StoryEditorOCM
RegionalDISKRIMINACIJA

Sramotan oglas Splićanke koja podstanarima brani seks izvan braka više nije aktivan Vlasnica: "Stan je iznajmljen paru koji se sa svime složio..."

Piše V. Paić/PSD
30. kolovoza 2021. - 21:18

Više nije aktivan oglas za stan jedne Splićanke koji se zbog svog sramotnog sadržaja munjevitom brzinom proširio Hrvatskom.

Osoba koja ga je postavila prvo je isključila komentare, a onda i napisala: 'Stan je iznajmljen po nižoj cijeni i prekrasni bračni par se složio sa svim uvjetima. Za sve koji me napadate i vrijeđate, molim vas zaobiđite me.'

Iako je i nakon te objave jedno vrijeme bio vidljiv, oglas se od danas više ne može pronaći na Facebooku, gdje je prvotno objavljen. Nakon što smo gospođi poslali upit za razgovor, ljubazno je zamolivši kako želimo čuti i njezinu stranu priče, nije ništa odgovorila te nas je blokirala.

Podsjetimo, oglas je osvanuo u zagrebačkoj grupi Podstanar.hr - najam stana/najam sobe/ tražim cimera-cimericu.

Ovako je glasio:

Iznajmljujem garsonijeru u Zagrebu, kvart Dubrava. Grijanje je na plin, ali postoji i ugrađen ventilator. Stan se nalazi na 4 katu, zgrada ima dizalo te se nalazi u blizini autobusnog stajališta. Kvart je relativno miran. Cijena je 350 eura plus režije. Molim vas da se javljaju samo osobe rimokatoličke vjeroispovijesti.

Riječ je o mojim uvjerenjima te ovim putem samo želim napomenuti. Isto tako unaprijed molim da izvadite dokument o potvrdi primljenih sakramenata. To lako podignete u vašoj matičnoj crkvi. Bez toga ne možete uzeti stan u najam. Ne želim ulaziti u vašu intimu, ali prednost imaju ljudi koji su u braku. Može i mladi par, ali onda da se drže onoga da nema snošaja prije braka. Unaprijed se radujem novom stanaru i uspješnoj suradnji. Samo bez suvišnih komentara, hvala.

Nije trebalo dugo proći da se ispod oglasa ne jave brojni FB komentatori, a sadržaj je čak zapanjio i pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter koja je za RTL rekla kako su ovime prekršeni Zakoni Republike Hrvatske kao i Ustava.

- Institucija kojoj sam na čelu otvorit će predmet i početi ispitni postupak, najavila je pravobraniteljica i dodala.

- Da bismo ovdje imali diskriminaciju, dakle, pravno zabranjenu situaciju, uopće nije bitno da se njoj javio na oglas netko tko je bio diskriminiran tko nije pripadnik rimokatoličke vjere, tko ne može dokazati da ima sve sakramente. Već samim tim što je ona objavila ovakav oglas ona krši zakon, kazala je.

Čini se da s oglasom nisu zadovoljni niti predstavnici Crkve.

- U našem gospodinu, našem stvoritelju, u Bibliji, nema ni muško ni žensko, ni ova ni ona. Mi smo svi u iskonu, u svojim prapočecima i u zamišljaju svoga nebeskog stvoritelja jednaki, braća i sestre, rekao je gvardijan franjevačkog samostana BDM u zagrebačkoj Dubravi fra Svetozar Kraljević

26. travanj 2024 05:55