StoryEditorOCM
RegionalMALI VAKULA

Poruka svim teoretičarima zavjere o toplotnom udaru: "Ne, ljudi moji, nikad nije bilo ovako! Bilo je i prije vrućina, ali pogledajte ovaj graf..."

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
18. srpnja 2024. - 13:56

"Lito ka lito, vako je bilo i prije!" "Mediji sve napuhuju!" često se može čuti zadnjih dana na terasama kafića dok traje jedan od snažnijh toplinskih valova u posljedne vrijeme.

Je li doista "vako bilo i prije" i šire li mediji neopravdano paniku, konačno, imamo (službeni) odgovor nakon kojeg više neće biti sumnje. Udruga CROMETEO objavila je analizu ljeta u Splitu u posljednjih 70 godina, temeljenu na službenim podacima koje su svih ovih godina prikupljali za to obrazovani stručnjaci DHMZ-a na meteorološkoj postaji na Marjanu.

image

DHMZ, CROMETEO

Podaci su zaista šokantni! U posljednjoj dekadi broj vrlo vrućih dana u gradu pod Marjanom (>35 C) porastao je za nevjerojatnih, pazite sada, dobro ste pročitali, 450 %. Najmanje vrućih dana Splićanke i Splićani su osjetili u razdoblju 1961. - 1970. te 1981. - 1990., samo 14 dana, dok je u razdoblju 2011. - 2021. zabilježeno čak 90 dana s temperaturom zraka iznad 35 C. Osjetan je u Splitu i porast vrućih dana (>30 C) u posljednjoj dekadi na gotovo 700 takvih dana, za usporedbu s razdobljem 1971. - 1980., kada je takvih dana bilo tek nešto više od 300.

image

DHMZ, CROMETEO

A pogledajte tek službene podatke za broj toplih noći (>20 C) u gradu svetog Duje, on je u posljednjoj dekadi prešao brojku od 1000, dok je u razdoblju od 1971. do 1980. takvih noći bilo samo 500-tinjak, od čega, zasigurno, malo koja iznad 30 C (vruća), a takve su u Splitu posljednjih godina sve češće. Ako je ikada i bilo sumnje, dajemo za pravo onima koji govore da ovo "nije normalno" i ne, ovako "nije bilo prije"!

image

DHMZ, CROMETEO

Napominjemo, nije riječ o meteorološkim podacima izvađenim iz konteksta, neprovjerenim grafikonima, fotografijama i meteorološkim teorijama zavjere, koje su preplavile društvene mreže, a medije prikazuju kao babaroge udružene s crnim vragom, koji radi nekih svojih viših ciljeva zastrašuju javnost crvenom bojom i meteoalarmima... Riječ je o službenim podacima DHMZ-a koje su u posljednjih 70-ak godina pažljivo prikupljali za to obrazovani stručnjaci, a njih je na svom službenom profilu podijelila udruga CROMETEO koja okuplja zaljubljenike u meteorologiju iz cijele Europe.

image
/Shutterstock
07. rujan 2024 20:51