StoryEditorOCM
RegionalTRAŽE SE

Policija istražuje snimak maltretiranja kornjače u moru: za mučenje životinje kazna je do godinu dana zatvora

Piše Katarina Marić Banje/SD
4. kolovoza 2023. - 16:20

Nakon objave video snimka na kojem muškarci u plićaku maltretiraju kornjaču, odmah je bilo jasno da se radi o ponašanju koje treba primjereno kazniti. Upitali smo stoga splitsku policiju jesu li pokušali utvrditi o kojim osobama se radi.

- Nismo zaprimili dojavu građana vezano uz ovaj događaj, već smo za njega saznali nakon javno objavljene snimke. Provest ćemo postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti snimljenog događaja i o svemu utvrđenom izvijestit ćemo državno odvjetništvo - naveli su u dogovoru iz Služba za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

image

Maltretiranje kornjače u plićaku

FB/HRT

Kaznenim zakonom je u članku 205. normirano da tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama ostvaruje obilježje kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinja. Zapriječena kazna je do jedne godine zatvora.

Policiji je prvo nužno utvrditi mjesto i vrijeme nastanka snimke za koju je za sada objavljeno samo da je iz Dalmacije, ali mikrolokacija nije vidljiva. Kada utvrde gdje i kada je snimka nastala, onda će poduzeti daljnje korake ne bi li utvrditi identitet osoba na njoj.

image

Kornjaca policija

FB/HRT

Uznemirujući snimak je objavio HRT, nakon što se u akvatoriju Čiova dogodilo nekoliko napada kornjače na kupače, koji su također snimljeni. Kako kornjače nisu životinje koje napadaju druga bića, pojedinci su upravo u snimci na kojoj je kupači zlostavljaju pronašli objašnjenje neuobičajeno agresivnog ponašanja.

Muškarci na njoj diraju kornjaču, prevrću je, odvlače u plićak te je vuku za oklop i peraje. Okupljene osobe se smiju i podvikuju.

image

Nakon što utvrde mjesto gdje je napravljen snimak, policija će nastaviti istraživati

FB/HRT
image

Maltretiranje kornjače u plićaku

FB/HRT
image

Iživljavanje na životinji

FB/HRT
image

Kornjaca policija

FB/HRT
image

Kornjaca policija

FB/HRT
image

Kornjaca policija

FB/HRT
image

Kornjaca policija

FB/HRT
image

Kornjaca policija

FB/HRT
22. lipanj 2024 04:41