StoryEditorOCM
RegionalNA POLJANI

Slab odaziv na mirni prosvjed protiv rata u Ukrajini: Šibenčani citirali Hendrixa, Vesnu Parun i Yodu iz Ratova zvijezda

Piše Zdravko Pilić/SD
5. ožujka 2022. - 15:17

Mirni prosvjed protiv rata u Ukrajini, organiniziran u subotu, s početkom u 11.30 sati na šibenskoj Poljani, nije se baš dojmio Šibenčane. Četiri udruge i institucije – Udruge Fotopoetika, Šibenska udruga Mladih (ŠUM) Mladi u EU i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić – mirno su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini, i uputili apele za mir, upriličivši pritom i zajedničko čitanje odlomaka iz djela ruskih i ukrajinskih pisaca, no bilo ih je više nego potencijalnih slušatelja. Očito je ona stara, kako muze šute dok topovi govore, bila i ovaj put prilično točna.

'Protestiramo protiv rata u Ukrajini, ali i protiv ratova bilo gdje u svijetu, jer ni jedan rat nigdje i ni u kojim uvjetima ne može biti prihvaćen kao rješenje bilo kakvih sporova, ili bilo čega. Rat nije načina za ništa' – kazala nam je Snježana Klarić iz Udruge Fotopoetika.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iza njenih leđa, na plakatima, bio je citat pripisan Jimiu Hendrixu, koji je prizivao vrijeme Djece Cvijeća, i protesta protiv rata u Vijetnamu – 'Kad moć ljubavi zamijeni ljubav prema moći, svijet će upoznati mir', pa onda upozorenje kako bi u 21. stoljeću nakon dva svjetska rata trebali biti pametniji, a nismo, pa 'Dosta je rata', pa se citirao i Winston Churchill:

'Nema nerentabilnijeg posla nego što je rat'. Podsjećalo na prelijepe stihove naše velike poetese, Zlarinke Vesne Parun – 'Kad bi oči mogle govoriti glasno, usta bi od stida zašutjela'. Ili citiralo Yodu iz Ratova zvijezda – 'Rat vas ne čini velikim. Ali, sve utaman, kad se onog jednog jedinog, u Kremlju koji bi mogao zaustaviti rat u Ukrajini – kako je to pisalo na žuto – plavim kartonskim transparanetima u boji ukrajinske zastave – to sve skupa uopće ne dotiče. 'Lijepu pjesmu ne čuje baš svatko, netko baca kamen na slavuje ' - napisao je svojedobno Miroslav Drljača, odmilja zvan Rus.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 22:26