StoryEditorOCM
RegionalGENIJALNA STVAR

Spomenik "Lostura" u Murteru, prema prijedlogu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, spaja naš otok s - Norveškom: "Ovo je virtualni teleporter!"

Piše Morski.hr/J.G.
8. lipnja 2020. - 18:30
Na plaži Luke u Murteru podignut je “virtualni teleporter” – komunikator između dvije države u obliku dvije stilizirane periske visoke približno četiri metra.Krste Turčinov

Na plaži Luke u Murteru podignut je “virtualni teleporter”, komunikator u obliku dvije stilizirane periske visoke približno četiri metra. Riječ je o trećoj, ujedno i posljednjoj fazi projekta uređenja murterske plaže.

– Radi se dakle o inovativnom konceptu kojeg su osmislili djelatnici općine Murter-Kornati, poduzeća Novena i arhitekt Goran Potušek koji je dizajnirao spomenik te projektirao uređenje čitave plaže. Instalacija se sastoji od hardware i software komponente – pojašnjavaju nam iz Općine Murter-Kornati.

Spomenik prijateljstva i “komunikator”

– Riječ je o spomeniku prijateljstva između općine Murter-Kornati i norveške općine Herøy koje su 18. listopada 2013. potpisale ugovor o bratimljenju i suradnji. Suradnja je započela na jednoj konferenciji u gradu Blackpoo,l u Velikoj Britaniji, na kojoj se bivši načelnik Ivan Božikov pohvalio kolegi načelniku norveške općine kako je općina Murter-Kornati, sa svojih 160 otoka, otočića i hridi najotočnija općina Mediterana. Tadašnji načelnik norveške općine Herøy, Arnt Frode Jensen se na to nasmijao i uzvratio da njihova općina broji 1700 otoka i otočića. I tako je nastalo prijateljstvo. Od tada su u nekoliko navrata delegacije iz Murtera i Herøy izmjenile posjete.

Norvežani su prilikom posjeta Murteru i Zadru u 2013. upoznali arhitekta Niku Bašića koji je predstavio i pokazao im na licu mjesta čuvene morske orgulje. Od tuda se rodila ideja da se osmisli atraktivni spomenik prijateljstva. Nikola Bašić je s bivšim načelnikom Ivanom Božikovom čak posjetio općinu Herøy te predložio izgradnju “komunikatora”, instalacije uz pomoć koje bi stanovnici općina mogli međusobno komunicirati. To je ostao okvir za promišljanje projektiranja spomenika prijateljstva. Neko vrijeme smo tražili lokaciju spomenika ali kako je arhitekt Goran Potušek započeo projektirati uređenje plaže Luke, predložio da se spominik izgradi upravo tamo i sve to integrirao u svoj projekt uređenja plaže.

Hardware komponenta Spomenik ima oblik stilizirane školjke periske/losture, visok je 4 metra i izrađen od COR-TEN čelika. Unutarnja nosiva konstrukcija izrađena je o vruće pocinčanih, čeličnih profila, dok su vanjske plohe izrađene od limova COR-TEN čelika debljine 5mm. COR-TEN plohe će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama. COR-TEN je uz estetske osobine, odabran i iz razloga što je vrlo zahvalan za održavanje osobito na lokaciji uz more, izloženoj velikim udarima bure – kažu iz Općine.

Isti spomenik i u Norveškoj

– U spomenik je ugrađeno gotovo 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira. Sofware komponenta Smartphone aplikacijia se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti. Aplikacija će omogućiti da korisnik prolaskom kroz virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela ugleda norveški krajolik. Ako se okrene natrag na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter.

Ideja je da se isti spomenik instalira u Norveškoj. Aplikacija će sadržavati nekoliko najatraktivnijih lokacija Murtera i Herøya snimljenih 360×180 virtualnim panorama. Tako će korisnik u Murteru na svom pametnom telefonu moći primjerice promatrati polarnu svjetlost iznad planine koju Norvežani nazivaju ‘7 sestara’, dok će korisnik u Norveškoj moći uživati u pogledu na murterske plaže i otočni arhipelag uključujući Kornate.

Iz Općine napominju da spomenik još nije dovršen! Predstoji još izgradnja postolja i dovršetak softvera odnosno aplikacije proširene stvarnosti.

– Pokraj spomenika ćemo instalirati i info tablu s uputama kako koristiti aplikaciju te s ekološka priča o pomoru periski na Jadranu i priči o prijateljstvu među Općinama. Ako sve bude po planu svečano otvorenje spomenika će biti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca – poručuju.

Uređenje plaže započeto 2016. godine

Općina Murter-Kornati je započela sa uređenjem plaže 2016. godine prema projektu arhitekta Gorana Potušeka. Plaža je uređivana u 3. faze ukupne vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna, o čega je Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinanciralo 671 000 kuna.

To je obiteljska plaža i trenutno je najsadržajnija i najopremljenija murterska plaža. U potpunosti je prilagođena osoba s smanjenom pokretljivosti te sadrži rampu za ulaz u more i WC za invalide. Plaža je opremljena novouređenim sanitarnim čvorom s presvlačilištem za bebe, tornjem za spasilačku službu, dječjim igralištem te spravama za vježbanje.

U posljednjoj fazi ugrađen je i spomenik prijateljstva s norveškom općinom Heroy.

16. travanj 2024 18:38