StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ODRŽANA GODIŠNJA IZVANREDNA SKUPŠTINA LOVAČKE UDRUGE DIANA:

Štete koje divljač izazove na automobilima osiguravat će se s 25.000 kuna godišnje

Piše Branko Božić
21. prosinca 2018. - 15:44
IMG_5620

U blagdanskom ozračju jedna od najstarijih Lovačkih udruga na zadarskom području ¨Diana-Božica lova¨, koja u svojim redovima okuplja oko 500 lovaca i koja gospodari s oko 30.000 hektara lovišta, održala je izvanrednu godišnju skupštinu. Njome je uz pripomoć dopredsjednika Vitomira Čakaruna i tajnika Ivana Posaveca, rukovodio predsjednik Ervin Mrkić Pestić. Nakon utvrđivanja kvoruma, a prije prelaska na dnevni red, skupštinari su minutom šutnje izrazili počast svim umrlim lovcima društva u proteklih godinu dana kao i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. O svim pojedinostima vezanim za rad u proteklih godinu dana, kao i aktivnostima koje se planiraju provesti u narednoj 2019. godini, skupštinarima su detaljno elaborirali predsjednik Pestić, tajnik Posavec i voditelj financija Zoran Ukalović.

-Za godinu na izmaku po mom osobnom sudu kao i po ocjeni Izvršnog odbora, mogu sa sigurnošću kazati da je bila više nego uspješna u svim segmentima našeg djelovanja. Dosta smo toga uradili na konsolidaciji članstva, očuvanju i unaprjeđenju lovišta te uzgoju i zaštiti divljači. Uz to moram se uistinu pohvaliti da smo suradnju s djelatnicima Policijske uprave zadarske, podignuli na visoki stupanj i to prvenstveno u sferi eliminicije krivolova. Naša krovna županijska lovačka institucija, LSZŽ zajedno sa Hrvatskim lovačkim savezom, prepoznali su naš rad. To svjedoči činjenica da je naš ovdje nazočni član lovac Augustin Ćustić, nedavno u Zagrebu s nagrađenim kolegama lovcima iz čitave Hrvatske, iz ruku predsjednika HLS generala Đure Dečaka, osobno primio najveće lovačko odlikovanje, zlatnu značku s likom sv. Huberta, uvodno je istaknuo predsjednik Pestić te nastavio.

-Tijekom naredne godine dodatno ćemo se potruditi na uvođenju reda i stege oko uzgoja, zaštite i provedbe LGO i lova divljači uz izričito poštivanje zakona o lovstvu i svih akata društva. U cilju zaštite divljači provoditi ćemo tijekom siječnja i veljače još temeljitije i organiziranije hajke na predatore, u prvom redu lisice i čagljeve. Provodit ćemo razne radove u lovištima, a svaki lovac će morati sudjelovati u izradi hranilišta, pojilišta, oranju i zasijavanju remize, čuvanju i ophodnji lovišta, prebrojavanju divljači i tome slično. Aktivno ćemo se uključiti u izgradnju lovačkih kuća a novac ćemo pokušati namaknuti iz EU fondova te pomoć lokalne uprave i samouprave. Nastojati ćemo još dodatno razvijati suradnju i dobre prijateljske odnose sa susjednim lovačkim udrugama kao i sa Kinološkim društvom Dalmatinski pas, a naravno i sa Županijskim lovačkim savezom i njegovim čelnicima. Nadalje, sa PU Zadarskom i nadležnim lovnim inspektorom poradit ćemo još snažnije oko očuvanja lovišta te posebno u suzbijanju krivolova i ostalih nelegalnih radnji u lovištima. Oformit ćemo Povjerenstva za štete od divljači i na divljači kao i povjerenstvo za streljaštvo i kinologiju. Za provedbu svega navedenoga aktivno će se morati uključiti savjeti svih lovnih jedinica. Zaslužni i počasni članovi društva stariji od 65 godina i nadalje će biti oslobođeni radova i dijela članarine. Onim pak članovima koji su tijekom prethodnih godina napustili naše redove i otišli u druga lovačka društva, a sada bi se željeli ¨mukte¨ vratiti k nama, poručujem s ovog mjesta da to mogu učiniti, ali uz prethodno plaćanje upisnine od 1.500 kuna. Tako će biti sve barem dok ja budem na kormilu našeg društva, rekao je Pestić te je podsjetio skupštinare da je nedavno na nivou države HLS zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, a glede naleta divljači na vozila, usvojena odluka da se svi lovoovlaštenici u Hrvatskoj po tom pitanju osiguravaju putem Croatia osiguranja.

To će godišnje Dianu stajati 25.000 kuna, rekao je predsjednik Pestić te je na kraju svog izlaganja obznanio kako je Izvršni odbor odlučio da se javno za zasluge u unapređenju lovstva i zaštite prirode u 2018 godini, pohvale lovne jedinice Starigrad-Paklenica, Zemunik, Križ i Pridraga.

O financijskom planu poslovanja u narednoj godini skupštinare je detaljno izvijestio voditelj knjigovodstva i financija Zoran Ukalović. Kako se je iz njegovog izlaganja dalo čuti prihodi, a time i rashodi će se u narednoj godini kretati u visini od 750.500 kuna. Najviše 423.000 kuna planira se prikupiti od članarine i upisnina te 285.000 kuna od dresure i iznajmljivanja lovišta za utakmice pasa. Na plaće zaposlenika usmjeriti će se 188.100 kuna, za razne usluge 100.900 kuna, za sjeme i zasijavanje, nabavku divljači i potrebnu joj hranu, provedbu LGO i tome slično 195.400 kuna, za štete od divljači osigurano je 25.000 kuna, za članarinu prema LSZŽ transferirati će se 113.000 kuna i tako redom, pojasnio je Ukalović.

Skupštinari su ponuđena izvješća dizanjem ruku jednoglasno prihvatili na čemu im je zahvalio predsjednik Ervin Mrkić Pestić, dodajući kako u svoje osobno te članova Izvršnog odbora, svim lovcima Diane i članovima njihovih obitelji kao i svim lovcima Zadarske županije, želi blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu Novu 2019 godinu. Njegove riječi okupljeni skupštinari popratili su na koncu dugotrajnim pljeskom.

Druženje zadarskih lovaca i njihovih gostiju nastavljeno je potom do kasnih večernjih sati uz prigodni i tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak u poznatom zadarskom ugostiteljskom objektu ¨Periša¨.U lijepoj, zabavnoj i prijateljskoj atmosferi priključili su im se zadarski doajen lovstva i kinologije devedesetogodišnji Vjekoslav Vjeko Surać, čelnici LSZŽ predsjednik Damir Perić i tajnik Roko Pavić, predsjednik ninskog Lovačkog društva ¨Jarebica 1923¨ Kažimir Kažo Kolanović, dopredsjednik biogradske ¨Jarebice¨ Milan Patača, glavni županijski lovni inspektor Joso Nekić i ostali.Za ugodan i nezaboravan štimung svirkom i pjesmom pobrinuo se bokanjački trubadur Zoran Krizman.

23. travanj 2024 12:59