StoryEditorOCM
RegionalSTIGLI AUTOBUSIMA

‘Sprovod‘ pred Vladom: Bez procedure DORH daje više od 20 hektara zemljišta drugoj državi, a i dalje su ruševine!

Piše Vedrana Stočić/sd
21. rujna 2023. - 10:38

S nekoliko autobusa Primoštenci danas rano ujutro krenuli su za Zagreb kako bi prosvjedovali pred Vladom RH, Hrvatskim saborom i DORH-om. Uprave te institucije krive što su i 21 godinu nakon privatizacije hoteli “Marina Lučica” i “Raduča” jezive ruševine, a hotel “Zora”, koji je jedini bio u funkciji, zatvoren je.

Prosvjed je organiziran u formi sahrane uz Puhački orkestar Primošten, a sahranit će, kažu, trule birokratske strukture. Pridružit će im se i Primoštenci koji žive i rade u Zagrebu.

Prije devet dana Općina Primošten i primoštenski načelnik Stipe Petrina uputili su javni poziv građanima Primoštena da im se pridruže u velikom prosvjedu Primoštenaca koji će se održati u Zagrebu u četvrtak, i to u 12 sati, ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a u 13 ispred Vlade RH i Hrvatskog sabora.

image

Ovdje je prekrasan jedino pogled na Primošten u daljini, sve ostalo je katastrofa

 

Nikša Stipaničev/CROPIX      

Uzaludni pokušaji

Prosvjedom namjeravaju upozoriti na to da državne vlasti na svim razinama nisu napravile ništa da se ispoštuje privatizacijski ugovor iz 2002. godine, kao i dva potpisana aneksa na temeljni ugovor potpisan s ondašnjim Fondom za privatizaciju. Žele ukazati i na okupatorski odnos mađarskih vlasnika “Primoštena” d.d. prema lokalnim vlastima i lokalnoj zajednici.

– Svi naši pokušaji da državnim institucijama na normalan i proceduralan način ukažemo na štetu koja nam je nanesena, a i dalje se nanosi, nisu urodili plodom. Pasivna državna vlast nije zaslužila ništa drugo nego da joj se pokuca na prozor.

Posebno smo kivni na DORH, kojemu je zadaća da se brine o imovini RH, a upravo DORH – Građanski odjel u Zagrebu fiksno ugovorene datume o obnovi u Aneksu 2 izmjenjuje u formulaciju “do ispunjenja uvjeta”, što znači da to mogu napraviti za pet tisuća godina ili nikad.

Namjerno bez ikakve procedure DORH daje više od 20 hektara zemljišta drugoj državi. Upravo je to cilj mađarskih okupatora: sve zatvoriti, uništiti lokalnu samoupravu i dočepati se stotine tisuća metara atraktivnog zemljišta.

image
Ivana Stočić

Prosvjedom želimo ukazati svekolikoj javnosti kako perjanica hrvatskog turizma zbog nebrige vlasti strepi hoće li iduće godine imati ijedan hotelski krevet, a zbog iste te vlasti, umjesto renomirane hotelske destinacije, bit ćemo tek puki spomenik kriminalnoj privatizaciji. Javno želimo i postaviti pitanje zašto je te godine “Primošten” d.d. prodan najgorem ponuditelju – kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Prosvjedom u centru Zagreba Primoštenci, tvrde, žele pokazati da se brinu o svojoj imovini i zaštiti djedovine, te upozoriti na to da na obnovu primoštenskih hotela čekaju punu 21 godinu. Prema ugovoru s Hrvatskim fondom za privatizaciju, svi hoteli trebali su biti obnovljeni u roku od tri godine, a imovina se nije smjela prodavati.

Ogromnu imovinu te hotelske kuće mađarski vlasnici kupili su za svega 1,6 milijuna kuna. Hoteli “Raduča” i “Marina Lučica” još su jezive ruševine, a ovog je ljeta jedini hotel koji je bio u funkciji, “Zora”, radio s manje od pola kapaciteta.

image

Objekti primoštenskih hotela carstvo su grafitera

Ivana Stočić

Posao za 370 radnika

Sve je to rezultiralo negativnom turističkom statistikom; naime, u prvih osam mjeseci ove godine Primošten je imao pet posto manje noćenja u odnosu na 2022. godinu. Loša statistika odrazila se i na turističke rezultate Šibensko-kninske županije, koja je jedina od svih dalmatinskih županija bila u minusu.

Saga o privatizaciji “Primoštena” d.d. graniči sa znanstvenom fantastikom. U kolovozu te 2002. Hrvatski fond za privatizaciju prodao je “Primošten” d.d. “Diamant marini”, u vlasništvu mađarskih poduzetnika, koji su upravo za tu namjenu petnaestak dana prije osnovali tvrtku. Nije im tada prodan samo “Primošten” d.d., prodani su im i hoteli u Jelsi, Gradcu, Trpnju... Ništa od toga nije obnovljeno i nije u funkciji.

image
Ivana Stočić

Ogromna imovina “Primoštena” d.d. prodana je za mizeran iznos od 1,6 milijuna kuna. Istina, ugovorom im je pripalo i 70 milijuna kuna duga, a Fond je cijenio i to što su se obvezali osigurati posao za tadašnjih 270 i još stotinu novih radnika.

Uvjet za budućnost bila je obnova tvrtke i ulaganje po pet milijuna eura u iduće tri godine. Kupac je potpisao i ugovornu obvezu da u tom razdoblju neće prodavati ni opterećivati nekretnine “Primoštena” d.d.

Naravno da ništa od tih ugovornih obveza nije ispoštovano. Još 2006. godine mali dioničari, kojih više nema, upozoravali su na to da je imovina “Primoštena” d.d. doslovno na bubnju. Mađari su odmah nakon preuzimanja tvrtke prodali bivšu staru školu na Rudini, prostorije bivšeg Turističkog ureda i depandansu stobrečkoj tvrtki IMING.

Iste je godine nekadašnja upravna zgrada pripala zagrebačkom “Optima leasingu”, a ta ju je tvrtka preprodala dugopoljskom “Rupesu”. IMING je hipotekarno opteretio kupljene objekte kreditom od 19 milijuna eura, a da se podignuti krediti neće vraćati, postalo je jasno u veljači 2010. godine, kad je kreditor nekretnine stavio pod ovrhu.

image

Dvorane hotela kod Primoštena nekoć su sjajile, danas su potpuno propale

 

Ivana Stočić

Od samog početka krenulo se s podizanjem hipotekarnih kredita unatoč izričitoj ugovornoj zabrani. Tako imamo zabilježeno da je “Diamant marina” 2003. upisala hipoteku od 5,6 milijuna DEM na hotelu “Marina Lučica”, 2009. godine podignuto je još 24 milijuna eura kredita kojima su hipotekarno opterećene i preostale nekretnine.

Orbanovo društvo

Sve nekretnine hotelske kuće “Primošten” d.d., koja je privatizacijom 2001. godine pripala mađarskoj tvrtki “Diamant marina”, i 200 tisuća četvornih metara atraktivnog zemljišta do 2010. godine bili su pod hipotekom nepoznatih stranih banaka i financijskih kuća, a vrijednost hipotekarnih kredita mjerila se u desecima milijuna eura.

Od 2010. godine do 2019. godine “Primošten” d.d. prošao je predstečajnu nagodbu i konačno je odlukom Fine završio u stečaju, a te 2019. godine promijenio je i vlasnike. Dugove primoštenske hotelske kuće, odnosno bivših vlasnika Tamása Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa, otkupio je “Canberra Invest” iz Budimpešte. Novi vlasnik promijenio je Nadzorni odbor i Upravu. I bivši i sadašnji vlasnici bliski su, čak i rodbinski, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu

Nitko ne želi ulagati tamo gdje te lokalna vlast lažno ocrnjuje

Za reakciju smo upitali i Dalmatie Grupu (DG), podružnicu IndotekGrupe, današnjeg vlasnika primoštenskih hotela.

Ta se tvrtka predstavlja kao “međunarodni konglomerat za upravljanje imovinom sa sjedištem u Budimpešti”.

Odgovorili su nam priopćenjem u kojem, između ostalog, navode kako su upravo predstavili višemilijunske projekte obnove hotela u Gradcu koji će vratiti stari sjaj hotelu “Labineca”, te otvoriti vrata hotela “Laguna” s 275 soba nakon što je godinama bio zatvoren. Tu će utrošiti 16 milijuna eura.

Dalmatie Grupa je ove godine dovršila i 3,5 milijuna eura vrijedne razvojne projekte u primoštenskoj marini Kremik i kampu Adriatik.

Potpuna obnova primoštenskog hotela “Zora” bila je planirana za 2023. godinu, ali je Dalmatie Grupa u konačnici odlučila taj projekt staviti po strani. Sredstva predviđena za renovaciju hotela “Zora” preusmjerena su na ulaganja u hotel “Laguna” u Gradcu.

Prema riječima Nives Grzunov, preraspodjela sredstava namijenjenih za Primošten bila je bolna, ali racionalna odluka:

“Nijedan investitor neće riskirati da potroši nekoliko milijuna eura u mjesto u kojem je nedostatak lokalne potpore očit, a ton i djelovanje lokalnog vodstva usmjereni na stvaranje lažne agende radi ostvarivanja političkih bodova.”

Nakon te odluke, hotel “Zora” ponovno je otvoren sredinom lipnja s ograničenim kapacitetom te je zatvorio, iako kratku, uspješnu sezonu s 29.901 noćenjem ostvarenim do kraja kolovoza 2023. godine, odnosno s ukupno ostvarena 34.223 noćenja do 15. rujna.

27. travanj 2024 06:46