StoryEditorOCM
RegionalBOSILJKA BULOVIĆ

Splitska ‘babica‘ njegovala je preko 30 tisuća djece: Doris Dragović se jako plašila poroda, a kad je rodila sina Bornu poklonila mi je gajbu pive

Piše Vinko Paić
19. ožujka 2021. - 22:32
Splitska primalja Bosiljka Bulović u svojoj je karijeri njegovala mnoge bebe među kojima i one poznatih osoba.Sasa Buric/Cropix

Bosiljka Bulović, rođena ni više ni manje, nego u Dioklecijanovoj palači u radničkoj obitelji, još u petnaestoj godini znala je da želi postati primalja. Tada je kao učenica srednje medicinske škole u splitskom starom rodilištu prisustvovala prvom porodu u životu. Iako joj je bio šokantan jer se trudnica jako napatila prilikom poroda bila je odlučna u tome da to postane njezino zanimanje.

Tijekom trideset godina rada kao patronažna sestra posjetila je mnoštvo domova te svojim zdravstvenim savjetima i medicinskom pomoći spasila živote tisućama majki i novorođenčadi pravilnim dijagnosticiranjem ozbiljnih stanja nakon poroda. Dvadeset je godina bila glavna sestra Patronaže primaljskog smjera Doma zdravlja u Splitu gdje do 1997. vodi jedanaest primalja, a nakon odlaska u mirovinu osniva klub trudnica Beba Eva. Upravo je ovaj klub 2004. godine očevima otvorio vrata splitskog rodilišta u sklopu projekta "Di si bija kad je grmilo". U to je vrijeme u skoro svim hrvatskim rodilištima bilo omogućeno očevima da prisustvuju porodu, pri čemu je jedino rodilište u Splitu bilo iznimka. U sklopu četveromjesečne akcije organizirano je potpisivanje peticije na različitim lokacijama što je rezultiralo brojkom od preko 50.000 potpisa ljudi iz Splita i okolice.

image
Carski rez opravdan je svega u 20 posto slučajeva, smatra Bosiljka.
 
Sasa Buric/Cropix

Cijeli svoj život posvetila je učenju trudnica prirodnom i bezbolnom porodu smatrajući da je to, iako mnogima zvuči nemoguće - itekako moguće. Osim što kod nje trudnice mogu doći na individualne edukacije, Bosiljka također dolazi na njihove adrese, prije nekoliko godina izdala je i četiri vrlo korisna DVD-a koji su prava Biblija za sve nove mame. Procjenjuje kako je u svojoj karijeri babice asistirala prilikom porođaja sedam tisuća žena i njegovala preko 30 tisuća djece rođenih prirodnim putem. U njezinom se klubu i očevi educiraju o prirodnom porodu, disanju, relaksaciji, dojenju, kupanju beba i mijenjanju pelena. Budući roditelji dobiju čak i uređaj kojim prate bebine otkucaje srca. Jednom kada porod krene Bosiljka dolazi kod njih doma, te zajedno idu u rodilište.

- Čekamo trenutak kada dijete mora samo izaći, odemo do rodilišta i beba dođe kroz 10 minuta, bez šivanja i rezanja. I svi smo sretni i zadovoljni, kaže nam.

Tijekom svih ovih godina kod nje su na tečajeve dolazili i mnogi poznati Splićani poput Ane Bučević, Saše Antića iz TBF-a i Deana Dvornika sa svojim suprugama, glumica Gordana Gadžić (sin joj je mladi glumac Filip Vidović kojeg je dobila s preminulim glumcem Ivicom Vidovićem), novinarke Regina Zubanović i Darija Radan Jakovčević, Andrea Asanović, nećakinja Aljoše Asanovića...  Bosiljka je porodila i preminulu glumačku legendu Zoju Odak, njegovala je košarkaša Roka Lenija Ukića kad se rodio, kao i Bornu Budimira, sina Doris Dragović.

image
Pjevačica Doris Dragović nakon rođenja sina Borne Bosiljki je poklonila gajbu pive.
Duje Klaric/Cropix

- Doris je bila jako uplašena nakon poroda i dosta je surađivala, imala mnogo pitanja. Odlučna da sve odradi kako treba. Često sam tih prvih mjesec dana odlazila kod nje doma. Sjećam se da je bila toliko sretna i zadovoljna nakon što je rodila da mi je poklonila gajbu neke strane pive u limenkama, od nikoga u životu nisam dobila tako originalan poklon, smije se Bose, kako je od milja zovu prijatelji.

- Baš sam nedavno vidjela njenog supruga Marija Budimira koji se razveselio kad me ugledao. Zoran Ukić, otac od Roka Ukića jednom mi je rekao da sam mu spasila sina jer je imao loše kukove što sam odmah primijetila kad sam ga počela njegovati, pa smo to brzo popravili. Da su, ne daj Bože, ti kukovi ostali, možda danas ne bi bio košarkaš.

Ističe kako od 2019. godine Svjetska zdravstvena organizacija zagovara prirodan porod.

image
Na tečajeve u Bebu Evu dolazila je i novinarka HRT-a Regina Zubanović.
Privatan Album

- Zbog tih velikih trauma tijekom poroda, došlo je do toga da se radi carski rez koji traje svega 15 minuta. Međutim, kroz život se uspostave nevjerojatne posljedice i za majku i za dijete, jer puno djece rođene carskim rezom ima problema sa srcem. Voda ostane u plućima, pedijatri moraju aspirirati bebu, prošao je prvi udah i ostaje veća ili manja rupica na srcu te tako stradaju pluća i srce. Djeca kasnije u životu češće imaju astmu ili alergije. Kod prirodnog poroda, pak, iz bebinih pluća istisne se plodna voda, beba izađe, udahne, "zatvori" se srce i krvotok počinje normalno raditi, objašnjava Bosiljka.

Neizmjerno je tužna, priznaje, jer se na umjetan način sabotira nešto što je prirodno.

- Veliki je problem što se ginekolozi većinom bave patološkim dijelom poroda, a malo fiziologijom. Oni su sigurni u carski rez i poanta te priče je da će žena i dijete ostati živi, ali za ono što će biti nitko ne odgovara. Porodiljstvo ne ide u dobrom smjeru jer su inducirani porodi doveli do toga da se većina djece rađa carskim rezom, bebe i majke kasnije trpe šokove i posljedice... Normalan, prirodni porod trebao bi trajati desetak sati, treba pustiti da žena sve odradi sama, priroda se za to pobrinula, a prirodi se ne žuri ni u čemu, otvoreno će Bosiljka pozivajući mame i tate da se više educiraju o prirodnom porodu.

Smatra kako je carski rez opravdan u najviše 20 posto slučajeva, odnosno samo onda kada je oko bebe zamotana pupčana vrpca, mada bi se, tvrdi, i dio tih poroda mogao odraditi prirodnim putem.

image
Motivacijska govornica Ana Bučević (prva slijeva) također je slušala Bosiljkine savjete.
Privatan Album

- Carski rez nije prirodan način poroda i ponavljam, ostavlja puno posljedica i na djecu i na majke. Mnoge bebe rođene na takav način imaju problema sa srcem, plućima, razne psihičke posljedice i fobije, ni dijete ni majka nisu hormonalno spremni za susret jedno s drugim..., upozorava.

Zato je njezina misija educirati žene da savladaju strah od poroda i spoznaju kako je jedini pravi put prirodan porod koji nimalo ne boli.

16. travanj 2024 18:23