StoryEditorOCM
RegionalPODIGNUTA OPTUŽNICA

Pomorac popio četiri piva pa skrivio smrt omiljenog omiškog nogometaša: prijeti mu do 15 godina zatvora

Piše Vladimir Urukalo/SD
28. studenog 2023. - 12:06

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv pomorca Dražena Komeričkog (49) iz Splita kojeg terete za kršenje propisa o sigurnosti prometa zbog čega je skrivio smrt Ognjena Vitaića Ogija (69), bivšeg nogometaša Omiša i Zmaja te dugogodišnjeg nogometnog suca i delegata.

Komerički se nalazi u istražnom zatvoru od 2. listopada ove godine zbog opasnosti od ponavljanja djela, a za ovo mu prijeti od tri od 15 godina zatvora.

Tereti ga se da je tog dana oko 19,45 sati na cesti kroz Duće vozio osobni automobil marke "Renault Twingo" i to s najmanje 1,85 promila alkohola u krvi, a u krvi su mu naknadno nađeni i tragovi diazepama, zbog čega je, smatra tužiteljstvo, bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje automobilom. Unatoč zabrani prelaska u suprotnu prometnu traku preko izvedene pune uzdužne razdjelne crte Komerički je krenuo pretjecati vozilo ispred sebe, prešavši na suprotni sjeverni prometni trak namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera i bez da se uvjerio da time ne ugrožava druge sudionike u prometu.

Tada prednjim lijevim dijelom svoga automobila udara u prednji dio bicikla na kojem je bio Ognjen Vitaić koji se kretao iz suprotnog smjera uz sjeverni rub kolnika.

Tuga u Dućama: poginuo bivši igrač, sudac i nogometni djelatnik, otac poznate braće

Od udarca je bicikl odbačen na autobusno ugibalište, a nesretni je vozač bicikla nabačen na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo "Twinga" te je potom odbačen na nogostup uz sjeverni rub kolnika. Od siline udara zadobio je višestruke ozljede, uz ostalo i prijelom prsne kosti i drugog do desetog rebra obostrano s nagnječenjima pluća, nagnječenje i veliki razdor jetre s krvarenjem u trbušnu šupljinu zbog čega je preminuo na mjestu nesreće.

Vozač je pobjegao, a uhitio ga je djelatnik Jedinice specijalne interventne policije u Splitu koji se zatekao u svom vozilu u koloni u trenutku nesreće te je, kad je vidio da je vozač pobjegao, pošao za njim i uhitio ga na parkiralištu sportske dvorane u Omišu.

image
Josko Supic/Cropix

Optuženi vozač je na ispitivanju pred zamjenicom ŽDO-a kazao kako je tog dana bio u Stobreču i da je popio četiri pive od pola litre te je krenuo prema Omišu. Kad je došao do spornog zavoja, počeo je pretjecati vozila ispred sebe i odjednom je osjetio da je u nešto udario, no da nije vidio biciklistu i da nije znao da je udario u njega. Nastavio se dalje kretati, nije stao, ne zna zbog čega, a naknadno je stao da vidi oštećenja na vozilu. Rekao je da mu je jako žao mu je zbog svega što se dogodilo i što je oduzeo tudi život te da se ranije liječio od ovisnosti, a ponekad da zna popiti alkohol i konzumirati marihuanu.

Tijekom istrage svoj je iskaz dala i žena koja je tog dana stajala na autobusnoj stanici iz smjera Splita prema Omišu te je, pogledavajući u pravcu Splita, vidjela vozilo koje je na završetku okuke iza koje se nalazio pravac, preko pune linije na kolniku, započelo pretjecanje auta ispred sebe. U jednom trenutku da je čula jak udarac pa se preplašila. Auto koji je pretjecao je prošlo pored nje i čak ubrzalo prema Omišu. Kad je pogledala preko puta ceste na autobusno ugibalište za autobuse koji voze iz Omiša u pravcu Splita vidjela je biciklu i odmah da je pomislila da je ovo vozilo udarilo biciklistu. Nazvala je 911 i prijavila što je vidjela.

image

Ognjen Vitaić bio je omiljen u nogometnim krugovima

/Slobodna Dalmacija

Policajac Z.V. posvjedočio je da tada nije bio u službi te se svojim motociklom vozio kroz Duće iz smjera Splita prema Omišu. U jednom je trenutku vidio da je Renault Twingo nekako preblizu u odnosu na vozilo koje se nalazilo ispred njega, a onda je "Twingo" krenuo u pretjecanje te se previše dao u lijevo na suprotni prometni trak. Vidio je da je "Twingo" udario u prednju stranu bicikla te da je biciklist pao na prednje vjetrobransko staklo, a potom od jačine udarca tijelo da je odbačeno u zrak.

Nakon udara nije se zaustavio već je ubrzao sjevernom prometnom trakom, a potom se vratio u južnu prometnu traku i nastavio voziti u pravcu Omiša. Vidio je da je vozač upalio brisače i da se tekućina koja je potekla pomiješala sa krvlju na vjetrobranskom staklu. Kako se vozilo nije zaustavilo, on je nastavio voziti za njim kako bi zapamtio registraciju, a dolaskom do "Studenca" u Omišu vidio je da ga motocikl prati te se dao više u lijevu stranu i onda je prednjim lijevim kolom udario u nogostup. Aktivirali su se zračni jastuci i vozilo se ugasilo, a on je prišao vozaču, kazao mu da je policajac i da izađe iz vozila. Komerički ga nije htio napraviti i pružao je fizički otpor pa ga je on uporabom sile svladao i zadržao do dolaska kolega iz Omiša. Policajac je još rekao kako na tom mjestu postoji javna rasvjeta te da je vozač Twinga mogao vidjeti biciklistu isto kao što ga je i on vidio.

image
Josko Supic/Cropix
04. svibanj 2024 17:38