u budućnosti ne treba strahovati. Podsjetio je na vrijeme osnivanja udruge koja je tada okupljala 13 lovaca, a danas ih ima tristo, kada je bilo problema s određivanjem granica lovnih područja. 

- Ponosan sam što sam bio prvi predsjednik, no od nas utemeljitelja ostao je malen broj. Nažalost većina ih je umrla, i neka im je laka hrvatska gruda, kazao je Lončar te nastavio:

- Doista ono čime sada raspolaže Kuna ogromno je bogatstvo, na čemu su nam dan danas još uvijek mnogi zavidni, ali to je njihov problem. Samoprijegornim radom i osobnim odricanjima stekli smo takve uvjete, da smo kao društvo prepoznati ne samo u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, već i šire van državnih granica. Vjerujem da mi možemo još biti puno bolji i učinkovitiji, što ne sumnjam da se neće postići uz ovakvo rukovodstvo i naše vrijedne i radišne lovce, zaključio je na posljetku počasni član i utemeljitelj društva Željko Lončar, čije su riječi okupljeni popratili dugotrajnim pljeskom.

image

Godišnja skupština lovačkog društva Kuna iz Poličnika

Branko Božić/Slobodna Dalmacija
03. svibanj 2024 11:24