StoryEditorOCM
RegionalBIOGRADSKA FORMULA

Stanovima privlače deficitarne stručnjake: Jedan dodijeljen liječnici Specijalne bolnice za ortopediju, a drugi mladom nastavniku likovne kulture

Piše P.O.
20. travnja 2022. - 20:46

-Pokušavam se sjetiti, ali mislim da u posljednjih 50 godina u Biogradu nije dodijeljen niti jedan stan nekome iz prosvjete. Zato mi je drago i zbog naše škole i zbog mladog kolege.

Tako je Joško Brtan, ravnatelj Osnovne škole Biograd, prokomentirao trenutak u kojemu je biogradski gradonačelnik Ivan Knez dodijelio ključeve „kadrovskog” stana mladom nastavniku likovne kulture Goranu Jeličiću. Brtan se nada da na ovome neće stati:

-Još jedan stan bi riješio problem kojeg škola ima s nastavnikom trube u Glazbenom odjelu. To je naša želja, ali i potreba ne samo našeg školskog orkestra nego i biogradske Gradske glazbe koji bi jako puno dobili dolaskom profesora trube, kaže Brtan uvjeren da će rješenje biti pronađeno u suradnji nadležnog Ministarstva, Grada Biograda i Zadarske županije.

image

Goran Jeličić

Sretniji od ravnatelja bio je samo akademski slikar i nastavnik likovne kulture Goran Jeličić. Jeličić je iz Muća, Umjetničku akademiju u Splitu završio je 2012. godine, nakon čega je tri godine proveo na zamjenama po različitim školama. A onda mu se ukazala prilika u Biogradu, pa je proteklih pet godina na nastavu putovao sat i 45 minuta, koliko je potrebno da bi se prevalio put od Muća do Biograda.

Probao je i s podstanarstvom, ali Biograd je turistički grad u kojem nitko ne zna nekog tko ima potpisan ugovor o podstanarstvu! Dakle, nije lako biti podstanar.

-Pet godina sam u Biogradu, ovdje su mi se dogodile neke velike i važne stvari, dobio sam i neka priznanja, pa sada dolazi vrijeme da Biogradu i vratim dio duga. A došao sam slučajno, ispitujući neke svoje vlastite granice i sada sam već Biograjac, kaže Jeličić koji je već stigao održati šest samostalnih izložbi slika i postati koautor udžbenika za likovnu kulturu.

Cijela biogradska priča o kadrovskim stanovima potaknuta je nedostatkom kadra u Specijalnoj bolnici za ortopediju. U gradskoj upravi je potom osmišljen plan kako u Biograd dovesti neophodne liječnike: treba im ponuditi stanove!

-Prije nekoliko dana smo otvorili zgradu POS-a u kojoj je i devet kadrovskih stanova u vlasništvu Grada Biograda, za što smo iz proračuna izdvojili oko 4,3 milijuna kuna. Radi se o dvosobnim stanovima od 45,6 kvadrata i trosobnim od 67,94 kvadratna metra. Primarno smo računali na liječnike i specijaliste u Bolnici, ali smo onda proširili priču i zbog potreba naše osnovne i srednje škole koja nam je poslala zahtjev jer bi im iz Slavonskog Broda trebao doći jedan profesor matematike. Jučer smo potpisali dva ugovora i danas ljudima predali ključeve, ali nećemo stati na ovome, za nekoliko godina ćemo ići i s novom izgradnjom POS-ovih stanova, najavljuje biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

Korisnici „kadrovskih” stanova mogu ih, objašnjava Knez, koristiti na rok od pet godina, ali ih po isteku tog roka ne mogu otkupiti:

-Ti ljudi plaćaju najamninu jednu kunu mjesečno, a nakon pet godina će stanovi zatrebati nekome drugome, nekom drugom deficitarnom profilu stručnjaka koji će nam zatrebati. Procjenjujemo da će u tih pet godina s riješenim stambenim pitanjem, korisnici naći neku drugu mogućnost, primjerice mogu se kandidirati za POS-ove stanove, kaže Knez otkrivajući da bi na ovaj način, dodjelom kadrovskog stana”, uskoro mogao biti riješen i kronični nedostatak građevinskih inženjera koji bi trebali raditi na izdavanju građevinskih dozvola u sklopu županijske službe u Biogradu.

Osim nastavniku likovne kulture, „kadrovski” je stan dodijeljen i dr. Anamariji Gulić iz Specijalne bolnice za ortopediju, a u ime svoje zaposlenice ključeve je preuzeo ravnatelj Mate Kutleša.

image

Ivan Knez i Mate Kutleša

-Ovo je sjajan način rješavanja problema s deficitarnim kadrovima, jer im se rješava egzistencijalno pitanje i to im može biti jak motiv za dolazak u Biograd. Što se naših specijalista tiče, itekako bi nam dobro došao još jedan fizijatar. U razgovorima smo s nekim kandidatima za dolazak u Biograd i ja ne sumnjam da će rješavanje stambenog pitanja biti jedan od naših ključnih aduta, kaže ravnatelj Kutleša.

Tako je od devet gradskih stanova sada popunjeno njih dva. U posljednji trenutak, svega koji dan prije potpisivanja ugovora o dodjeli „kadrovskog” stana, od preseljenja u Biograd je odustao jedan splitski fizijatar, pa će preostalih sedam stanova sačekati neke druge deficitarne kadrove prijeko potrebne Biogradu.

06. svibanj 2024 22:35